https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-tri-ctvrtiny-lidi-davaji-prednost-tuzemskym-potravinam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Tři čtvrtiny lidí dávají přednost tuzemským potravinám

14.4.2022 11:01 | PRAHA (ČTK)
Foto | Joshua Rawson-Harris / Unsplash
Více než tři čtvrtiny lidí si české zemědělství nejčastěji spojují s produkcí kvalitních potravin a dávají přednost domácím potravinám před zahraničními. O původ potravin se zajímají více než dvě třetiny populace, pro nejvíce lidí ale je důležitá cena. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro Zemědělský svaz ČR z prosince loňského roku.
 

"O původ potravin se zajímá 68 procent populace, čtvrtina populace se o to zajímá vždy při jejich nákupu," uvádí výsledky průzkumu. České potraviny před zahraničními preferuje 78 procent respondentů a 52 procent uvedlo, že odebírá potraviny od lokálních zemědělců. Pro 88 procent dotázaných je při výběru potravin důležité datum spotřeby a pro 91 procent je důležitá cena. Zda se jedná o bio nebo ekologický výrobek je důležité pro 35 procent dotázaných.

To, že české zemědělství produkuje kvalitní potraviny, si podle průzkumu myslí 77 procent lidí. Proti výsledkům z roku 2020 si to ale myslí menší procento dotázaných. Podle 62 procent respondentů české zemědělství má malou diverzitu rostlin, podle poloviny dotázaných je udržitelné a 40 procent si myslí, že produkuje levné potraviny.

Jako jeden z nejzávažnějších problémů lidé v průzkumu označili plýtvání a vyhazování potravin, 74 procent lidí uvedlo, že se o tento problém zajímá. Jako problematické lidé také označili úbytek zemědělské půdy, sucho nebo zbytečné přepravování potravin, které lze vyprodukovat regionálně.

Čtvrtina lidí uvedla, že na českém zemědělství vnímá negativně vysoký dovoz potravin a více než pětina negativně vnímá dotace a nesoběstačnost. Podle 67 procent respondentů by se mělo Česko snažit být co nejvíce potravinově soběstačné. Stejné procento respondentů uvedlo, že stát dostatečně podporuje velké firmy a 62 procent dotázaných uvedlo, že podpora malých zemědělců je nedostatečná.

Z výsledků také vyplynulo, že lidé neočekávají, že by se situace v zemědělství měla v budoucnu výrazně měnit. Stát by se podle většiny respondentů měl zaměřit na udržování vody v krajině, pěstování více různých druhů rostlin nebo podporu malých zemědělců.

Průzkum se uskutečnil mezi 507 respondenty metodou on-line dotazníku mezi 7. a 13. prosincem 2021.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.4.2022 13:54
A dávali by zřejmě i víc.
Jen k tomu chybí konkurence nadnárodním řetězcům - celonárodní sít prodejen s místním/regionálním zbožím - potravinami.
V jednotlivých regionech jsou obchody s pouze místními potravinami - řeznictví/uzenářství, pekařství, zelenina, med, atd., ale mají malý dosah/okruh zákazníků.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2022 18:56 Reaguje na smějící se bestie
To není jenom o konkurenci. V cizině už dávno přišli na to, že je lepší dát vyšší dotaci, aby produkovali potraviny, které se vyvezou, než ušetřit na dotacích a cpát lidem sociální dávky. Navíc lidé, kteří jsou dlouhodobě mimo výrobní proces, ztrácejí pracovní návyky a jsou leckdy do konce života nepoužitelní.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

14.4.2022 20:21 Reaguje na smějící se bestie
Dávali by víc pokud by se povolil malým producentům normální prodej ze dvora jaký je možný všude jinde v evropě u nás je bohužel skoro vše zakázané, nebo máme takové místní předpisy že se jejich splnění žádnému malému výrobci do konce života z jeho činnosti nemůže zaplatit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2022 21:35 Reaguje na Miloš Lesák
Stát zatím dělal vše pro to, aby malým podnikatelům znepříjemnil podnikání. Posledním "výdobytkem" bylo EET. Snad to teď nabere opačný směr a podnikání se trochu rozvolní. Mě zaráží, že třeba v Maďarsku podniká několikanásobně víc malých zemědělců a všichni se uživí, zatímco u nás je pár velkých gigantů a ti malí jenom paběrkují.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

19.4.2022 06:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zbyňo, palec nahoru, bohužel je to makroekonomika, kterou se tady snaží řídit 20 let dva špičkoví ekonomové z prognosťáku. Mám pokračovat dál?
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

14.4.2022 21:46
To by mě ovšem opravdu velice zajímalo jak jako zákazníci ty tzv. "tuzemské" potraviny vůbec vlastně poznají ? v době kdy velkovýrobcům stačí cokoli dovezeného třebas jenom tady zabalit a je z toho rázem "česká" potravina, obyčejný spotřebitel nemá sebemenší šanci zjistit odkud to vlastně je. Jedinou jistotu má snad pouze v případě když si produkt koupí přímo od farmáře (prvovýrobce) u něj na dvorku.
Odpovědět
KM

Karla Majerová

6.10.2023 22:30
Myslím, že mnoho lidí si uvědomuje význam podpory místních výrobců a kvality tuzemských potravin. Osobně mě baví objevovat různé farmářské trhy na internetových stránkách https://www.mojetrhy.cz/, kde mám jistotu čerstvosti a kvality potravin. Kromě zeleniny a ovoce tam často nacházím také vynikající sýry, čerstvé pečivo, domácí džemy, med či ručně vyráběnou kosmetiku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist