https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-cesky-ostrovni-dum-spustil-druhy-rocnik-uspesne-architektonicke-souteze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt Český ostrovní dům spustil druhý ročník architektonické soutěže

21.2.2017 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na snímku jeden z vítězných návrhů loňského roku od Markéty Fraňkové.
Na snímku jeden z vítězných návrhů loňského roku od Markéty Fraňkové.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Český ostrovní dům spustil 20. února druhý ročník studentské architektonické soutěže, jejímž cílem je navrhnout budovy, které budou díky využití pokročilých technologií schopné fungovat nezávisle na inženýrských sítích. Soutěže se může zúčastnit jakýkoliv student stavebního nebo architektonického oboru ze všech vysokých škol a univerzit v České i Slovenské republice. Informoval o tom zakladatel soutěže Pavel Podruh.
 

Projekt Český ostrovní dům vznikl v roce 2015, je důsledkem dnešní doby plné inovací, pokroku a myšlenkové otevřenosti. Slovo ostrovní vyjadřuje směřování k nezávislosti na inženýrských sítích za užití moderních metod nakládání s přírodními zdroji a architekturou. Cílem je spojovat funkční, pokroková a důmyslná řešení v šetrných budovách.

Podle zakladatele projektu Pavla Podruha nejde jen o navržení budov, které jsou nezávislé na inženýrských sítích. Projekt má veřejnosti představit dílčí, udržitelnější technologie.

"Český ostrovní dům vznikl, aby ukazoval, co vše již v kontextu šetrnosti dnes jde. Studentská soutěž nám proto ideálně zapadá do celého projektu Český ostrovní dům," vysvětluje Pavel Podruh. "Rádi bychom ve studentech probudili zájem o bližší zkoumání doposud okrajově vnímaných oborů či oborů, které ještě nepronikly do osnov škol. Tímto způsobem může vznikat generace architektů a stavařů, jež mají progresivní know-how, které následně uplatní v praxi."

Jeden z loňských vítězných projektů, autorem je Daniel Brýda
Jeden z loňských vítězných projektů, autorem je Daniel Brýda
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Loňský ročník soutěže přinesl několik vydařených a propracovaných návrhů vytvořených studentskými týmy. Z těchto týmů byli následně pečlivě vybráni studenti, kteří nyní pracují na návrhu dvou ostrovních budov, jejichž realizace započne ve spolupráci s partnery projektu v roce 2018.

“Aktuální vývojové práce na těchto budovách jsou velice intenzivní a poměrně složité, ale na začátku roku 2018 bychom měli být kompletně připraveni na výstavbu. Poté bude následovat zkušební provoz a otevření veřejnosti v podobě apartmánového ubytování nezávislého na inženýrských sítích. Každý si tak bude moci vyzkoušet, jak takový dům funguje," pokračuje Podruh.

Přečtěte si rozhovor s Pavlem Podruhem Chci, aby studenti vyzvali normy na souboj a navrhli soběstačný a šetrný dům

Letošní soutěž získala oficiální záštitu Fakulty stavební ČVUT v Praze, Fakulty architektury VUT v Brně a také VŠTE v Českých Budějovicích. Soutěžní zadání je již online na webových stránkách projektu, následovat budou dva totožné zahajovací workshopy, kde se studenti mohou zúčastnit zahajovacích workshopů. Letošní ročník soutěže bude dvoukolový, s očekávaným vyhlášením vítězných návrhů 30. června 2017. Vítězné návrhy bude vybírat porota složená ze závislých členů podílejících se na projektu a z nezávislých členů, kteří se na projektu nepodílejí, ale jsou oborově významní.

Na loňské vítězné návrhy se můžete podívat zde.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist