https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/priroda-se-probouzi-kvetou-lisky-olse-ci-jivy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příroda se probouzí, kvetou lísky, olše či jívy

25.2.2016 08:05 | PRAHA (ČTK)
Počátek kvetení olše lepkavé.
Počátek kvetení olše lepkavé.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Infomet
Převládající teplé počasí letošní zimy probouzí v těchto dnech rostliny a stromy na řadě míst republiky. Například líska obecná už pomalu odkvétá, začíná kvést olše lepkavá a na vrbě se dají pozorovat typické "kočičky", upozornili meteorologové na svém informačním webu.
 

Ne všechny ale zprávy o probouzející se vegetaci potěší, pozor si musejí dát alergici. Výše uvedené dřeviny totiž patří mezi významné pylové alergeny.

Na stanici Plzeň-Bolevec začala líska obecná kvést dokonce již loni 30. prosince. Do plného květu se začíná dostávat také sněženka podsněžník, považovaná za posla jara. V Praze Komořanech a Modřanech se objevila i kvetoucí slivoň mirabelka či rašící habr obecný. "Současné ochlazení snad tento vývoj ještě na pár dní zpomalí," dodali meteorologové.

Zatímco v pondělí ještě padaly na mnoha stanicích teplotní rekordy, v úterý se výrazně ochladilo a sněžilo i v nížinách. Chladnější ráz počasí má ještě přinejmenším pár dní vydržet.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist