https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prirodovedci-pojmenovali-strom-objeveny-v-kamerunu-po-leonardu-dicapriovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přírodovědci pojmenovali strom objevený v Kamerunu po Leonardu DiCapriovi

7.1.2022 10:26 | LONDÝN (ČTK)
Vědci se rozhodli pojmenovat nový strom na počest DiCapria poté, co se v únoru 2020 na sociálních sítích spolu s organizací Re:wild zasadil o zrušení koncese na těžbu dřeva v pralese Ebo.
Vědci se rozhodli pojmenovat nový strom na počest DiCapria poté, co se v únoru 2020 na sociálních sítích spolu s organizací Re:wild zasadil o zrušení koncese na těžbu dřeva v pralese Ebo.
Foto | Lorna MacKinnon / Royal Botanic Gardens, Kew
Nový druh tropického stromu objevený v pralese Ebo v Kamerunu ponese jméno vzdávající hold americkému herci Leonardu DiCapriovi za jeho podporu boje proti těžbě dřeva v pralese. Vědci z britské Královské botanické zahrady Kew čtyřmetrový strom s trsy velkých, lesklých, jasně žlutozelených květů na kmeni pojmenovali Uvariopsis dicaprio. Zahrada o tom informovala v tiskové zprávě, podrobnosti o rostlině vyšly v odborném časopise Peer J.
 

Vědci se rozhodli pojmenovat nový strom na počest DiCapria poté, co se v únoru 2020 na sociálních sítích spolu s organizací Re:wild zasadil o zrušení koncese na těžbu dřeva v pralese Ebo. V srpnu 2020 o zrušení těžby rozhodl kamerunský prezident. Les Ebo je domovem několika domorodých komunit, jediných známých šimpanzů na světě, kteří louskají ořechy i loví termity, divoké zvěře a mnoha druhů ohrožených rostlin.

"Velmi si vážíme podpory, kterou nám Leo poskytl v loňské kampani za ochranu Ebo, takže nám přišlo vhodné uctít ho tímto způsobem a pojmenovat po něm druh, který je jedinečný pouze pro tento les," uvedl Martin Cheek, vedoucí výzkumu v Kew. "Pokud by se v lese začalo těžit, pravděpodobně bychom o tento druh přišli kvůli těžbě dřeva nebo později při vypalování porostu kvůli zemědělství, které po těžbě zpravidla následuje."

Zahrada Kew loni pojmenovala celkem 205 nových rostlin, Uvariopsis dicaprio byla první v roce letošním. Podle vědců je přidělení jmen důležité pro lepší ochranu rostlin, mnohé z nich jsou již teď kriticky ohrožené nebo vyhynulé. Ke kriticky ohroženým patří i Uvariopsis dicaprio, kterou objevila vědkyně Lorna MacKinnonová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist