https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prostejovsti-zastupitele-neschvalili-poplatky-za-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prostějovští zastupitelé neschválili poplatky za odpad

31.10.2016 15:03 | PROSTĚJOV (ČTK)
Prostějovské zastupitelstvo dnes neschválilo vyhlášku o poplatku za komunální odpad na příští rok, která jeho výši ponechávala na letošní úrovni 600 korun.
Prostějovské zastupitelstvo dnes neschválilo vyhlášku o poplatku za komunální odpad na příští rok, která jeho výši ponechávala na letošní úrovni 600 korun.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prostějovské zastupitelstvo dnes neschválilo vyhlášku o poplatku za komunální odpad na příští rok, která jeho výši ponechávala na letošní úrovni 600 korun. Zastupitelé diskutovali o tom, zda mají být od tohoto poplatku osvobozeny děti, a padl i návrh na jeho úplné zrušení. Vyhlášku zastupitelstvo znovu projedná v prosinci.
 

Radní v předloženém návrhu vyhlášky počítají s tím, že základní sazba za odpad nebude příští rok zvýšena a zůstane na 600 korunách. Lidé starší 65 let by i příští rok měli zaplatit 492 korun. Návrh dnes ale nepodpořila většina zastupitelů, takže bude znovu zařazen na prosincové zastupitelstvo.

Opoziční ODS dnes neúspěšně navrhla zrušení poplatku. Část opozice přišla s návrhem osvobodit od poplatku děti a studenty, avšak ani tato změna nebyla schválena.

Podle primátorčina náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko) si město nemůže dovolit poplatek snížit či zrušit, protože množství komunálního odpadu se v posledních letech zvyšuje, takže rostou náklady na jeho likvidaci. Radní v návrhu rozpočtu na příští rok na zabezpečení likvidace komunálního odpadu vyčlenili 43,5 milionu korun.

Prostějovská radnice poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu po pětileté pauze zvýšila v roce 2013, a to ze 492 na 600 korun. Od té doby se poplatek v Prostějově nezměnil.

Ostatní města v Olomouckém kraji návrhy poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu pro rok 2017 zatím nezveřejnila. Letos jeho výše zpravidla zůstala na loňské úrovni. Například v Přerově lidé za odpad platí 650 korun a v Olomouci 660 korun. Vybrané poplatky ale většinou nepokryjí náklady na likvidaci odpadu, například v Olomouci na jednoho obyvatele činí 859 korun za rok. Dvousetkorunový rozdíl hradí radnice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

31.10.2016 16:58
Zpravidla, kde odpad sváží Technické služby města, tak náklady na svoz činí více než se vybere na místním poplatku za odpad.
Např. na této adrese je jiný příklad hospodaření obce s odpady -
http://www.sumperk.cz/cs/obcan/komunalni-sluzby/komunalni-odpad/pravidelny-svoz-smesneho-komunalniho-odpadu.html
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist