https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-vice-nez-polovina-lidi-by-rekonstrukci-domu-financovala-z-uspor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Více než polovina lidí by rekonstrukci domu financovala z úspor, ukázal průzkum

19.4.2024 00:51 (ČTK)
Rekonstrukce domu
Rekonstrukce domu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než polovina lidí by pro rekonstrukci a zajištění větší energetické úspornosti svého domu využila vlastní úspory, o dotaci by žádala čtvrtina. Třetina lidí by zvolila financování formou úvěru, buď hypotečního, nebo od stavební spořitelny. Vyplývá to z průzkumu, který zpracovala agentura Ipsos pro Stavební spořitelnu České spořitelny (SSČS). Od letošního roku mohou stavební spořitelny poskytovat poradenství a spolupráci při zajišťování dotací na zlepšení energetické účinnosti bydlení.
 

Ve srovnání s koncem roku 2022 se podíl lidí, kteří by k financování rekonstrukce domu využili vlastní úspory, snížil ze 77 na 54 procent. "Považuji za dobré znamení, že toto číslo klesá. Češi si zřejmě uvědomují, že vydat se ze všech peněz a úspor není správné," uvedl Milan Pospíšil ze SSČS.

Podle průzkumu, který se uskutečnil v lednu a zapojilo se do něj 1500 majitelů rodinných domů, by si hypotéku kvůli rekonstrukci bralo 17 procent majitelů domů. Úvěr ze stavebního spoření, u kterého není nutné zastavit nemovitost, 15 procent lidí. Státní dotaci by chtělo použít 24 procent lidí, což je podle Pospíšila způsobeno menším povědomím o možnostech dotací, složitostí dotačního řízení nebo obavou z neúspěchu žádosti.

Podle programu Státního fondu životního prostředí Oprav dům po babičce může dotace pokrýt až polovinu nákladů na rekonstrukce s cílem snížit energetickou náročnost bydlení. Na druhou polovinu lze využít zvýhodněné úvěry, které na základě dohody s ministerstvy životního prostředí a financí poskytují od letošního roku stavební spořitelny.

"Díky unikátní spolupráci bankovního sektoru a státu mohou zrekonstruovat dům i domácnosti, které je nemohou pokrýt z vlastních finančních zdrojů. Věříme, že mimořádný finanční nástroj částečně financovaný z modernizačního fondu pomůže ještě více navýšit počet domácností, které si svůj dům důkladně zrenovují a tím výrazně sníží spotřebu energií a výdaje na bydlení," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Dotace lze podle něj čerpat na zateplení domu, fotovoltaiku, výměnu zdroje tepla, systémy na hospodaření s vodou či na dobíjecí stanice pro elektromobily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist