https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/protestujicim-zemedelcum-vadi-zejmena-vysoke-ceny-energii-ci-byrokracie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protestujícím zemědělcům vadí zejména vysoké ceny energií či byrokracie

19.2.2024 10:30 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | yaakovberg@gmail.com / Depositphotos
Zemědělcům, kteří od dnešního rána v Praze protestují před budovou ministerstva zemědělství a traktory blokují jeden pruh magistrály, vadí zejména vysoké ceny energií, byrokracie či podle nich nesmyslně nastavený Green Deal, tedy unijní Zelená dohoda pro Evropu. Řekli to ČTK. Mezi protestující a novináře před ministerstvo přišel i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). S některými účastníky demonstrace diskutoval, někteří na ministra podle zpravodaje ČTK pískali, bučeli, volali "Hanba" nebo "Demise".
 

Organizátoři dnešní akce chtějí dopoledne předat ministrovi dopis se svými požadavky. Výborný ráno ČTK řekl, že organizátoři akce sledují politické cíle a změny v zemědělství s nimi konzultovat nehodlá. Někteří zemědělci se od organizátorů distancují a říkají, že přijeli jen sami za sebe.

"Přijeli jsme proto, že nás tíží zejména cena elektřiny," uvedl zemědělec z Domažlicka. Výbornému by podle svých slov vzkázal, že by neměl lhát o účastnících protestu. "Protože tady jsou zemědělci. To, že v čele protestu jsou lidé, kteří podle jeho slov nejsou zemědělci, to je těžké. Zemědělci se věnují polím, a ne protestům, takže je potřeba požádat někoho, kdo s tím zkušenost má a podpoří nás. Protože Agrární komora se za nás viditelně nepostavila," dodal.

Někteří farmáři z Ústecka se od organizátorů distancovali. Řekli, že jsou na protestu jen za sebe a organizovali se hlavně regionálně. Podle nich je mimo jiné záměr politiků, aby rozdělili zemědělce. Část jejich známých například účast odřekla, když viděla, jak se o demonstraci mluví v médiích. Vadí jim také cenová nekonkurenceschopnost českého zemědělství. Jeden z přítomných řekl, že nejsou proti Green Dealu, ale proti jeho nesmyslnému nastavení. Je nesmysl například dovážet zboží přes půl světa, uvedl.

Jiné protestující zemědělce ze severu Čech trápí zejména bující byrokracie. "Nesouhlasíme se zvyšující se byrokracií a náročností vyplňování všech papírů. Největší nesmysly jsou, když chodí kontroly na kontroly," uvedl jeden z nich.

Od dnešní akce, kterou organizují předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, se distancovaly velké zemědělské organizace. Do Prahy podle informací policie zamířilo 600 až 1000 traktorů a dalších strojů. Na ministerstvu chtějí zemědělci předat dopis Výbornému a kolem 11:30 s technikou odjedou na odstavné plochy, které budou na nábřežích Edvarda Beneše a Kapitána Jaroše. Od zhruba 15:00 do 17:00 se uskuteční demonstrace zemědělců na Malostranském náměstí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist