https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pro-zvladnuti-klimaticke-krize-je-potreba-obchodni-nastaveni-rekl-sef-cop28
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pro zvládnutí klimatické krize je potřeba obchodní nastavení, řekl šéf COP28

8.4.2023 02:03 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jestli se má svět úspěšně vypořádat s klimatickou krizí, musí při tom využít i způsob uvažování typický pro byznys a do snižování emisí skleníkových plynů více zapojit soukromý sektor. V rozhovoru v deníku The Guardian to řekl předseda letošního zasedání klimatické konference OSN Sultán Džábir. Konference COP28 se letos uskuteční ve Spojených arabských emirátech a Džábir je tamním ministrem průmyslu a zároveň šéfem státní ropné společnosti ADNOC. Mnoho aktivistů to považuje za výsměch a obrovský střet zájmů.
 

"Potřebujeme podstatnou změnu kurzu a obrovskou snahu, abychom ten proces znovu zažehli. To nemůžou zvládnout jen samotné vlády," řekl Džábir. "Rozměr toho problému vyžaduje, abychom všichni pracovali solidárně. Potřebujeme partnerství, nikoli polarizaci, a musíme k tomu přistoupit s jasnou logikou a proveditelným plánem dalších kroků," dodal.

Jmenování Džábira do čela klimatické konference je velmi kontroverzním krokem zejména kvůli jeho angažmá v čele ropné společnosti. Ta je jedním z největších světových dodavatelů ropy a zemního plynu, tedy fosilních paliv, jejichž spalování podstatně přispívá ke zvyšování emisí. Džábir zároveň vede i firmu Masdar, která je velkým investorem do obnovitelných zdrojů energie.

Džábir tvrdí, že jeho angažmá může být pro klimatickou konferenci přínosné, protože může do jednání vnést své manažerské zkušenosti a schopnost zapojit do řešení soukromé investory. "Víme, že musíme plně zapojit soukromý sektor a odblokovat biliony dolarů, které jsou potřeba," řekl.

Klimatičtí aktivisté jsou ale dál skeptičtí a vadí jim zejména Džábirova role v ropném gigantovi ADNOC. "Je to až závratný střet zájmů, podobá se to situaci, kdy by šéf tabákové společnosti dostal za úkol vyjednávat dohodu proti kouření," citoval The Guardian Romaina Ioualalena z ekologického hnutí Oil Change International.

Klimatická konference se uskuteční v Dubaji na přelomu listopadu a prosince. Loňská konference v egyptském Šarm aš-Šajchu skončila po přijetí ostře diskutovaného textu o pomoci chudým zemím zasaženým změnami klimatu, ale bez nových závazků zaměřených na snížení emisí skleníkových plynů. Podle odborníků proto planetě dál hrozí potenciálně katastrofické důsledky vyplývající z globálního oteplování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (65)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

8.4.2023 06:44
Státy ropného zálivu jdou spolu s Ruskem správnou cestou a snižují těžbu ropy. A zase se nám to nelíbí. Přitom řada EU zemí (Francie, Německo) si přímo zákonem zakázala těžbu ropy a plynu frakováním i když zásoby máme větší než USA:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hydraulick%C3%A9_%C5%A1t%C4%9Bpen%C3%AD
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.4.2023 17:37 Reaguje na Richard Vacek
To frakování je dost sviňa, používají se na to tvrdé chamikálie, ohrožuje to spodní vody atd. atd. V Evropě s tak hustou populací by to bylo asi dost problém. Navíc není důvod.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.4.2023 19:39 Reaguje na Pavel Hanzl
No vidíte. Na jednu stranu si EU zakáže těžit vlastní suroviny a na stranu druhou běduje, když jiné země jenom sníží těžbu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2023 21:04 Reaguje na Richard Vacek
Neběduje, nebojte, je na to zvyklá, běží to přece pořád.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.4.2023 09:13
A co ten slavnej globalismus a klima, co ?
Když se tolik zboží všelijakého, vozí zatím neustále po celém světě, místo aby se vyrábělo v místě spotřeby, jako tomu bývalo dřív !
Odpovědět
Pe

Petr

8.4.2023 12:17 Reaguje na smějící se bestie
To přece ani nejde vyrábět všechno v místě jako dřív. Dřív to šlo, protože byla úměrně menší spotřeba. Dnes je spotřeba tak velká (všichni chtějí mít všechno), že to ani není možné vyrábět všude. Prostě na to nejsou kapacity - energie, suroviny, lidi, čas, nic. Všichni všechno dělat nemůžou. A často to ani nejde (na horách si jahody nevypěstujete). Je to stejné jako u vás doma - když si budete chtít vypěstovat zeleninu a ovoce doma sám (jako dřív), tak už si sám nevyrobíte nářadí, neutkáte a neušijete oblečení, nevyrobíte jogurt. A když si budete chtít vyrábět i vlastní jogurt, nestihnete chodit do práce, abyste si vydělával na ostatní věci.
Navíc vyrábět vše v místě je velice neefektivní a je to obří plýtvání - když si bude každý stát vyrábět svoje pračky, televize, počítače, boty, vlaky, letadla, prostě všechno, tak bude tolik zbytečných a mnohonásobných továren vyrábějících jen jednoduché a podřadné výrobky, že už tu nebude k hnutí a zamoříme životní prostředí tak, jako to bývalo dřív. A to se toho dřív vyrábělo mnohem méně.
Odpovědět
Pe

Petr

8.4.2023 13:03 Reaguje na Petr
Dílčím řešením asi bude právě opak, tedy další centralizace a určitá globalizace. Využít moderní technologie pro co největší efektivitu, úsporu a šetrnost výroby. Současně s tím by ale byly nutné i další změny, protože většina výrobků se dnes nevyrábí proto, že jsou potřeba, ale jen proto, aby se lidi uživili a vydělali si peníze na živobytí. Tím se tato výroba stává zbytečnou. Řešení existují, ale bohužel ne pro současný společenský systém. Vede k nim ještě dlouhá a velice složitá a náročná cesta. Snad to jednou zvládneme. A snad nebude už pozdě.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.4.2023 14:32 Reaguje na Petr
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.4.2023 17:44 Reaguje na Petr
To bude asi ono. Ale není to nový problém:
Khon potká Raubíčka říká: poslouchejte von, Raubíček, mám na nádraží celý vagón svíček, koupěj to, dám je zalevno." Tak Raubíček běží na nádraží a přiběhne zpáty: "voni Khon, ty svíčky ale nemaj knoty!!" "Ale Raubiček, ty taky nejsou na svícení, ale na kšeft!"
Kolik takových svíček se u nás dnes běžně prodává???
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.4.2023 09:29 Reaguje na Pavel Hanzl
👍 No a jmenují se gd.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.4.2023 15:14 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ne, ten je proti tomu. To se jmenuje mamon, přežranost a zachtivost.
Odpovědět

Viktor Šedivý

8.4.2023 16:27 Reaguje na smějící se bestie
Jenže to vožení není nijak moc energeticky náročné - rozhodně je úspornější přivézt zeleninu ze Španělska než topit ve skleníku v Česku.
Odpovědět
va

vaber

8.4.2023 09:14
tyto země, co vytvořily umělá a samostatně neživotaschopná impéria v poušti, jsou jen příkladem zvrácenosti světa,
kdyby takto fungoval celý svět ,tak máme klimatickou katastrofu co by dup,
tam se nedá bez klimatizace žít polovinu roku a takových míst a přibývá i díky skleněným palácům, které potřebují nucené větrání a klimatizaci neustále
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.4.2023 14:01
V Itálii zabil medvěd 26leého běžce, ale tady o tom není ani slovo. Jako obvykle.
Odpovědět
Pe

Petr

8.4.2023 15:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na silnicích se ročně stane sto tisíc nehod a každý den při nich někdo zemře. Přesto lidé denně s úsměvem sedají do aut a naprosto se nebojí jet třeba stokilometrovou rychlostí a svůj život klidně denně svěřují neznámým řidičům před nimi stejně rychle jedoucích aut v naději, že se nic nestane. A vůbec nikomu na tom nepřijde nic zvláštního, natož nebezpečného.
Ale jednou jedinkrát nějaké zvíře někomu něco udělá...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.4.2023 15:51 Reaguje na Petr
Tak proč tady byl před pár dny srdceryvný článek o tom, že někde u cesty našli přejetého vlka? To má ta zablešená potvora větší cenu než člověk, že na rozdíl od něj si zaslouží samostatný článek?
Odpovědět
Pe

Petr

8.4.2023 16:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Protože o tom to tu je.
Je to i přímo v názvu: zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.4.2023 17:08 Reaguje na Petr
Ten medvěd je součástí životního prostředí, tak bychom si mohli přečíst nejen o úspěších v tomto oboru, ale i o průserech. Nebo se budeme chovat jako komouši, kteí úspěchy zveličovali a o průserech drželi hubu?
Odpovědět

Viktor Šedivý

8.4.2023 17:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jako?
To jste si nevšiml, že zelená je nová rudá?
Odpovědět
Pe

Petr

8.4.2023 16:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Za černou kronikou musíte jinam.
Odpovědět

Viktor Šedivý

8.4.2023 17:17 Reaguje na Petr
Ovšem zatímco bez dopravy těžko může dnešní společnost fungovat, bez medvědů mezi lidmi se obejde snadno. To je jen výmysl aktivistů, kteří si nevšimli, že dnešní zalidnění je poněkud vyšší, než před staletími.
Odpovědět
Pe

Petr

8.4.2023 17:25 Reaguje na Viktor Šedivý
Nedával jsem ten příklad pro porovnání důležitosti pro lidi, nebo nějaký finanční význam, ale jako ukázku absurdity lidského chování. Lidé, kteří často medvěda nikdy neviděli, jsou schopní z jediného případu vytvářet paniku a vymýšlet přísná řešení, a vzápětí radostně a ochotně dělat věci mnohonásobně rizikovější.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.4.2023 18:18 Reaguje na Petr
Minulý týden byly na Slovensku dva útoky medvědů na člověka. Loni tam medvěd staršího pána zabil a těch útoků na lidi tam bylo povícero. To nejsou jediné případy. Aburdní bude to, když před tím budeme zavíraqt oči a tvářit se, že se nic nestalo.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.4.2023 16:47
"Jestli se má svět úspěšně vypořádat s klimatickou krizí, musí při tom využít i způsob uvažování typický pro byznys a do snižování emisí skleníkových plynů více zapojit soukromý sektor." Toto "A" říká Džábir zcela správně!

Abychom toho dosáhli, je nezbytné zpoplatnit prohresivně v čase veškerý fosilní uhlík při jeho těžbě a rozdat vybrané peníze zpět všem lidem. Toto "B" už ale Džabir neříká. A tak docela pochybuji, zda to jeho "A" je upřímné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.4.2023 17:48 Reaguje na Jiří Svoboda
Pokud za A zpoplatníte uhlík, daleko důležitější je říct B, jak donutit platit celý svět.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.4.2023 19:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Když to "B" Džábir na summitu neřekne, svět o tom ani nebude vědět a uvažovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2023 21:05 Reaguje na Jiří Svoboda
Svět je daleko hlupší, než voni, pane vachmajstr.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.4.2023 09:31 Reaguje na Pavel Hanzl
👍
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.4.2023 17:53 Reaguje na Jiří Svoboda
Iste zdaniť a rozdať, tak to som už niekde počul. Tiež sa hovorí, že zelení sú vlastne ešte nedozretí červení. Je to smutné, pretože počas socializmu práve ochranárske združenia bojovali proti totalite. Dnes sa ochranári pokúšajú zničiť kapitalizmus a práve cez ochranu klímy by chceli vyriešiť sociálnu spravodlivosť. Stačí sa pozrieť na minulé pokusy a ako to všetko skončilo. ALe dnes zjavne nikoho minulosť nezaujíma, ani klimatická ani komunistická.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.4.2023 19:15 Reaguje na Vladimir Mertan
Ale já vůbec nepíši o zelených a aktivistech. Těm se moje řešení vůbec nelíbí. Ti opravdu chtějí zničit kapitalizmus. Mně jde o zachování kapitalizmu, aby byl co nejméně deformován prorůstáním s politikou a přitom začal spontánné fungovat ve prospěch ochrany globálního klimatu.

Co je na odstranění negativní externality (emise CO2) jejím zpoplatněním nekapitalistického? Nebo vy jste zastáncem negativních externalit? Když vám někdo nějak škodí, neměl by vám to kompenzovat?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.4.2023 19:44 Reaguje na Jiří Svoboda
Scénár je vždy rovnaký. Majetok alebo peniaze je potrebné zdaniť a následne rozdať tým čo nemajú. Samozrejme vždy sa tak deje v dobrom úmysle. V mene dobra a v dobrom úmysle boli spáchané tie najhoršie zločiny. Bez ohľadu na to či CO2 škodí alebo neškodí ide o miliardy či skôr stovky miliárd. Tak zase ani tak ten úmysel nemusí byť až taký dobrý a nezištný.
Odpovědět
Pe

Petr

8.4.2023 20:51 Reaguje na Vladimir Mertan
Chybou je ze zločinů vidit ideologii a dobré úmysly, místo konkrétních lidí, kteří se za ně jen schovávají.
Pak je, jak píšete, vždy stejný scénář.
Odpovědět
Pe

Petr

8.4.2023 20:52 Reaguje na Petr
Pardon, vinit.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.4.2023 07:21 Reaguje na Petr
Ideológia poskytuje prostredie na zmenu, vytvára priestor pre kariéristov a chamtivcov a hlavne ľudí hladných po moci.
"Ideológia podľa marxizmu-leninizmu je sústava názorov, ideí, teórií a pod., v ktorých spoločenská skupina (trieda) vyjadruje, uvedomuje si a zdôvodňuje svoje ekonomické a spoločenské postavenie a záujmy. Základnými formami ideológie sú: politika, právo, morálka, náboženstvo, filozofia. Ako spoločenské vedomie je ideológia odrazom spoločenského bytia a patrí k spoločenskej nadstavbe. Vznik marxizmu ako teoretického výrazu záujmov proletariátu znamená základný prevrat v ideológii; marxizmus sa stáva vedeckým podkladom ideológie socialistickej."
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ideol%C3%B3gia
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.4.2023 07:38 Reaguje na Petr
https://www.casopis.forumochranyprirody.cz/magazin/rozhovor/co-nas-bude-stat-boj-proti-klimaticke-zmene
"Obávám se, že stojíme na prahu nového věku ideologií a extrémů, před kterými možná vyblednou události 20. století. Co se „zelených“ ideologií a extremismů týče, tak bych si ani ve snu nemyslel, že budu nucen, byť jen částečně, dát za pravdu profesoru Klausovi. Dnes, po vystoupení Grety a jejích následovníků, už tomu nejsem dalek. Další krok může spočívat v tom, že mi coby „popírači“ bude odebrán diplom."
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.4.2023 20:20 Reaguje na Vladimir Mertan
Vykecávat se, to umíte. Ale odpovědět na otázky, to se vám nechce!
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.4.2023 21:50 Reaguje na Jiří Svoboda
Otázky som zodpovedal, odpovede ste nedal vy. Nikto nedokázal vplyv CO2 na to ako sa mení klíma. Nie je žiadny dôvod produkciu CO2 akýmkoľvek spôsobom spoplatňovať či zdaňovať.To čo sa predkladá ako dôkaz klimatickej katastrofy má znaky náboženstva a je to zjavná ideológia. Preto som sa rozpísal, či skôr som nakopíroval niektoré myšlienky týkajúce sa práve tejto oblasti. Podobnosť je úplne zjavná. Tzv. dôkazy klimatickej katastrofy spočívajú v údajnom vedeckom koncenze a strašení bežnými úkazmi počasia ktoré sa v rovnakej miere, alebo aj viac vyskytovali v minulosti. Nikto nedokázal ani škodlivosť malého oteplenia ktoré nastalo. Z minulých záznamov a skúseností je jasné že väčšia katastrofa bolo v minulosti ochladenie.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.4.2023 19:38 Reaguje na Vladimir Mertan
Zase jen kecy a kolovrátek.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.4.2023 20:44 Reaguje na Jiří Svoboda
Kladivo na čarodějnice, které patří k nejúspěšnějším románům národního umělce Václava Kaplického, vychází již v pátém vydání. Název románu převzal autor z církevního spisu Malleus maleficarum (Kladivo na čarodějnice), který
vyšel roku 1488 ve Štrasburku a po dlouhá léta pak sloužil jako rukojeť při inkvizičních soudech. Podle tohoto otřesného dokumentu postupoval i olomoucký advokát Boblig z Edelstadtu, když na žerotínském panství kolem roku 1680 vyslýchal a usvědčoval osoby, které byly nařčeny z černé magie. Tento hrabivý a mravně otrlý muž zinscenoval na základě fiktivního prohřešku staré žebrácky, jíž bylo vytýkáno, že zneužila svěcené hostie, celou sérii procesů, do nichž postupné zatáhl mnoho vážených a hlavně majetných občanů. Tyto osoby nátlakem a mučením donutil k přiznání, poslal je na hranici a obohatil se jejich zkonfiskovaným majetkem. Na pohnutých osudech těchto bezmocných
obětí zvůle a násilí se Václavu Kaplickému, zkušenému vypravěči minulých dějů. podařilo podat výstižný obraz života a událostí, které v naší zemi probíhaly koncem sedmnáctého století.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.4.2023 08:34 Reaguje na Vladimir Mertan
Je to skutečně otřesné čtení, ale máte tam dost výraznou a většinově akceptovanou chybu. Tyhle procesy nejsou žádným obrazem doby, je to dost vyjímečný exces u nás od husitů snad jediný. Pokud byste jej ale poměřoval s velmi podobnými kauzami nacistickými a komunistickými (nebo husitskými), nedostanete se možná ani na procento v množství obětí.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.4.2023 09:13 Reaguje na Pavel Hanzl
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Carod%C4%9Bjnick%C3%A9_procesy
"Odhaduje se, že během raně novověkých čarodějnických procesů mezi lety 1450 až 1750 bylo v Evropě a koloniální Americe popraveno 35 000 až 100 000 lidí (většinou žen; do těchto případů je však započítáno i travičství – příprava jedu byla považována za čarodějnictví[1]),[2][3] mnohé odhady však hovoří až o 200 000 nebo 500 000.[4][5] Další lidé pak byli v rámci inkvizice a obvinění z čarodějnictví vězněni a mučeni." Zaujímavá myšlienka je napr.: "Novější vědecké bádání spatřuje ve výbuchu běsnění vůči čarodějnicím v 15. století nepřímý důkaz pro hluboké sociální konflikty. Někteří se také domnívají, že vrchnost ve snaze nedopřát prostým lidem více svobody posunula sociální střety na rovinu degradace náboženství a víry, na pověru a tmářství."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2023 21:15 Reaguje na Vladimir Mertan
V tom článku je taky napsáno, že čarodějnictví se trestalo už v dávných civilizacích, v dnešní době to jede v jiné formě běžně v totlitních zemích stále.
Otázka je, co do toho započítávají, jestli každé vraždění každého gaunera ohánějícího se křížem.
Zajímavé je, že právě jezuiti mají tradičně velkou podporu v Jižní Americe (dnes provozují nemocnice, sociálky, důchodcáky), bo chránili indiány před brutálními conqistadory.
Odpovědět
va

vaber

9.4.2023 09:37 Reaguje na Pavel Hanzl
co to zase meleš o husitech vždyť právě upálení Husa církví ,jen za to ,že kritizoval církev a chtěl jinou církev,
spustilo husitský boj ,kdo byl agresor a kdo začal s násilím, to ti není jasné? je to stejné jak dnes,názor se do kebulí nalévá a říká se tomu pravda
kdy se v tvém slepičím mozku rozsvítí, zase jen dokážeš opakovat co ti řekli v kostele,
a když počítáš oběti nějak jsi přestal počítat, kolik obětí přinesla jen kolonizace celého světa Evropou ,počet těchto obětí nechce nikdo ani odhadnout,
nedávno jsem viděl kousek dokumentu ,,Doba drancování,,
jen Španělsko ukradlo v Jižní Americe
40 000tun ,zlata ,
což se mi zdá trochu moc ,ale s tím vším souvisí zabíjení a vraždění, o Africe, Severní Americe, vyvraždění Indiánů a otrocích ani nemluvím
a ty budeš bekotat o procentu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2023 21:24 Reaguje na vaber
Musíš urážet, bo nevíš nic o ničem.
Husa upálili za zločiny, které byly tehdy prostě trestné. Špinění a štvaní proti církvi a jejím orgánům, kacířství a burcování lidu.
Tehdy bylo Česká království nejsilnější v Evropě, Praha byla budována jako hlavní město Cíšařství římského, měla asi 2x tolik obyvatel, než Paříž.
Co čert nechtěl, vzniklo původně náboženské povstání a geniální vojevůdce a gauner Žižka vydrancoval a zničil zemi tak důkladně, že ztratila asi 60% obyvatel a už nikdy se z toho nevzpamatovala. Po století zmatků se stala řadovou zemí koruny Habsburské.
Odpovědět

Radek Čuda

11.4.2023 17:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Praha .... měla asi 2x tolik obyvatel, než Paříž.



"Celkový počet obyvatel všech čtyř pražských měst je po roce 1348 odhadován na asi 40 tisíc[1] a stala se jedním z největších měst Starého kontinentu.[2]"

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_Prahy_1348%E2%80%931523

"1429 však byla v Paříži při útoku raněna, padla do rukou Angličanů a r. 1431 byla upálena. O šest let později Karel VII. získal Paříž zpět.
V této době zde žilo 100 000 obyvatel."

https://geops.cz/zajezdy/informace-podrobne/historie-parize/


40 tis je dvakrát tolik, jako 100 tis ... svět nikoli podle Garpa, ale podle Pavla Hanzla.
Odpovědět

Radek Čuda

11.4.2023 17:09 Reaguje na Radek Čuda
A aby nedošlo k pochybnostem ... "takže r. 1328 zde žilo nejméně 200 000 obyvatel."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 21:14 Reaguje na Radek Čuda
Máte tam lehóčko rozdíl 81 let a Praha rostla především koncem 14. stol.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 21:27 Reaguje na Radek Čuda
"...zvláště když se v době panování Karla IV. Praha stala císařskou residencí a císař zamýšlel učinit z ní hlavní město Svaté říše římské." wiki O tomhle píšu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 21:41 Reaguje na Radek Čuda
Píšu o tom, že husitsví bylo něco jako VŘSR, kdy gauneři si vzali starší teorii o nápravě společnosti a vytvořili si z ní klacek na mlácení vlastních obyvatel.
Odpovědět
va

vaber

12.4.2023 16:00 Reaguje na Pavel Hanzl
ty se oháníš pravidlem ,že tehdy platily takové zákony?
Hus štval a špinil církev? když řekl, že je špatná ,vždyť byla špatná ,páchala zločiny,
Jaké byly zákony za minulého režimu, znamená to ,podle tebe ,že vše bylo správné, vždyť se to dělo podle tehdejšího práva,to nechápeš
jsi opravdový primitiv
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 21:16 Reaguje na vaber
Upálili ho dle tehdejšího práva trulo, co na tom kurnik šopa zase nechápeš?
Odpovědět
va

vaber

9.4.2023 09:15 Reaguje na Jiří Svoboda
vaše víra ,že by kapitalizmus mohl být nedeformován prorůstáním s politikou a začal fungovat ve prospěch ochrany globálního klimatu,
je tedy kardinální blbost,nebo ,chcete li ,stejná utopie jako komunizmus
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2023 21:26 Reaguje na vaber
Kalpitalismus je pouze ekonomický systém a jiné funkce se po něm chtít nedají.
Odpovědět
va

vaber

12.4.2023 16:09 Reaguje na Pavel Hanzl
kapitalizmus je způsob fungování státu a říká kdo a co tam vládne,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 21:20 Reaguje na vaber
Zase špatně. Státní systém se jmnuje demokracie, v ní jsou posládány všechny orgány a postupy (třeba volby).
Kapitalismus je čistě ekonomický systém, který funguje za každého režimu, například i v komunistické Číně. Ale právě demokracie ho dokáže využít ke zbohatnutí celé populace.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.4.2023 19:42 Reaguje na Jiří Svoboda
Byl by to zajisté pokrok. Protože odpustky byly zatím vždy dobrovolné. Nutit někoho aby odpustky platil i když na život věčný a spasení nevěří je snad docela nemravné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.4.2023 08:40
Klimatická tragédie nám už drtí palce a lidstvo až zoufale hledá cestu, jak z toho ven. Jasno mají jen místní ropáčci, kteří všechny cesty šmahem poplují a shodí jako zelenou totalitu a bolševismus atd. atd. atd. a mají vyděláno a můžou si otevřít lahváč.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.4.2023 09:20 Reaguje na Pavel Hanzl
A jak vám klimatická krize drtí palce? Nedrtí vám spíš mozek?
Já třeba oteplení vítám - nemusím běhat s hrablem na sníh, ušetřím za vytápění a v zimě nejsou tak kluzké silnice.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.4.2023 15:34 Reaguje na Richard Vacek
Voni sou na Zeměkuli sám, pane vachmajstr, že?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.4.2023 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě proto se ptám, jak je to u vás. Jsou negativa? Nebo - skoro se to bojím napsat - i nějaká pozitiva z oteplení?
A celosvětově? No produkce potravy roste rychleji než počet lidí. A když si vezmete, že za zhruba 10% úrody může zvýšená koncentrace CO2, tak jen sadista by si přál hladomory po návratu stavu CO2 na nižší hodnotu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2023 21:28 Reaguje na Richard Vacek
Samozřejmě dnes je pozitiv oteplování dost, zvláště ve studených krajích, jako my. V tom problém není, ten je v rychlosti oteplování a nemožnosti ho ukočírovat. A úrody jsou dané strojenými hnojivy na bázi NPK.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.4.2023 09:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Zaujímavé, tie palce boli drtené aj údajným čarodejniciam aby sa priznali.
V úryvku z knihy Kladivo na čarodejnice si môžeme prečítať ako vznikne blbá nálada a pocit, že všetko je úplne stratené: "Z Losin se hrozné zprávy šířily na všechny strany; nad rozsáhlým panstvím žerotínským jako by se vznášel hustý
mrak, kterým se nemohlo prodrat slunce. Ačkoli jinak byl čas velmi příhodný a práce na polích, v lesích, v hamru i na
pile volala, lidé ztráceli do všeho chuť, chodili jako v mátohách a nemluvili o ničem jiném než o věcech tajemných,
lidskému rozumu nepochopitelných: o čarodějnicích, ďáblech, objevujících se v nejrůznějších podobách, někdy
člověku pomáhajících, častěji však škodících, o všelijakých zjeveních, tajemných znameních, o tom, co kdy kdo viděl
nebo zažil nepochopitelného nebo nepřirozeného. Při práci i večer v sednici lidé vzpomínali na staré události, které
navždy zůstaly nevysvětlitelné, zvláště pak na upíry, vysávající lidem krev z těla. Často si připomínali šumperskou
tkadlenu Barboru Polnarovou, jež i po smrti měla v žilách svěží červenou krev, což bylo neklamným znamením, že byla
obětí upíra, vzpomněli i na Marii Sponnarovou a Reginu Gártnerovou, které se zabývaly hledáním pokladů za pomoci
nečistých sil a které nebyly upáleny jako čarodějnice jen proto, že je soudil pan Kašpar Hutter, bývalý knížecí soudce.
Ale kdo ví, jak to tehdy skutečně bylo? Lidé vzpomínali, kde komu přestal najednou dojit dobytek, komu kdy zmetala
kráva, kdo byl uřknut pohledem cizí osoby, komu se zjevil nečistý duch, koho na smrt vyděsilo strašidlo. Z tolika řečí a
vzpomínek svět se najednou zdál být pln tajemství, rejdištěm neznámých sil, takže člověk v něm byl neustále vystaven
napospas záhadným mocnostem, proti nimž se mohl jen těžko bránit. Kde se dopátrat jistoty, kde najít ochranu,.když
spojenci ďáblovi tak často nosí škrabošky nebo se dovedou tak přetvařovat jako stará Agneta Koppová nebo Zuzana
Stubenvollová? Na losinském panství panovalo dusno jako před hroznou bouřkou. Lidská fantazie dostala obrovská
křídla, i ti nejrozvážnější pozvolna ztráceli rozum. Jeden podezíral druhého, lidé se v noci báli vycházet z domu, měli
strach z vlastních stínů, každý šramot byl podezřelý, kdejaký černý kocour, kozel, ropucha nebo had či jiné zvíře mohlo
být přeměněný satanáš."
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.4.2023 09:27 Reaguje na Vladimir Mertan
👍👍👍
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2023 21:30 Reaguje na Vladimir Mertan
Tohle bylo příšerné, ovšem proti komunismu a nacismu pořád čajíček.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

16.4.2023 17:45
Už jsme v boji zkusili kde-co. A tak teď zkoušíme udělat kozla zahradníkem. Třeba se ukáže, že když spálíme ještě podstatně více fosilních paliv, tak planeta nakonec úplně zezelená. Také by to mohlo pomoci k rychlejší redukci světové populace, přes zbohatnutí společnosti a ženskou emancipaci to zase tak rychle nejde.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist