https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimatolog-hawkins-zobrazil-vyvoj-globalniho-oteplovani-v-jedinem-prehlednem-grafu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatolog Hawkins zobrazil vývoj globálního oteplování v jediném přehledném grafu

10.5.2016 11:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Animace se spustí po kliknutí na obrázek.
Animace se spustí po kliknutí na obrázek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ed Hawkins / Climatecentral
Průměrná globální teplota roste, tvrdí vědci. Je to mimo jiné způsobeno tím, jak lidé vypouštějí skleníkové plyny do atmosféry, která pak akumuluje víc a víc tepla ze Slunce. Lépe než tisíc slov by to vyjádřil nějaký obrázek nebo graf, ale zobrazit postupný nárůst teplot tak, aby to bylo přehledné, se podařilo až nyní. Klimatolog Ed Hawkins z britské Readingské univerzity téma zobrazuje pomocí spirálového grafu.
 

„Tempo změny je na spirálovém grafu zjevné na první pohled, zejména v posledních pár dekádách,“ říká ke grafu jeho autor. Hawkins se dlouhodobě snaží hledat cesty, jak vědecké poznání o globálním oteplování co nejsrozumitelněji tlumočit široké veřejnosti. Ideu spirálového grafu mu vnukl jiný klimatolog, Jan Fuglestvedt z dánského Centra pro mezinárodní výzkum prostředí a klimatu.

Graf zobrazuje britské údaje o globálních průměrných teplotách za každý měsíc od roku 1850. První známky globálního oteplování je možné zaznamenat v průběhu 20. století.

Graf také zobrazuje, jak blízko se globální teplota vyšplhala k cíli, na kterém se svět loni na podzim dohodl na Pařížském klimatickém summitu. Podle Pařížské dohody, která právě prochází ratifikací, je potřeba do konce století udržet nárůst globální teploty oproti předindustriální sféře pod 2 °C a udělat všechno možné, aby nárůst nepřesáhl ani 1,5 °C. Z grafu je zřejmé, že cíle jsou už na dosah.

Rok 2015 byl podle dosavadních záznamů nejteplejší rok. Letošní rok jej může snadno překonat. Zatím každý měsíc roku 2016 byl tím dosud nejteplejším.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

22.11.2018 09:51
Graf neukazuje nic jiného, než vynořování z poslední "malé doby ledové".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist