https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prirodovedci-hledaji-dobrovolniky-pro-sledovani-selem-v-krusnych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přírodovědci hledají dobrovolníky pro sledování šelem v Krušných horách

23.9.2021 18:52 | VEJPRTY (ČTK)
Přírodovědci hledají dobrovolníky pro sledování šelem v Krušných horách a dalších oblastech. Vlčí a rysí hlídky doplní monitoring kočky divoké. Na moravsko-slovenském pomezí pomáhají dobrovolníci i se sledováním výskytu medvěda hnědého. Seminář pro nové dobrovolníky se bude konat od 1. října ve Vejprtech na Chomutovsku. ČTK o tom informovala koordinátorka vlčích hlídek Štěpánka Kadlecová.
 

Program na ochranu velkých šelem Hnutí Duha organizuje už 22 let. Novou monitorovací sezonu otevře krušnohorský seminář ve Vejprtech. Vlčí a rysí hlídky, jejichž součástí se noví dobrovolníci stanou, pomáhají v Česku chránit a mapovat výskyt vlků, rysů a medvědů. Jejich aktivity zahrnují především terénní monitoring a z něj vycházející výzkum těchto chráněných druhů od Beskyd a Jeseníků, přes střední, severní a západní Čechy až po Šumavu a Pošumaví.

V minulém roce podle Hnutí Duha zasahovalo na naše území 22 vlčích teritorií, která pomáhají mapovat dobrovolníci, zároveň se zapojují i do monitoringu rysa ostrovida, jak v jeho původní populaci v Beskydech a v Javorníkách, tak i na Šumavě a v Pošumaví. Na moravsko-slovenském pomezí pomáhají dobrovolníci i s monitoringem výskytu medvěda hnědého. Nově se hlídky zapojují také do mapování menší chráněné šelmy, kterou je kočka divoká. Státy Evropské unie mají povinnost monitorovat populace těchto chráněných zvířat. Zjištění, nálezy a vzorky získané dobrovolníky následně zkoumají vědci.

Vlci se v Krušných horách usazují už pět let. "Letošní rok nám aktivní monitoring v oblasti Krušných hor komplikovalo hned několik věcí. Vedle covidové situace to byl především problém s pravidelným odcizováním fotopastí. Přesto všechno víme, že se vlci aktivně pohybují po celých Krušných horách v počtech zhruba 12 jedinců, kteří však nepatří k jedné smečce," uvedla Štěpánka Kadlecová, koordinátorka vlčích hlídek v Krušných horách. "Cílem letošní zimní sezony bude zjistit přesnější rozmístění a rozdělení krušnohorské vlčí populace, což bez aktivních dobrovolníků půjde jen těžce." řekla.

Seminář v Krušných horách je na plánu první říjnový víkend, na programu jsou přednášky i exkurze u největšího místního chovatele ovcí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

23.9.2021 19:13
By mě zajímalo k čemu dobrovolníky.Lesy už jsou tak prošpikované fotopastmi.že aby se člověk bal v lese vy...t
Odpovědět

Jirka Černý

23.9.2021 20:17 Reaguje na karel krasensky
S vys....m není problém, ale najít místo kde se dá s nějakou svolnou slečnou nebo paní zaš...t už docela problém je.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.9.2021 20:24 Reaguje na Jirka Černý
To už bych opravdu neriskoval.Velký bratr nás sleruje čím dál tím víc.Jedině potmě,pod peřinou a na misionaře
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.9.2021 20:48 Reaguje na Jirka Černý
Dá se použít kazatelna,ale některá u toho hrozně vrže.Ta kazatelna
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.9.2021 08:14 Reaguje na karel krasensky
Já se omlouvám, ale nahrál jste mi na jeden fór:
Před kostelem je velká cedule s nápisem:"
Vejít do chrámu Páně je stejné, jako byste v kostele souložili."
Druhý den se tam objevil dovětek:"
Zkusil jsem obojí, nedá se to srovnat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist