https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-v-letosni-zime-uhynulo-mene-vcelstev-nez-v-predeslych-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: V letošní zimě uhynulo méně včelstev než v předešlých letech

14.5.2021 00:33 | PRAHA (ČTK)
V meziročním srovnání letos podle Danihlíka klesl počet včelařů, kteří v zimě přišli o všechna včelstva. Přesto i letos zaznamenalo 8,2 procenta respondentů více než 50procentní ztráty včelstev.
V meziročním srovnání letos podle Danihlíka klesl počet včelařů, kteří v zimě přišli o všechna včelstva. Přesto i letos zaznamenalo 8,2 procenta respondentů více než 50procentní ztráty včelstev.
Letošní zimu v Česku nepřežilo necelých 15 procent produkčních včelstev, úhyn je nižší než v předešlých letech. Ubylo také včelařů, kteří v zimních měsících přišli o všechna včelstva. Přesto asi deset procent oslovených včelařů na konci zimy evidovalo více než padesátiprocentní ztráty. Vyplývá to z letošního monitoringu COLOSS, na němž se poosmé podílejí odborníci z katedry biochemie a katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Po zimě 2019/2020 tuzemští chovatelé hlásili úhyn pětiny včelstev, jejichž početní stavy dlouhodobě decimuje hlavně onemocnění varroáza, pro které někteří odborníci používají název varroóza.
 

"Dle dotazníků od 1745 respondentů máme letos informace o 26 592 včelstvech. V souhrnu za celou Českou republiku činily letošní ztráty produkčních včelstev 14,5 procenta. Na rozdíl od předchozího ročníku, kdy české včelaře potrápily rozsáhlé úhyny, byly letošní ztráty z celkového pohledu nižší. Neklesly nicméně pod deset procent, tak jako jsme to zaznamenali v pilotním ročníku 2013/14 nebo poté v průzkumu 2015/16, který následoval po úhynovém roce 2014/2015," sdělil dnes ČTK Jiří Danihlík z katedry biochemie PřF UP. Letošní ztráty včelstev se podle Danihlíka pohybují na úrovni zim 2016/17 až 2018/19. Největší úhyny letos hlásí včelaři v Pardubickém kraji a na Vysočině.

V meziročním srovnání letos podle Danihlíka klesl počet včelařů, kteří v zimě přišli o všechna včelstva. "Přesto i letos zaznamenalo 8,2 procenta respondentů více než 50procentní ztráty včelstev. Respondenti, kteří zaznamenali vysoké úhyny, v komentářích uvádějí, že se na stanovištích v období kolem září a října vyskytovala intenzivní loupež mezi včelstvy, která se v dané lokalitě vyskytovala i na okolních stanovištích. Zvýšené úhyny pak postihly i okolní včelaře, někdy i celé organizace. Jako příčiny včelaři označují varroózu, hlad nebo virózy. Několik případů referuje i o otravách včelstev během květu řepky," upozornil Danihlík .

Odborníci se poprvé ptali včelařů na jejich spokojenost s produkcí medu. "Záměrně se neptáme na průměrný medný výnos, ale na subjektivní názor včelařů. Loňský medný výnos hodnotilo 26 procent chovatelů jako spíše podprůměrný a 39 procent jako nízký. Dlouhodobé sledování této problematiky nám poskytne zajímavá data, která budeme moci vyhodnotit v kontextu krajinných změn a z nichž budeme moci v budoucnu odvodit trendy,“ uvedl Jan Brus z katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP.

Odborníci z kateder biochemie a geoinformatiky PřF UP díky pravidelným monitoringům zimování včelstev zjistili, že rozsáhlé úhyny včel se v Česku opakují v průměru jednou za dva až tři roky. Před časem experti zprovoznili unikátní interaktivní mapu České republiky s údaji o ztrátách včelstev v jednotlivých regionech, hustotě zavčelení či průměrné produkci medu na jedno včelstvo. V Česku je podle Danihlíka evidováno zhruba 696.000 včelstev a bezmála 61.000 včelařů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

14.5.2021 11:20
Z vlastní zkušenosti mohu pouze dodat, že hlavně záleží na způsobu
ošetřování včelstev proti poškození varroázou v podletí. Kdo léčí
ihned po medobraní, tak si vychová zdravé dlouhověké včely, které
jsou zárukou dobrého zazimování. Pak samozřejmě závisí i na
věku a zdravotním stavu matky, množství zásob a klidu včelstev v zimě.
Ideálem je zimní průlet a taky chladno tlumící časné plodování.
Pokud se sejte toto vše dohromady, tak bývají úhyny minimální. 15 let
dělám nákazového referenta a sleduji úhyny v jednotlivých létech podle druhu předepsaných léčiv a důslednosti včelařů. Lajdákům včely nezachrání
ani sebelepší léky a naopak bez léků i ti srdcaři často zapláčou. Ono
to není pouze o mém léčení, ale o tom, že lajdák zamoří roztoči všechna
včelstva v okolí a léčit až na podzim už toho moc nezachrání. Musím tak
pochválit velmi účinný nový Gabon, po kterém je podzimní léčení téměř
zbytečné. Někteří bio včelaři se pokoušejí i o jiné způsoby léčení,
které mohou být účinné, ale chce to praxi a důslednost. Každopádně pro
starší hobby včelaře jsou dosavadní léčiva vzhledem k pracnosti vhodná
a dostatečná, pouze je mít a použít podle doporučené metodiky.
P.S.: Kamarád včelařící v oblasti bez mnou popsaného léčiva měl úhyn
cca 30% a u nás s popsaným léčivem cca 5 % a to ještě díky úhynu
cca 7O% jednoho včelaře experimentátora, který nám průměr zhoršil.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist