https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/protestni-jizdou-od-chomutova-k-hranici-zemedelci-upozornuji-na-problemy-oboru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protestní jízdou od Chomutova k hranici zemědělci upozorňují na problémy oboru Aktualizováno

15.1.2024 12:04 | CHOMUTOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Desítky traktorů a dalších zemědělských strojů se dnes dopoledne vydaly na protestní jízdu z letiště u Chomutova. Zamířily přes centrum města na Horu Sv. Šebestiána k hranici s Německem. Před přechodem se krátce před 13:00 začala první vozidla na poli otáčet. Cílem akce bylo podpořit německé zemědělce, kteří se bouří proti chystaným úsporným opatřením tamní vlády, a upozornit na problémy místních zemědělců. ČTK to na místě zjistila od pořadatele protestu. Do kolony se zapojili hospodáři z regionu, přijeli i farmáři ze Středočeského kraje. Zpět k letišti se vozidla vrátila po 16:00, některá se odpojila na trase.
 

Po cestě doprovázela traktoristy dopravní policie. V koloně byl i kombajn. Traktory měly návěsy, na prvním vozidle byl transparent: "Vládo, přestaňte s námi ’vorat’!." "Chceme podpořit naše německé kolegy a vyprovokovat nejen vládu, ale i odboráře a kolegy odjinud, aby se začalo něco dít v republikovém měřítku," řekl za pořadatele ČTK ředitel společnosti Agrocom Hrušovany Jakub Bodnárik. Firma Agrocom Hrušovany patří do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Důvody k nespokojenosti mají zemědělci podle Bodnárika stejné jako v Německu. "Chceme ukázat státu, že jsme tady taky. Stát by nám měl začít pomáhat, nikoliv škodit," řekl ČTK Nicolo De Gennaro, který přijel s traktorem z Chrášťan na Rakovnicku.

Účastníci protestu se shodovali na tom, že chtějí hlavně stejné dotační podmínky v Evropské unii. "Chceme stejné podmínky, jako mají všechny členské země, rovný dotační přístup, chceme být konkurenceschopní," řekl ČTK Pavel Rež, zemědělec ze Slánska. Veřejnost by podle něj měla být lépe informovaná o tom, kdo poškozuje ceny. "Zemědělci to nejsou," dodal.

S traktory přijeli zemědělci z Vintířova u Kadaně, z okolí Chomutova, ale i z větší dálky. "V koloně bylo přes 100 traktorů, nákladních a dalších zemědělských strojů a k tomu ještě 30 osobních automobilů," řekla ČTK mluvčí chomutovské policie Miroslava Glogovská. Na hranicích se kolona na poli otočila a zpět jede po hlavní silnici I/13 a dále přes vesnice na letiště u Března. "Protest zpomalil provoz v Chomutově a jeho okolí, řidiči čekali na křižovatkách, ale žádné vážné dopravní komplikace nebo nehodu v souvislosti s akcí jsme nezaznamenali," uvedla Glogovská.

Zda se bude něco dalšího dít po dnešním protestu, není podle Bodnárika zatím jasné. "Já doufám, že se začne něco dít," uvedl. Protest vznikl podle něj z popudu místních zemědělců, kteří nejsou spokojeni se situací v oboru. "Posledním hřebíčkem do rakve byl konsolidační balíček, který nám přinesl zvýšení daně z nemovitosti o desítky procent, což nám nepřijde správné," uvedl.

V Německu dnes pořádali zemědělci velkou demonstraci v Berlíně. Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. V uplynulém týdnu zemědělci každý den blokovali dálniční nájezdy po celé zemi, uzavírky se týkaly i několika hraničních přechodů s Českem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZW

Zdenek Wenzel

16.1.2024 21:32
Odboráři z Librety Ostrava také vyjeli demonstrovat autobusy do Prahy manifestovat a tisk, rozhlas i televize to cpaly veřejnosti jako převrat ve 48 roce. Když toto Andrejkovi nevyšlo, hledá další způsoby. Až vykoupí všechny pozemky v republice, tak to teprve bude jízda do matičky Prahy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist