https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/profesor-chce-uplavat-v-dunaji-2700-km-aby-upozornil-na-jeho-znecisteni-plasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Profesor chce uplavat v Dunaji 2700 km, aby upozornil na jeho znečištění plasty

24.3.2022 11:12 | VÍDEŇ (ČTK)
Řeka Dunaj
Řeka Dunaj
Foto | ph_en / Flickr.com
Německý vysokoškolský profesor Andreas Fath chce uplavat v Dunaji 2700 kilometrů a upozornit přitom na znečištění řeky mikroplasty. Během cesty hodlá s kolegy testovat říční vodu nejen na mikroplasty, ale i další látky škodlivé pro životní prostředí. Do Dunaje se poprvé ponoří 19. dubna, do cíle by měl dorazit o dva měsíce později. O projektu Cleandanube informovala agentura APA.
 

Fath si naplánoval celkem 60 etap, každý den chce uplavat 30 až 70 kilometrů. Jeho výzkumný tým ho bude doprovázet na lodi. Cesta začne v Německu, povede mimo jiné přes Slovensko a skončí v Rumunsku.

"Voda je v přírodě to nejcennější, člověk by ji tedy měl vracet do přírody v takovém stavu, v jakém ji z ní vzal," domnívá se Fath.

Dunaj je druhá nejdelší evropská řeka, teče přes deset zemí. Podle organizátorů projektu lze nyní v Dunaji mezi Vídní a Bratislavou najít více částic mikroplastů než rybích plůdků a řeka každý den vyplaví do Černého moře čtyři tuny plastu.

Vedle řady doprovodných akcí k popularizaci vědy a ochrany vodních zdrojů a životního prostředí autoři projektu pořádají sbírkovou kampaň pro děti uprchlíků z Ukrajiny.

Profesor Fath, kterému je 57 let, už takto v roce 2014 plaval v Rýnu, o tři roky později v americké řece Tennessee.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist