https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-dva-stromy-zalite-do-asfaltu-nyni-sprava-zeleznic-vyrezala-vetsi-prostor.podle-odborniku-to-nestaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro dva stromy zalité do asfaltu nyní Správa železnic vyřezala větší prostor. Podle odborníků to nestačí

7.6.2021 01:51 | LOCHOVICE (ČTK)
V asfaltovém chodníku skončily v druhé polovině května zalité dvě lípy. Asfalt kmeny stromů zcela obepínal. Následně správa asfalt těsně kolem stromů ořezala, podle odborníků jim ale ani tak nevytvořila dostatečný prostor. Ilustrační foto
V asfaltovém chodníku skončily v druhé polovině května zalité dvě lípy. Asfalt kmeny stromů zcela obepínal. Následně správa asfalt těsně kolem stromů ořezala, podle odborníků jim ale ani tak nevytvořila dostatečný prostor. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Správa železnic (SŽ) vyřezala v nástupišti v Lochovicích na Berounsku prostor pro stromy, jež předtím při opravě nádraží zalila do asfaltu. Ochránci přírody z organizace Arnika už mezitím kvůli tomu podali podnět České inspekci životního prostředí (ČIZP). Koordinátorka projektů Arniky Marcela Klemensová ČTK řekla, že je potřeba, aby stav stromů po zásahu železničářů posoudil odborník.
 

V asfaltovém chodníku skončily v druhé polovině května zalité dvě lípy. Asfalt kmeny stromů zcela obepínal. Následně správa asfalt těsně kolem stromů ořezala, podle odborníků jim ale ani tak nevytvořila dostatečný prostor. Mluvčí SŽ Dušan Gavenda ČTK již dříve řekl, že úprava nádraží měla zvýšit komfort cestujících. Připustil ale pochybení a slíbil nápravu. Nyní už je kolem stromů v asfaltu vyřezán větší obdélníkový volný prostor.

Arnika uváděla, že stromům kvůli zásahu hrozí uhynutí a že organizace podá podnět ČIŽP. Dnes Klemensová ČTK řekla, že podnět inspekci byl už v pátek podán.

"Jakékoli utužování povrchu, natož zpevňování nepropustným substrátem, jako je asfalt, v okapové zóně dřevin je nepřijatelné," uvedl již dříve za ČIŽP lesní odborník Jan Kender. "Vlivem takového působení dochází k dramatickým změnám areace (provzdušňování) půdy, hypoxii (udušení) kořenů a zároveň omezení dostupnosti vody a živin, což může vést k odumření stromu nebo ke zhoršení jeho zdravotního stavu," doplnil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist