https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-lesniho-centra-v-hradci-nejisty-mesto-nesehnalo-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt lesního centra v Hradci nejistý, město nesehnalo dotaci

10.2.2016 14:08 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Autoři petice požadují přemístění plánované stavby na jiné místo, které bude dostupnější a které bude svým charakterem více odpovídat potřebám centra
Autoři petice požadují přemístění plánované stavby na jiné místo, které bude dostupnější a které bude svým charakterem více odpovídat potřebám centra
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Budoucnost kontroverzního projektu výstavby lesního výukového centra v Hradci Králové je nejistá. Město na projekt nesehnalo dotaci a bez ní se do stavby odhadem za 19 milionů korun pouštět nebude. Vyplynulo to z vyjádření představitelů města na dotaz ČTK. Výukové centrum by mělo vyrůst na místě hájenky U Dvou šraňků v městských lesích. Záměr vyvolal u části hradecké veřejnosti kritiku. Proti zboření hájovny se v internetové petici zatím vyslovilo přes 6000 lidí.
 

Radnice chtěla stavbu původně financovat z evropského projektu Integrovaných územních investic (ITI). "Ukázalo se, že to z ITI nelze profinancovat. Pokud na projekt nebude dotace, samotné město jej samo financovat nebude," řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Možnosti získat dotaci v budoucnu bude radnice podle něj sledovat, zatím žádné vhodné dotační tituly vypsané nejsou.

Město jako vlastník hájovny již požádalo stavební úřad o souhlas s demolicí objektu. Podalo i žádost o územní rozhodnutí na budoucí objekt environmentálního centra. Obě žádosti jsou podle mluvčí magistrátu Magdalény Vlčkové na počátku řízení a město nemá důvod řízení pozastavovat. Náměstkyně primátora Romana Lišková (Hradecký demokratický klub) k tomu uvedla, že i po vydání demoličního výměru nemusí nakonec k demolici vůbec dojít.

Do budoucna chce být radnice podle Vlčkové připravena na variantu demolice hájovny a výstavby nového objektu i na variantu rekonstrukce hájenky s výstavbou centra v areálu zahrady hájenky.

Do dění kolem projektu minulý týden zasáhlo náhlé úmrtí dlouholetého nájemníka hájenky Miroslava Vojtěcha. Vojtěch měl od města výpověď z nájmu, ale odmítal objekt opustit. Odpůrce zboření hájenky měl na své straně. Podle Liškové radnice během dědického řízení po Vojtěchovi nebude žádné nové věci kolem hájenky řešit. Původní nabídka městského bytu pro Vojtěcha podle radnice nyní platí i pro jeho družku.

Autoři petice požadují přemístění plánované stavby na jiné místo, které bude dostupnější a které bude svým charakterem více odpovídat potřebám centra. Radnicí zamýšlené výukové centrum je zatím navržené jako moderní kruhová stavba, školákům by mělo nabízet informace o chovu zvěře, ochraně přírody či o lesnictví. Součástí stavby by měly být také voliéry s různými druhy zvířat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

11.2.2016 08:02
patrně nějaká firma spřátelená s místním úřadem + i jistý úředník již počítala(i) s tučným výdělkem za výstavbu a demolici...zatím to odnesl ten lesní muž...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist