https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-vice-nez-polovina-cechu-nerecykluje-obaly-od-vanocnich-figurek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Více než polovina Čechů nerecykluje obaly od vánočních figurek

4.12.2022 01:50 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než polovina Čechů nerecykluje alobalové obaly od figurek, které se prodávají hlavně před Vánoci nebo na svátek svatého Mikuláše. Do směsného odpadu je vyhazuje 51 procent lidí, 35 procent je správně vyhazuje do kontejneru na kovy. Zbývající lidé je vyhodí do špatného kontejneru. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury Ipsos pro společnost Nestlé mezi 500 respondenty.
 

Z lidí, kteří alobalové obaly vyhazují do tříděného odpadu, je osm procent vyhazuje do kontejneru na plast a zhruba pět procent je vyhazuje do kontejneru na papír.

Průzkum také ukázal, že většina Čechů recykluje běžný balicí papír. Do kontejneru na papír ho vyhazuje 93 procent lidí, zbylých zhruba šest procent papírové obaly vyhazuje do směsného odpadu a méně než procento do kontejneru na plast. Průzkum ukázal, že nejméně ho recyklují lidé ve věku od 18 do 26 let, z nichž ho do kontejneru na papír vyhodí 80 procent oslovených.

Dřívější průzkum agentury Ipsos ukázal, že třídění plastů, papíru a skla je v Česku již standardem pro většinu lidí. Plasty třídí 92 procent Čechů, papír 85 procent a sklo 83 procent.

Společnost Nestlé vyvinula aplikaci nazvanou SORTaPP, která má za cíl podpořit třídění odpadů. Aplikace umí rozeznat recyklační značky na obalech výrobků a uživatelům poradí, do kterého kontejneru mají obaly vyhodit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

4.12.2022 09:44
A to je možná v průměru i strašných 10g odpadu na domácnost!
Odpovědět
Pe

Petr

4.12.2022 10:20 Reaguje na Viktor Šedivý
Ano, zní to jako směšný nápad, nějaké obaly z pár figurek... Ale když těch 10 gramů vyhodí třeba 3 miliony domácností, je to 30 tun vyhozeného hliníku.
Výroba hliníku je velice náročná na energie i likvidaci následných velmi toxických odpadů.
A tak než toto, bylo by lepší čokoládu balit do něčeho jiného, jestli to jde.
Odpovědět

Viktor Šedivý

4.12.2022 21:24 Reaguje na Petr
Jenže je to odpad velmi rozptýlený ... zatímco papíru je spousta (a celoročně), hliníkové folie jsou množství pranepatrná a manipulace s nějakými minipopelničkami by byla (nejen energeticky) náročnější, než jakákoli představitelná úspora.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.12.2022 11:45 Reaguje na Viktor Šedivý
taky mě to napadlo...hliník se spálí a nic po něm nezůstane. Na druhou stranu hliníková folie je třeba i na obalu Chpsů, sušenek, čokolád, tuby, paštiky...problém je, že jsou často velice znečištěné a tak jako recyklát nejspíš nepoužitelný.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.12.2022 11:40 Reaguje na Petr
na každou blbost není třeba aplikace, stejně tak jako není aplikace na třídění plastu... stačí, když si to lidi přečtou...tomu se kdysi říkala osvěta.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.12.2022 07:21
On totiž není nikde kontyš na barevné kovy a hliník. Zato dost nesmyslně na bioodpady po vesnicích.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.12.2022 12:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Je fakt, že i v Praze jich je pomálu ... min na "pětce".
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

7.12.2022 19:24
Recyklace hliníku možná je. Ale alobal je tak tenká vrstva, že než se stihne roztavit, tak shoří!

Hliníkové plechovky jsou silnější vrstva, ty tu šanci mají.

To jenom pro pořádek, aby někteří stoupenci strany Zelených byli v obraze, až se zase budou přihlouple ptát, proč žádná huť alobal nechce a proč se jim za zády smějí přímo do tváře...

Obecně se tomu říká: technologické limity
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.12.2022 10:14 Reaguje na Jiří Kvítek
Tak ono se používají tavidla. Bez tavidel by shořely nejspíš i ty plechovky. Anebo bez inertní atmosféry, odhaduji argon.
Ten alobal je problém obecně, tím, jak je tenký a jak má na sobě nabalenou barvu, nečistoty nebo i už nějaký korozní produkt, oxid hlinitý, tak se musí nahřát o dost víc nad teplotu tání, než se z množství těch příměsí uvolní ta troška toho hliníku.
Hliník je obecně dost problémový v tom, že ze strusky nejde oxid hlinitý vyredukovat běžnými oxidačními činidly nebo tavidly na původní kov. A tak při recyklaci hliníku tavením hliníkového odpadu zůstává dost strusky.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.12.2022 10:18 Reaguje na Radim Polášek
Oprava, ne "ze strusky nejde oxid hlinitý vyredukovat běžnými oxidačními činidly " ale
"ze strusky nejde oxid hlinitý vyredukovat běžnými redukčními činidly "
Odpovědět
JM

Joska Malý

9.12.2022 09:34
Nevím, jak jinde, ale v Pražské spalovně kovy recyklují. Hliník, není-li tenký, prý se tomu dá zabránit zmačkáním do kuličky, se na podávacích válcích cestou ke kotli roztaví, zteče dolů a při čištění kotle je tento konvolut vyjmut a odeslán k recyklaci. Běžné plechovky projdou a jsou dotříděny na lince zpracování škváry. Takze v Praze jsme v klidu. Ano neco asi shori, či projde, ale tragedie to není.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.12.2022 10:17 Reaguje na Joska Malý
Tak jestli to není v inertní atmosféře, tak dřív, než ten roztavený hliník z alobalu steče dolů do toho konvolutu, se zoxiduje na oxid hlinitý a z recyklace alobalu není nic.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist