https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prodej-elektromobilu-stoupl-na-petinasobek-hybridu-o-45-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prodej elektromobilů stoupl na pětinásobek, hybridů o 45 procent

13.5.2020 00:09 (ČTK)
Prodej elektromobilů se zvýšil pětkrát na 1053 aut. / Ilustrační foto
Prodej elektromobilů se zvýšil pětkrát na 1053 aut. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prodej aut s hybridním pohonem od ledna do konce dubna stoupl o 45 procent na 3148 vozů, odbyt elektromobilů se zvýšil pětkrát na 1053 aut. Za růstem stojí rozšiřování nabídky kvůli snaze automobilek snižovat průměrné emise prodávaných modelů. Vyplývá to z pondělních údajů Svazu dovozců automobilů.
 

Mezi tzv. plnými hybridy, které se nemusí dobíjet ze zásuvky, obsadila první příčku Toyota s 1145 prodanými vozy. Následují Mazda a Mercedes Benz. Zvýšený zájem o hybridy u Toyoty zapříčinil celkový pokles prodejů o 12 procent na 2933 aut, když celý trh klesl o 26 procent.

"I přes obecně nepříznivou situaci jsme i na začátku roku dokázali potvrdit nastolený trend a zvyšovat svůj tržní podíl až na současných 5,1 procenta. S epidemií jsme si díky velkým skladovým zásobám dokázali poradit lépe než jiné značky. V květnu již vidíme oživení prodeje, které podle našich prognóz bude pokračovat i v dalších měsících," uvedl generální ředitel Toyoty ČR a SR Martin Peleška.

Prodej plug-in hybridů do zásuvky narostl 7,5krát na 543 vozů díky vstupu Škody Auto do segmentu s hybridním Superbem. Ten si pořídilo 335 zákazníků, což bylo nejvíce na trhu. Nejprodávanější značkou elektromobilů byla rovněž Škoda s elektrickým Citigo iV, druhá je Tesla se 185 vozy čistě na elektrický pohon, následuje Hyundai se 167 auty a dále BMW, Volvo a Volkswagen.

"Z alternativních paliv bylo registrováno více CNG vozidel a také automobilů s hybridním pohonem. Dubnové registrace významně poznamenala situace související s vyhlášeným nouzovým stavem. Jak elektromobily, tak plug-in hybridy si v absolutních číslech letošního roku v dubnu připsaly nejméně registrací," uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič.

Celkem se za čtyři měsíce prodalo v Česku 60.873 nových osobních vozidel, což je meziroční pokles o více než čtvrtinu. Rekordní propad prodejů zapříčinila krize spojená s epidemií koronaviru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ČM

Čech M.

13.5.2020 20:30
Jak známo , z nuly se roste rychle.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist