https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pristi-tyden-budou-dva-protesty-zemedelcu-v-pondeli-zablokuji-magistralu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příští týden budou dva protesty zemědělců, v pondělí zablokují magistrálu

16.2.2024 19:51 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | yaakovberg@gmail.com / Depositphotos
V Česku se příští týden uskuteční dvě protestní akce zemědělců, které ale mají odlišné pořadatele. V pondělí přijedou farmáři do Prahy a technikou chtějí zablokovat magistrálu. Odpoledne pak budou demonstrovat na Malostranském náměstí. Protest organizuje například předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek. Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se do pondělní akce nezapojí, plánují na čtvrtek na hranicích vlastní symbolický protest proti politice EU.
 

Podle předběžného odhadu organizátorů, mezi kterými je i bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, bude v pondělí na magistrále 600 až 1000 strojů. Do hlavního města přijedou šesti trasami, vyhnou se dálnicím. Trasy průjezdu aktualizují na webu. Magistrála u ministerstva zemědělství bude od rána několik hodin zablokovaná v obou směrech. Město vyzvalo řidiče, aby se v pondělí pokud možno vjezdu do metropole vyhnuli. Magistrát očekává kolaps dopravy v celém městě.

Pražský dopravní podnik zatím na pondělí úpravy v městské hromadné dopravě neplánuje. Změny v pozemní dopravě bude případně řešit operativně. Autobusový dopravce Flixbus ale přesune odjezdy autobusů ze zastávky u hlavního nádraží na autobusové nádraží Florenc. Pro řidiče vytipoval několik objízdných tras, autobusy se budou magistrále vyhýbat. České dráhy v pondělí více spojů ani vozů nenasadí. Pražský železniční uzel není podle dopravce dimenzovaný na další zvýšení kapacity, zejména v pondělní ranní špičce.

Blokáda magistrály by měla skončit v 15:00, poté budou farmáři demonstrovat na Malostranském náměstí. Plánují projevy, večer na tiskové konferenci oznámí další postup. "Požadujeme, aby vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství. A očekáváme, že změní svůj postoj z lokaje Green Dealu na odpůrce Green Dealu," uvedl mluvčí protestní akce Daniel Sterzik.

Do pondělní akce se nezapojí velké oborové organizace. Chystají na čtvrtek vlastní protest, podle prezidenta Agrární komory (AK ČR) Jana Doležala bude spíše symbolický. Bude to společný evropský protest zemědělců. Dopoledne se zemědělci vydají na hranice s Polskem a se Slovenskem. Dopravu blokovat nechtějí, Doležal ale nevylučuje to, že na některých místech mohou hranice dočasně zablokované být.

Akce vyvrcholí v Hodoníně na česko-slovenské hranici, kde se potkají zástupci AK ČR, Slovenské zemědělské a potravinářské komory a zřejmě i Maďarské zemědělské komory. Pozváni sem budou také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a jeho slovenský protějšek Richard Takáč (SMER). Protest podle Doležala zatím namířený proti české vládě, ale politice EU.

Zemědělcům vadí zejména vysoká byrokratická zátěž a množství kontrol, které podle AK ČR vzrostly mezi lety 2022 a 2023 téměř dvojnásobně. Předmětem protestů ale bude také dovoz zemědělských komodit z Ukrajiny a dopady Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, uvedl Doležal.

Protesty zemědělců v Evropě a reakce na ně budou také tématem mimořádné schůzky ministrů zemědělství EU, která se uskuteční v pondělí 26. února v Bruselu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

16.2.2024 20:58
To jsou komici: "Požadujeme, aby vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství", zisky zemedelstvi se v dlouhodobém horizontu zvyšují, ikdyz byla ekonomika v recesi. Vystekali si dotace nad povinný rámec. Tak jak ti komici přišli nato, že české zemedelstvi spěje k zániku?
Brečí nad povinnosti zdokumentovat vynaložené naklady, ale zebrat o dotace jim nevadí...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.2.2024 21:05 Reaguje na Pepa
Nekomentujte něco, o čem nemáte ani páru. Působíte pak jako komik naopak vy, minimálně v očích odborné veřejnosti.
Odpovědět
Pe

Pepa

17.2.2024 07:15 Reaguje na pavel peregrin
Jj, kydat hnuj na všechno kolem bez racionálního argumentu a pritom natahovat ruku, to by vám šlo, odborná veřejnosti :D, tak šup naskocte do johndeeru z dotací nacerpejte dotovanou naftu a na výlet!!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.2.2024 08:56 Reaguje na Pepa
Chcete vyjmenovat racionální argumenty? Beze všeho, ale pak je budu chtít i od vás a upozorňuji, racionální, nikoliv to, co jste sesmolil! Takže ještě jednou- nekomentujte a nezesměšňujte se.
Odpovědět
sv

sv

18.2.2024 11:53 Reaguje na pavel peregrin
Takže zas víš kulové, peregrinku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 11:21
Jezevci jsou fakt komici. Za loňský rok jim šel zisk o asi 140% nahoru, zemědělství a prakticky potravinářský průmysl ovládá Agrofert, tak doufám, že ten protest bude především proti němu.
"Protestujeme protoi monololnímu postavení Agrofertu, který nám dodává předražená hnojiva, postřiky a prakticky veškerou chemii, stroje a zařízení, ovládá taky výkup zalevno a čerpá pro sebe dotace, které patří všem." Už se na to těším.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.2.2024 14:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, jste tak opravdu tak hloupý nebo navedený? Již asi desetkrát jsem tu vysvětloval, že brát si za vzor loňský naprosto anomální rok nemá cenu, takže opravdu nechápu tu vaši tupost.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.2.2024 14:39 Reaguje na pavel peregrin
A jen doplním, že Agrofert je jen myší hov...no v kroupách, takže můžete být opravdu v klidu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 17:32 Reaguje na pavel peregrin
Agrofert ovládá naše potravinářství a tím cenu potravin, má stoprocentní monopol na grochemikálie i ma výkup. čus.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.2.2024 18:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Nic z toho, co tady píšete, není pravda, naštěstí už jste tady známý a tudíž spíš k politování, či k pobavení?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 23:37 Reaguje na pavel peregrin
Tak ne stoprocentně, ale na 80%. Už je vám líp? význam je pořád stejný.
Odpovědět
PE

Petr Elias

17.2.2024 13:31
Nechal bych je vrátit dotace na ty traktory. :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 17:32 Reaguje na Petr Elias
Oni dostali kulový, vyjel jim je bába. Takže protestují proti němu, doufám.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.2.2024 18:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Chyťte se s Eliášem za ruce. Zemědělci budou protestovat proti něčemu úplně jinému a přesně proti tomu, proti čemu protestovali Francouzi, Holanďané, Němci- nebo že by v té Francii, Holandsku a Německu protestovali taky proti Babišovi? Tak co, protestovali tam proti Babišovi? Přece Babiš může za všechno! Jo a ještě jsem zapomněl na Putina! Že oni protestovali i proti Putinovi! To bude ono, pane Hanzle!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 23:36 Reaguje na pavel peregrin
Tak proti čemu protestují a hlavně pro co?
Odpovědět
sv

sv

18.2.2024 11:58
Zajímavé je, proč neprotestují na Chodově, rovnou u dveří podepisovače green dealu bureše. Jejich bláboly o ukrajinské pšenice zase smrdí kremlem na sto kilometrů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2024 16:13 Reaguje na sv
No, právě. Všechny ty nesmyslné stávky, kdy stávkující vůbec netušíli, za co stávkují a proč (zvlášť škodováci), jsou čistě jen destrukční systém, kdy putinova pátá kolona ničí náš demokratický a dlouhodobě budovaný a funkční systém správy země. Cílemm je destrukce a chaos, nic jiného. Takhle rozložený národ se pak nemůže bránit ani totálnímu zničení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.2.2024 16:16
Jsme prostě země naopak. Jezevci protestují proti grýndýlu. Právě oni, které ta klimatická změna ničí nejvíc a to je jediný známý systém, jak tomu bránit. A podporuje je Babiš, který ho podepsal.
Fakt tu není většina společnosti totálně mišuge?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist