https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prostejovsti-radni-vyclenili-100.000-korun-na-peci-o-tyrane-psy-z-nemcic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prostějovští radní vyčlenili 100 000 korun na péči o týrané psy z Němčic

31.8.2023 20:04 | PROSTĚJOV (ČTK)
Prostějovští radní vyčlenili 100 000 korun na péči o tři týrané psy, které veterinární inspektoři na začátku srpna odebrali ze zahrady rodinného domu v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku. Trojice psů je nyní v útulku v Čechách pod Kosířem. ČTK to sdělila primátorova náměstkyně Marcela Župková (ANO). Psi byli v Němčicích nad Hanou uvázáni na krátkém řetězu u stromu, bez napájení a krmení. Majitel v domě při kontrole nebyl.
 

"Odbor životního prostředí prostějovského magistrátu v kompetenci obce s rozšířenou působností na základě zákona o ochraně zvířat proti týrání rozhodl o odebrání psů a o jejich umístění do předběžné náhradní péče. Psi jsou nyní umístěni v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Vzhledem k tomu, že na tento případ nemá odbor životního prostředí vyhrazené finanční prostředky, projednali jsme v radě města rozpočtové opatření na částku 100 000 korun, která pokryje výdaje za péči o týrané psy po nezbytně dlouhou dobu," uvedla Župková.

Přestupek majitele týraných psů bude podle Župkové projednávat přestupková komise. Po rozhodnutí o přestupku budou náklady na péči o psy vyčísleny a v případě, že je majitel do tří měsíců od vydání rozhodnutí neuhradí, tak zvířata připadnou státu. "Náklady na veterinární ošetření a umístění psů v náhradní péči budou vymáhány po majiteli," uvedla Župková.

Inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje chov psů v Němčicích nad Hanou přijeli společně s policisty zkontrolovat na začátku srpna na základě podnětu náhodné návštěvnice obce. Zjistili nevyhovující podmínky chovu. "Zahrada byla celá zarostlá stromy a náletovými křovinami, plná vyřazených elektrospotřebičů, plastových beden, různých předmětů a plných igelitových pytlů. Průchod ke psům byl možný jen úzkou zarostlou uličkou. Všichni psi byli uvázaní na krátkém úvazu z řetězů a provazu k pevným předmětům, jako byl strom či lavice, bez možného minimálního pohybu," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

V dosahu zvířat nebylo žádné napájení ani krmení. "Psi vykazovali stresové chování, neustále se pokoušeli uvolnit z úvazu. Neměli prostor na lehnutí k odpočinku, možnost se schovat při nepříznivém počasí, ani se volně venčit," dodal Vorlíček. Chovatel v době kontroly doma nebyl a podle policie se dalo očekávat, že bude pryč několik dní.

Ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal již dříve ČTK řekl, že SVS má v případě týraných zvířat jen omezené možnosti. O jejich případném odebrání chovateli musí ve správním řízení rozhodnout obce s rozšířenou působností, které ale k těmto případům ne vždy přistupují s náležitou vážností. Za bezproblémovou naopak Zatloukal označil spolupráci například s radnicí v Uničově. Loni na podzim se díky tomu podařilo zachránit dva týrané psy. "Při kontrole jsme zjistili, že chovatel omezoval psům výživu i napájení, bezdůvodně omezoval jejich pohyb a choval je v naprosto nevhodných podmínkách," uvedl Zatloukal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist