https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/problemy-francouzskych-jadernych-elektraren-mohou-zkomplikovat-odklon-eu-od-ruskeho-plynu-pise-bloomberg
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Problémy francouzských jaderných elektráren mohou zkomplikovat odklon EU od ruského plynu, píše Bloomberg

27.5.2022 18:05 | KYJEV (ČTK)
Mnoho francouzských jaderných elektráren je odstaveno kvůli pravidelné údržbě nebo doplňování paliva. Více než desítka z nich však stojí kvůli kontrolám a opravám po zjištění problémů s korozí.
Mnoho francouzských jaderných elektráren je odstaveno kvůli pravidelné údržbě nebo doplňování paliva. Více než desítka z nich však stojí kvůli kontrolám a opravám po zjištění problémů s korozí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Problémy francouzské energetické společnosti EDF s jadernými elektrárnami mohou zkomplikovat odklon Evropské unie od ruského zemního plynu. Uvedla to dnes agentura Bloomberg. V současné době je zastavena přibližně polovina z 56 reaktorů společnosti a EDF odhaduje, že letos vyrobí nejméně elektřiny za více než 30 let. Francie tak možná bude muset v zimě dovážet energii od svých sousedů, což může v regionu zvýšit poptávku po plynu.
 

"Máme tu problém s Francií, který se vzhledem k situaci ve světě odehrává ve špatnou dobu," konstatoval Nicolas Leclerc z poradenské společnosti Omnegy. "Celá evropská rovnováha může být ohrožena," dodal.

EDF, největší výrobce elektřiny z jádra v Evropě, obvykle v zimě vyváží levnou energii, letos ji ale možná bude muset dovážet. Firma už třikrát snížila výhled produkce a její problémy s jadernými elektrárnami nepředstavují komplikace jen pro Francii, ale pro celou sedmadvacítku.

Unijní země se po ruské invazi na Ukrajinu snaží zajistit si alternativní dodávky plynu. Evropská unie odebírá asi 40 procent spotřebovávaného plynu z Ruska.

"Francie bude požadovat, aby měly všechny sousední země zajištěný způsob výroby elektřiny," řekl Leclerc. "Pro nás je důležité, aby se do sporu s Ruskem nedostalo Německo. Pokud nebude mít přístup k ruskému plynu, nebude moci vyrábět elektřinu, kterou potřebujeme," dodal.

Německo v úterý uvedlo, že v případě výpadku dodávek plynu obnoví provoz uhelných a ropných elektráren. Evropa, a obzvlášť Německo, je však na Rusku závislá i v případě termálního uhlí, které se využívá právě v elektrárnách.

Dovoz elektřiny do Francie není bezprecedentní. V loňské zimě do země proudila elektřina po dobu tří měsíců, kdy klesal výkon jejích jaderných elektráren. Letos však bude v celé Evropě k dispozici méně plynu, který by mohl případný výpadek pokrýt.

Francie bude v zimě hodně dovážet a tamní provozovatel rozvodné sítě Réseau de Transport d'Électricité (RTE) možná bude muset omezit dodávky elektřiny velkým průmyslovým uživatelům, myslí si Jean-Paul Harreman, který řídí poradenskou společnost EnAppSys. Nejhorší scénář by podle něj nastal v případě suchého léta, které by mělo za následek nízké zásoby vody v Alpách, na Pyrenejském poloostrově, na Balkáně a ve Skandinávii, a v případě dlouhotrvajícího chladného období v celé Evropě, což by zvýšilo poptávku.

Mnoho francouzských jaderných elektráren je odstaveno kvůli pravidelné údržbě nebo doplňování paliva. Více než desítka z nich však stojí kvůli kontrolám a opravám po zjištění problémů s korozí. Ve čtyřech reaktorech se potvrdily trhliny v klíčových potrubních systémech.

Společnost EDF odhadla finanční náklady, které tyto problémy vyvolaly, v letošním roce asi na 18,5 miliardy eur (přes 426 miliard Kč). Výpadek výroby elektřiny musí kompenzovat nákupem na trhu za ceny, které se blíží rekordním hodnotám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.5.2022 19:43
Kde jsou všichni jaderní nadšenci, kteří se modlí k jadernému Bohu a doufají, že jádro vyřeší naše energetické problémy?
Odpovědět
PD

Pavel Dostál

30.5.2022 07:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Tedy já neočekával, že by jádro vyřešilo všechny naše problémy, ale klidně Vám odpovím. Jsou tam co obvykle, tohle nesouvisí s jadernou energetikou, ale s Francií. A dost pochybuju, že by kdo tvrdil, že ve Francii není ve všem bordel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 10:32 Reaguje na Pavel Dostál
To nebude bordelem, to je vlastnost veškeré techniky. Zastarává a popřebuje servis a opravy, má svoji životnost. A u jádra je to problém dost výrazný, OZE jsou daleko variabilnější.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist