https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proti-obnoveni-kaple-a-chaty-na-vresove-studance-se-postavili-ochranci-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proti obnovení kaple a chaty na Vřesové studánce se postavili ochránci přírody

2.3.2016 15:25 | OLOMOUC (ČTK)
Poutní místo na Vřesové studánce má dlouholetou tradici spadající až do 17. století. Kostelík zde lidem sloužil až do května 1946, chátrající chata byla po neúspěšných pokusech o její rekonstrukci nakonec stržena o 42 let později. Dlouholetou tradici zde lidem nyní připomíná pouze mohyla s dvoumetrovým železným křížem a bronzovým reliéfem Panny Marie
Poutní místo na Vřesové studánce má dlouholetou tradici spadající až do 17. století. Kostelík zde lidem sloužil až do května 1946, chátrající chata byla po neúspěšných pokusech o její rekonstrukci nakonec stržena o 42 let později. Dlouholetou tradici zde lidem nyní připomíná pouze mohyla s dvoumetrovým železným křížem a bronzovým reliéfem Panny Marie
Ochránci přírody se ostře postavili proti záměru vybudovat ve vyhledávané lokalitě na Vřesové studánce v Jeseníkách kapli a turistickou chatu. Postavit ji zde chtějí zástupci Spolku pro obnovu poutního místa Vřesová studánka, kteří tak chtějí vrátit Jeseníkům část jejich duchovního a kulturního dědictví. Ve snaze je podpořilo prostřednictvím petice zhruba 6000 lidí. Ochránci však argumentují především zachováním cenné přírodní lokality, kterou by stavba podle nich narušila. Zástupci spolku to odmítají.
 

"Hnutí Duha Olomouc ve spolupráci s dalšími organizacemi spouští veřejnou kampaň s cílem informovat o problematice výstavby veřejnost a získat širokou podporu pro záchranu této lokality před zbytečnou zástavbou a před zničením tohoto místa. Součástí kampaně jsou nové webové stránky www.zachranmevresovoustudanku.cz, ze kterých může veřejnost odesílat své žádosti odpovědným úředníkům a církevním představitelům," informoval ČTK Jiří Beneš z Hnutí Duha Olomouc. Podle ekologické organizace by jedno z nejcennějších míst v Jeseníkách tři roky trvající stavba ohrozila. Poukazují na čerpání vody v oblasti, na produkci splaškových vod a odpadů či růst návštěvnosti.

Do dvou správních řízení se podle Beneše zapojilo osm organizací, které požadují zastavení projektu. Kampaň podporují například zástupci Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) či Společnost přátel Jeseníků, ale i řada odborníků. "Mimořádné přírodní dědictví na lokalitě Vřesová studánka s výskytem kriticky ohrožených druhů rostlin by bylo výstavbou chaty degradováno a ohroženo," uvedl Jaroslav Podhorný z ČSOP.

Zástupci spolku Pro obnovu poutního místa Vřesové studánky, například Pavel Holubář, sochař Otmar Oliva, malíř Jan Jemelka či architekt Miroslav Vochta, však tyto argumenty odmítají. Nechtějí se ale pouštět do veřejné diskuse, ve které by se podle Holubáře nevyhnuli opakovanému vyvracení pomluv, nepravd a polopravd. "Proto jsme zřídili naše webové stránky www.vresovastudanka.cz, na kterých se snažíme aktuálně informovat a jsou zde veškeré potřebné informace o rozsahu staveb a našem záměru," řekl ČTK Holubář. Podotkl, že názor veřejnosti o jejich úmyslu potvrdila i petice s více než 6000 podpisy. Jejich snahu podporují i horští záchranáři.

Podle Holubáře musí spolek před zahájením územního řízení získat od autorizovaných osob posudky týkající se vlivu záměru stavby na tamní přírodu a krajinu. Řízení ze strany Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) bylo podle něj přerušeno kvůli doplnění detailů projektové dokumentace. "My jsme plně připomínky AOPK akceptovali a naší snahou je doplnit požadované podklady ve stanovené lhůtě," doplnil Holubář.

Poutní místo na Vřesové studánce má dlouholetou tradici spadající až do 17. století. Kostelík zde lidem sloužil až do května 1946, chátrající chata byla po neúspěšných pokusech o její rekonstrukci nakonec stržena o 42 let později. Dlouholetou tradici zde lidem nyní připomíná pouze mohyla s dvoumetrovým železným křížem a bronzovým reliéfem Panny Marie, kterou zde vztyčili v roce 1993 sochař Oliva s malířem Jemelkou.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist