https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prirodni-fotografii-roku-se-stal-snimek-pulcu-autora-vita-lukase
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přírodní fotografií roku se stal snímek pulců autora Víta Lukáše

4.5.2022 01:25 | PRAHA (ČTK)
Fotografování v přírodě
Fotografování v přírodě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejlepší fotografií v soutěži Czech Nature Photo se stal snímek s názvem Pulci od autora Víta Lukáše. Porota jeho fotografii hemžících se žabích mláďat, na kterou autor čekal několik let, vybrala mezi 250 účastníky soutěže zaměřené na dokumentování přírody. Výstava více než stovky oceněných a vybraných snímků se pro veřejnost v sídle společnosti v pražských Stodůlkách otevře ve středu a potrvá do 4. září. Soutěž a výstavu Czech Nature Photo pořádá Czech Photo Centre.
 

Vít Lukáš byl v předchozích letech již několikrát oceněn. Jeho letošní vítězná fotografie získala první místo v kategorii Cena za nejlepší fotografii české přírody a také dostala čtenářskou cenu. Druhým rokem vedle profesionálů soutěží žáci a studenti, kterých se letos přihlásilo 272 a kteří zaslali téměř 1500 snímků.

"Ve fotografii Pulci se setkávají důležité atributy poutavých snímků přírody. Jedná se o neobvyklý vhled do vývojového cyklu skokanů hnědých, který zaznamenává prchavý a málo vídaný moment z české přírody. Podtrhuje jej i technické provedení a kompozice pracující s hrou barev jednotlivých pulců. Výsledkem je výtvarná fotografie, která dokáže na první pohled nejen upoutat pozornost diváků, ale také vzbuzovat zájem o zachycený živočišný druh, a tím napomáhat jeho ochraně," řekl předseda poroty Igor Mikula.

Autor říká, že za vítězným záběrem šel několik let. "Ve snůškách většinou bývají pulci hnědí až černí, ale občas je možné nalézt takto krásně barevné jedince, kteří korespondují s barvou dospělců. Pulci se hned po vylíhnutí krmí vaječnými obaly a krátce poté se vydají do všech stran, takže člověk musí mít i velké štěstí, aby je stihl všechny pohromadě," popsal. Pulci podle něj byli těsně pod hladinou asi metr od břehu. "Abych nepoškodil sousedící snůšky, musel jsem je fotit v podstatě naslepo na živý náhled, natažený nad vodní hladinu," doplnil.

Vít Lukáš je vystudovaný zoolog, který se téměř 20 let zabývá ochranou přírody a jejím fotografováním. Deset let žil v Chile, kde pracoval pro dvě zoologické zahrady, založil jednu přírodovědeckou stanici, vyučoval na dvou vysokých školách a vedl několik výzkumných projektů. Díky účasti na různých mezinárodních projektech mohl procestovat téměř celou Latinskou Ameriku.

Má za sebou přes 150 expedic, z toho zhruba třetinu do tropických deštných pralesů. Od roku 1997 se věnuje makrofotografii. Na svých snímcích se snaží zachytit zvířata v jejich přirozeném prostředí a zároveň zdokumentovat detaily, které nejsou vidět pouhým okem. Jeho makrofotografie byly prezentovány v řadě časopisů, knih či na výstavách v tuzemsku i třeba v Chile a Kolumbii.

V soutěži je šest hlavních kategorií: Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Rostliny a houby a Krajina a speciální kategorie Série, Zvířata v lidské péči, Příroda v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

4.5.2022 08:08
Kde takové " louže/kačáky " našel ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2022 11:45 Reaguje na smějící se bestie
U počítače těžko. To je třeba vyjít do přírody. :)))
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.5.2022 14:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak to samozřejmě, jenom je dnes málem zázrak, tyto vhodné vodní plchy najít.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist