https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prubeh-teplotnich-extremu-posledniho-stoleti-behem-35-sekund
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průběh teplotních extrémů posledního století během 35 sekund

9.8.2017 09:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jak poukazuje Lipponen, různé regiony jsou klimatickou změnou zasaženy různě, celkový trend globálního oteplování je podle něho jasně patrný
Jak poukazuje Lipponen, různé regiony jsou klimatickou změnou zasaženy různě, celkový trend globálního oteplování je podle něho jasně patrný
Výzkumník Finského meteorologického institutu Antti Lipponen vytvořil vizualizaci teplotních extrémů ze 191 zemí světa za posledních sto let. Video ukáže průběh teplotních anomálií během 35 sekund. Informuje o tom server Vox.
 

Antti Lipponen použil volně dostupná data o teplotních extrémech od americké NASA. Jeho záměrem bylo jednoduše upozornit na to, že rok od roku lidé celého světa zažívají teplejší a teplejší klima. Lipponen v animaci zobrazuje teplotní odchylky od normálu, čímž více vynikne to, jak se v které části světa stávají nadprůměrné teploty častější.

Jak poukazuje Lipponen, různé regiony jsou klimatickou změnou zasaženy různě, celkový trend globálního oteplování je podle něho jasně patrný. Lipponen sdílel své video na síti Flickr pod licencí Creative Commons, která umožňuje volně s dílem nakládat.

Loni se velké pozornosti dostalo jednoduchému zobrazení postupné změny globální teploty, které vytvořil klimatolog Ed Hawkins.

Temperature anomalies arranged by country 1900 - 2016.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist