https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-aut-na-elektrinu-do-brezna-vzrostl-o-dve-tretiny-na-1548
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej aut na elektřinu do března vzrostl o dvě třetiny na 1548

14.4.2019 01:23 | PRAHA (ČTK)
Nejprodávanější značkou vozů na elektřinu je Toyota, která letos prodala 729 hybridních vozů. Na snímku Toyota Prius.
Nejprodávanější značkou vozů na elektřinu je Toyota, která letos prodala 729 hybridních vozů. Na snímku Toyota Prius.
Prodej hybridních a elektrických aut v Česku v 1. čtvrtletí meziročně vzrostl o dvě třetiny na 1548 vozů. Z toho poptávka po hybridech stoupla o 74 procent na 1416 vozů a prodej elektromobilů se zvýšil o 23 procent. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.
 

Nejprodávanější značkou vozů na elektřinu je Toyota, která letos prodala 729 hybridních vozů. Největší zájem byl přitom o crossover C-HR, který si koupilo 214 zákazníků. Podle ředitele Toyoty ČR Martina Pelešky zájem o hybridy dokládá i fakt, že 80 procent objednávek nové Toyoty RAV4 směřovalo na hybridní provedení.

"Nový vůz značky Toyota si v prvním čtvrtletí objednalo 2947 zákazníků, což je prakticky stejný výsledek jako v prvním kvartále loňského roku. Celý český trh přitom o 12 procent klesal," dodal Peleška.

Mezi elektromobily vede značka Nissan s modelem Leaf, která prodala 44 aut. Následuje značka VW s prodejem 30 elektromobilů a BMW, která prodala 25 vozů čistě na elektrický pohon.

Celkově se v Česku v 1. čtvrtletí prodalo 59.616 osobních aut. Elektromobily a hybridy tvořily zhruba 2,6 procenta prodejů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

14.4.2019 08:48
Jen jestli si ta čísla netaháte z palce a nepočítáte do doho elektrovozíky ve skladovacích halách.Až bude srovnatelná cena,až bude dojezd alespoň 500km a až bude dostatek nabíjecích míst a dobíjení bude záležitost několika minut.Jinak nemáte šanci tu blbost prosadit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.4.2019 10:13 Reaguje na Václav Kain
Bohužel, v totalitním státě, jaký se velice rychle stává z EU, nám to mohou dát befélem. Viz nucené používání zdraví škodlivých svítidel nebo nefunkčních vysavačů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist