https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pripravky-na-ochranu-rostlin-budou-kvuli-falzum-znacene-carovymi-kody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přípravky na ochranu rostlin budou kvůli falzům značené čárovými kódy

20.9.2022 00:15 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přípravky na ochranu rostlin pro profesionální pěstitele se budou označovat čárovými kódy s cílem omezit falzifikáty. Povolování části těchto prostředků bude jednodušší. Změny přináší novela rostlinolékařského zákona, kterou podepsal na začátku září prezident Miloš Zeman.
 

Novela zavádí označování přípravků na ochranu rostlin určených profesionálům dvourozměrnými čárovými kódy. Bez nich je nebude možné prodávat. Opatření má zabránit rostoucímu riziku černého trhu s těmito přípravky a jejich padělání. Údaje o pohybech přípravků po Česku se budou zaznamenávat do úložiště dat. Nový systém umožní jejich sledování v každém článku distribuce.

Systém by měl vést podle důvodové zprávy ke snížení nebezpečí škod na zdraví lidí a zvířat a na životním prostředí, které mohou vzniknout použitím nepovolených přípravků. Měl by zároveň přispět k lepší identifikaci zdrojů znečištění.

Zjednodušené povolování se bude týkat těch přípravků na ochranu rostlin, které byly povoleny podle předpisu EU pro trh jiného členského státu ze zóny, do níž patří i Česko. Úprava se dostala do novely ve Sněmovny se zdůvodněním, že vyžadovat u nich vyhodnocení rizik i v Česku je bezpředmětné. Český trh je navíc podle důvodové zprávy malý a firmám se zde nevyplatí přípravky registrovat. Senát neúspěšně prosazoval vypuštění tohoto zjednodušení. Argumentoval, že české úřady už nebudou nehodnotit zdravotní rizika těchto přípravků.

Novela také zavádí nová vymezení pro přemnožené organismy, které mohou působit hospodářské škody, a pro hranici škodlivosti. "Na tento, řekněme, základní stav navazuje úprava kalamitních prahů a kalamitních stavů," stojí ve zdůvodnění. Předloha upravuje postupy Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v případech vzniku kalamitních stavů způsobených značným rozšířením škůdců. Novela také umožní aplikovat granule nebo kapsle proti nim pomocí dronů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.9.2022 07:49
Co to je za větu:...nebudou nehodnotit zdravotní rizika...? Od čeho úřady máme? A je třeba kontroly, aby se při "nižší spotřebě" nevozily koncentrovanější zlepšováky.
Odpovědět
JS

Jiří S

20.9.2022 09:35 Reaguje na Karel Zvářal
Pochopil jsem správně, že naše úřady nebudou již hodnotit tyto přípravky a co bude registrované např. v Německu, tak bude i u nás?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

20.9.2022 09:48 Reaguje na Jiří S
Bylo by jen správné, aby to tak bylo, když jednotný trh, tak se vším všudy. Mě osobně vadí to, že např. přípravků s ú.l. tebuconazole se pod obchodním názvem prodává nejméně deset, ale každý má jinou registraci. Přitom jde o úplně stejnou účinnou látku, odlišnosti mohou být snad jen v přídavných látkách, i když i to téměř vylučuji. Ze stejné stáčecí linky vychází jeden a týž produkt, který se potom u jednotlivých firem pouze jinak nazve a je to.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist