https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pripady-kdy-exoticke-zvire-v-zajeti-zabije-cloveka-jsou-vyjimecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Případy, kdy exotické zvíře v zajetí zabije člověka, jsou výjimečné

5.3.2019 12:24 | ZDĚCHOV (ČTK)
V červnu 1996 tygr ussurijský Ligar v pražské zoo usmrtil dvaadvacetiletého studenta.  Ilustrační snímek.
V červnu 1996 tygr ussurijský Ligar v pražské zoo usmrtil dvaadvacetiletého studenta. Ilustrační snímek.
Případy, kdy nějaké exotické zvíře zabije svého chovatele, ošetřovatele nebo například návštěvníka zoo, nejsou příliš časté, napadení většinou skončí s různým stupněm zranění. Dnešní zabití chovatele lvem ve Zděchově na Vsetínsku ale není prvním případem, kdy exotická šelma usmrtila v Česku člověka.
 

V červnu 1996 tygr ussurijský Ligar v pražské zoo usmrtil dvaadvacetiletého studenta. Tygr na mladíka zaútočil, když se šel po oslavě ukončení školního roku vykoupat do nádrže v tygřím výběhu. Poté, co mladík vstoupil do vody, tygr vyběhl, uštědřil mu ránu tlapou a z vody jej pak za krk vytáhl na souš. Tygr poté nebyl utracen a zemřel v roce 2004 stářím.

V srpnu 2001 nemocná slonice napadla v zoo ve Dvoře Králové nad Labem čtyřiačtyřicetiletého ošetřovatele ve chvíli, kdy jí dával injekci. Muž na následky těžkého zranění po převozu do nemocnice zemřel. Slonice Seta o měsíc později zemřela.

Pozornost vyvolal také případ úmrtí třicetileté ženy z pražských Hlubočep, která zemřela loni v říjnu po uštknutí mambou zelenou. Zemřelá žena byla pravděpodobně majitelkou mamby, která jí unikla z domu v Hlubočepích. Hada, k jehož chovu žena neměla povolení, se podařilo odchytit po třech dnech v nedaleké zahrádkářské osadě.

Další útoky nejen exotických šelem skončily zraněním:

V září 2003 napadl při školní exkurzi v ostravské zoo tygr třináctiletého školáka z Havířova. Chlapce, který tygra vydráždil, zranilo zvíře drápy na hlavě, zádech, hrudníku a ruce. Školák musel být převezen do nemocnice.

V říjnu 2004 napadl a zranil lev soukromého chovatele inspektorku životního prostředí, která mu chtěla zkontrolovat pod kůží na hlavě čip. Žena byla převezena s těžkým zraněním ruky na chirurgické oddělení nemocnice v Chrudimi.

V dubnu 2006 při představení cirkusu Carini v Kroměříži napadl lev krotitele a zranil ho v obličeji.

V listopadu 2012 bílý tygr zranil v liberecké zoo dokonce tři ošetřovatele a poté se asi hodinu volně pohyboval v areálu zahrady. V zoo v té době bylo několik dospělých a dvě desítky dětí. Nikomu z návštěvníků se nic nestalo. Nejvážnější zranění utrpěl mladistvý ošetřovatel, který měl mnohačetná poranění na hlavě, zátylku, v podpaždí i na zádech. Dva a půl metráku vážící zvíře praktikanta chvíli neslo v tlamě.

Těžkým zraněním skončil útok hrošíka liberijského na ošetřovatelku v Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem v září 2012. Žena podstoupila několikahodinovou operaci zvířetem pokousané nohy a hrozilo jí, že o končetinu přijde.

V prosinci 2004 napadla pracovnici královédvorské zoo samice orangutana, v únoru 2011 ve stejné zoo napadla a zranila slonice šestadvacetiletého ošetřovatele.

V Česku žije podle údajů ministerstva životního prostředí z loňského července v zájmových chovech 49 pum, 44 lvů, 34 rysů, 26 servalů, 20 tygrů, 15 ocelotů a osm levhartů. "Česká inspekce životního prostředí uvádí 236 registrovaných lvů a 173 tygrů,“ řekl loni v červenci pro Blesk Zprávy šéf pražské zoo Miroslav Bobek. Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy loni v říjnu řekl, že povolení k chovu jedovatých hadů má v Česku 66 chovatelů, a to celkem na 2735 zvířat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist