https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proti-zasadam-welfare-kapru-se-pred-vanoci-provinili-ctyri-prodejci-ryb-zjistila-kontrola
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proti zásadám welfare kaprů se před Vánoci provinili čtyři prodejci ryb, zjistila kontrola

14.1.2022 02:30 | PRAHA (ČTK)
Prodejci ryb před uplynulými Vánocemi podle veterinářů nahlásili zhruba tři tisíce prodejních míst.
Prodejci ryb před uplynulými Vánocemi podle veterinářů nahlásili zhruba tři tisíce prodejních míst.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Veterináři před Vánocemi zkontrolovali 878 prodejců kaprů, závadu zjistili u tří procent. O rok dříve chybovala dvě procenta obchodníků s rybami, inspektoři ale provedli zhruba o 50 kontrol méně. Z dlouhodobého hlediska se výsledky kontrol zlepšují. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Pozitivním faktem je podle veterinářů zejména to, že ubývá porušení zásad welfare, tedy dobré pohody zvířat.
 

Prodejci ryb před uplynulými Vánocemi podle veterinářů nahlásili zhruba tři tisíce prodejních míst. V předchozích letech jich bylo kolem dvou a půl tisíce. Alespoň jedno pochybení inspektoři loni podle Vorlíčka zjistili při 26 kontrolách, celkem odhalili 43 závad. Vorlíček upozornil, že v rámci jedné kontroly může být zjištěno více chyb.

Nejčastěji prodejci podle Vorlíčka v zákonné lhůtě nenahlásili, kde a v jakých dnech budou ryby nabízet. Týkalo se to 19 případů. Obchodníci se musejí veterinářům hlásit sedm dní před zahájením prodeje. Na základě těchto hlášení SVS plánuje a provádí kontroly.

"Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, požadavky na osobní hygienu, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace či nevyhovující nakládání s vedlejšími živočišnými produkty zjistili veterinární inspektoři v 16 případech," řekl Vorlíček.

Proti zásadám welfare se provinili podle Vorlíčka čtyři prodejci. Především podle něj nezajistili dostatečné okysličování vody v kádích. Tři závady se týkaly nedostatků v dokumentech o původu kaprů. Jeden z prodejců podle Vorlíčka uvedl, že prodává třeboňského kapra, ryby ale pocházely z chovu z jiné oblasti jižních Čech. Dopustil se tak klamání spotřebitele, upozornil Vorlíček.

Nejvíce kontrol veterináři provedli v Jihomoravském kraji, a to 140, ve Středočeském kraji jich uskutečnili 116 a v Moravskoslezském 101. Prodejci v těchto lokalitách ryby nabízeli na nejvíce místech. Nejčastěji ale chybovali prodejci v hlavním městě, odhalením závady tu podle Vorlíčka skončilo devět procent kontrol.

"Prodejci, kteří porušili předpisy, dostanou pokutu. V případech, kdy jsme zjistili porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, bude předán podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností," řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Dodal, že na problémové prodejce se inspektoři přednostně zaměří letos.

Spotřeba ryb je podle ministerstva zemědělství v ČR nízká, činí zhruba 5,5 kilogramu na osobu a rok, z toho 1,3 kilogramu ryb sladkovodních. Nejvíce Češi kupují ryby před Vánocemi. V Evropské unii je spotřeba přibližně 25 kilogramů na osobu a rok, světový průměr dosahuje asi 20 kilogramů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

14.1.2022 10:56
Welfare vylovených kaprů? To někdo myslí vážně?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist