https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-fotovoltaicky-carport-u-supermarketu-chrani-auta-pred-pocasim-a-dodava-elektrinu-prodejne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První fotovoltaický carport u supermarketu chrání auta před počasím a dodává elektřinu prodejně

23.7.2024 12:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | PENNY
Největší veřejné solární parkoviště v České republice bylo otevřeno na Vysočině u supermarketu PENNY v Počátcích. 70 parkovacích míst, jejichž střecha funguje jako solární elektrárna, která zajistí energetickou soběstačnost prodejny. Informuje o tom společnost PENNY.
 
Fotovoltaická elektrárna má rozměr 1452 m2 a celková kapacita výroby elektřiny je 305 kWp. Další fotovoltaika je i na střeše supermarketu jde dohromady o 375 kWp instalovaného výkonu. Roční očekávaná výroba elektřiny je tak v podmínkách České republiky cca 350-370 MWh elektřiny. Mělo by to zajistit dodávku potřebnou pro provoz celé prodejny.

„Přebytky elektřiny vyrobené přes den se budou skladovat v nově vybudovaném velkokapacitním bateriovém úložišti, odkud ji bude prodejna využívat v nočních hodinách,“ říká vedoucí stavebního oddělení PENNY Václav Šíma. Úložiště má kapacitu 328 kWh elektrické energie.

Poskytují stín, vyrábějí elektrickou energii.
Poskytují stín, vyrábějí elektrickou energii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | PENNY

V letních měsících a ve dnech s výrazným slunečním svitem bude elektrárna vyrábět větší množství elektřiny, než kolik prodejna v Počátkách spotřebuje. „Celkový roční přebytek odhadujeme na více než 100 MWh elektrické energie. Tuto elektřinu budeme po přidělení licence Energetickým regulačním úřadem využívat pro další prodejny PENNY,“ uvádí Václav Šíma.

Zastřešené parkoviště s fotovoltaickou elektrárnou vzniklo na ploše někdejší parkovací plochy před prodejnou PENNY v Počátkách během čtyř měsíců. Jde nejen o první solární parkoviště před některým z tuzemských obchodů, ale zároveň i o největší projekt veřejného carportu v tuzemsku vůbec. Dosavadní velké projekty totiž slouží pro soukromé firemní parkování.

„Zákazníkům naše parkoviště nabídne praktickou výhodu – zejména v letních měsících budou mít auto chráněné před přímým slunečním svitem,“ říká Václav Šíma. Dodavatelem solární technologie je společnost Deucalion.

Zastřešená solární parkoviště jsou v Česku novinkou. Jejich velkou výhodou je, že se na stavbu využívají plochy u stávajících nebo nově vzniklých obchodů a dalších objektů a nemusí se tak zabírat cenná zemědělská půda. „Oslovilo nás, že se jedná o to nepřirozenější místo pro vznik takovéhoto projektu, které přináší užitek všem stranám – zákazníkům, potřebám výroby elektřiny a samozřejmě je prospěšné i pro nás,“ doplňuje Václav Šíma. Po vyhodnocení projektu v Počátkách se PENNY rozhodne o případných dalších investicích v této oblasti.

První v Česku.
První v Česku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | PENNY

V Evropě zažívají carporty rozmach, a to zejména v Německu, Francii a Nizozemí. Ve Francii od poloviny loňského roku platí zákon, který nařizuje osázet parkovací plochy u všech parkovišť s více než 80 stáními. V Německu je povinnost instalovat fotovoltaiku uzákoněna v několika spolkových zemích u nově vzniklých projektů. Podle odborných propočtů by mohla téměř čtvrtina vyráběné solární energie pocházet právě z projektů fotovoltaik na parkovištích. Vůbec největší carport je pak v Nizozemí v místě, kde se konají hudební festivaly. Panely zde zastřešují 15 tisíc parkovacích míst.

V únoru PENNY otevřelo svou v pořadí druhou celodřevěnou prodejnu ve Ždírci na Jihlavsku. I ta využívá fotovoltaiku umístěnou na střeše prodejny a k tomu i speciální tepelné čerpadlo. Díky tomu je prodejna energeticky naprosto soběstačná.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

23.7.2024 16:18
by mě zajímalo, kdy tam naposledy padaly kroupy?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.7.2024 16:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
LP

Ladislav Pícha

24.7.2024 16:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Je otázka, jak často nad každou jednotlivou střechou padají kroupy. Ne že bych si stěžoval, ale kroupy, které by snad mohly něco rozbít, zažil... No... třikrát v životě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2024 20:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ty panely jsou extrémně odolné, na kroupy jsou stavěné. Ovšem dělostřelecký granát nedají. Ani ta střecha pod nimi.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.7.2024 17:08
když si chce někdo hrát na energetickém písečku, tak ať to dělá pořádně nebo ať to nedělá vůbec, tedy buď vytvoří 100% ostrovní systém po celý rok 366 dní v roce a nebo ať neprzní energetickou šíť tím, že dobijí svoje potřeby které nepokryje dočasné OZE.

Řídit spotřebu tak diverzifikované spotřeby a nepředvídatelném čase se z hlediska udržitelnosti přenosové sítě nedá.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.7.2024 11:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Řešení je jediné. Platit všude a vždy spotové ceny na straně výroby i spotřeby .
Odpovědět
LP

Ladislav Pícha

24.7.2024 11:14 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zrovna supermarket mi připadá jako VELMI předvídatelný provoz. Otevřeno od do, klimatizace zatížená hlavně v létě, všelijaké chlaďáky a mrazáky v podstatě nonstop, přičemž jsem si dost jistý, že mají známou tepelnou stabilitu neboli je známo, jak dlouho vydrží bez proudu, aniž by se napříkad rozpustila zmrzlina.
A dovedu si představit smlouvu s ČEZem nebo podobnými, že v létě po vás nic nechci (mám baterie a kdyby, tak zbytek zahodím) a v zimě potřebuju dodávky takové a makové.
Počítám, že pro případ ztroskotání mají nouzový diesel nebo něco podobného už teď, protože si nemůžou dovolit, aby ráno přišli do práce a zjistili, že v chlaďácích je teplo a maso smrdí.
Informativní odbočka: základnové stanice mobilů (dnes už hlavně datové přenosy) jsou standartně vybaveny jednak bateriemi (na hodinu? Na dvě? Popravdě netuším. Vizuálně to odpovídá několika málo autobateriím), jednak přípojkou na diesel. A samozřejmě smlouvou s energetiky, že o plánovaných výlukách dají vědět.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.7.2024 14:18 Reaguje na Ladislav Pícha
Zase, vše by vyřešilo účtování elektřiny ve spotových cenách. Pro všechny, aby nešlo chytračit.
Odpovědět
LP

Ladislav Pícha

24.7.2024 16:48 Reaguje na Jiří Svoboda
No moment - spotové ceny jsou naopak všeho chytračení vrchol. Já jako dodavatel zvedám ceny v době, kdy každý elektřinu potřebuje a zlevňuju ji, když mi leze ušima. A já ji jako odběratel spotřebovávám v době, kdy je levná, a samozřejmě naopak.
Viz akumulační kamna a bojlery na noční proud. Dnes i každá pitomá pračka umí na pokyn odložit start, jak si řeknete, například na noční proud nebo dnes naopak na zářivé poledne. Nevím, proč by to neměla umět myčka na nádobí a bojler a hospodyňka při pečení buchet.
Připomínám, že "odložená spotřeba" je mantra všech občasných zdrojů energie. A jak jsem proti povinným(!!!) OZE, tak když už tu sluneční alektrárnu mám, tak ji přece využiju co nejlíp a nenechám ji se ztrátou dobíjet baterie, když ji můžu použít rovnou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.7.2024 18:11 Reaguje na Ladislav Pícha
Ehm... navrhl jste už doma ten odložený start nebo tu někdo neví, co je domácnost, a jaký máte vztah k odloženému startu oběda? Já svůj odložený start časově nezvládnu, buchty nepeču ve slunečný den a taky ne vždy v pravé poledne, přičemž bych zároveň prala, žehlila atd. U pitomých domácích prací nefunguje multitasking. Odložený start pračky (zatím) neznamená, že se automaticky zapne, když vysvitne slunko, nýbrž navolím si odložení např. o 6 hodin. U dnešních přístrojů nemám záruku, že se spustí, když zasvítí slunko. :)))
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.7.2024 09:38 Reaguje na Jarka O.
Nikdo neříká, že máte provádět odložený start vždy. Když chcete péct buchty právě v době nedostatku elektřiny, tak prostě za to připlatíte.

Odložený statrt je samozřejmě jen nultá aproximace. Pokud by se zavedly všude chytré elektroměry a platily se spotové ceny, vznikly by aplikace, které by předpovídaly cenu elektřiny do několikahodinové budoucnosti a nové spotřebiče by to byly schopny automaticky využívat. To je projekt na cca 10 let. Vše ale bude odstartováno až rozhodnutím o plošném účtování elektřiny podle spotových cen. Bez toho nic výše popsaného nenastane. Přizpůsobení spotřeby elektřiny nabídce na úrovni domácností má obrovský potenciál pro stabilizaci sítě, který je nutné využít. Zlevní v průměru elektřinu nám všem, protože se bude muset stavět mnohem méně záloh.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.7.2024 13:55 Reaguje na Jiří Svoboda
To asi nemyslíte vážně. Ano, takto se elektřina neobchoduje a ani nedá produkovat. Dáni to nyní trochu praktikují a zákazníci některých dodavatelů dostávají oznámení na mobilu, že právě mají levnější tarif. Uvidí se, jak dlouho se to bude líbit. Představte si, že jste na cestách a dojde vám tato zpráva. Obrátíte auto, abyste rychle doma pořezal dřevo, mezitím přestane foukat a tarif se zvýší. Mnohem logičtější byl noční proud, tohle je otrocké a nevím, jak můžu používat přístroje, které se samy spínají a vypínají podle počasí. Decentralizace, "zálohy" a baterie jsou teda nepříjemné věci.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.7.2024 09:26 Reaguje na Ladislav Pícha
Jáké chytračení? Vždyť vy v podstatě ty spotové ceny kopírujete a to je z mího pohledu správné a spravedlivé. Motivujete sebe i spotřebitele aby pomáhali síť regulovat (snižovali rozdíl mezi nabídkou a poptávkou).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2024 20:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nedá se nic, nejde to, nepůjde to, nemůžeme, nrumíme, my jsme hloupí a líní, bé, bé bé, máme malé platy. Čecháčkismus v praxi.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.7.2024 18:26
serry ale my vyrobíme obrovské množství CO2, které vypustíme do atmosféry a přitom dočasným OZE nemůžeme garantovat, jestli bude dodávat elektřinu 24 hodin v kuse v konstantní hodnotě k tomu nám borci řeknou, že se bude budovat zálohy plynových turbín na vyrovnání napětí sítě. Tohle udělalo Německo, Rakuosko není schopno vyrobit elektřinu.
Na to aby si mohli někde hrát na eko demenci, tak někdo musí vytvořit obrovské množství konstantní jaderné energie.

Nicméně ten model zálohování OZE "Německo" je tak brutálně drahý, že o tom se nám ještě nezdá a Němci už na to začínají přicházet.

Odpovědět
LP

Ladislav Pícha

24.7.2024 11:29 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přesně tak.
Osobně nechápu, jak je možné, že "se" přehlíží skutečnost, že spolu se zálohami se jedná o DVA systémy výroby energie. Jeden (vítr a slunce) sice vyrábí řekněme zadarmo (nemluvím teď o odpisech a údržbě), ale ten druhý naproti tomu z významné části běží "na volnoběh" neboli žere peníze, i když nevyrábí.
Abych nekecal - já to chápu. Je to tím, že přes všechny dluhy máme jako EU peněz tolik, že jsou fuj a čím víc se jich spotřebuje, tím lépe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.8.2024 10:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Všechno je už dávno v běhu, ale vybudovat gigantické kapacity v akumulacích je náročnější, než výroba el. v OZE. Takže se musí zálohovat, především plynem, počítá se s přechodem na zelený vodík. Takže kapacitní platby budou potřeba asi stále, stejně, jako garantovaná výkupní cena ze zdrojů OZE i jádra.
A celkově by to mělo být v rozumných cenách (v Kalifornii jedou už úplně na OZE a cenu el. mají nižší než my) a především: je to daleko bezpečnější. Prostě nás už nemůže vydírat nějaký Putin nebo jiný šmejd, energetika je pro něho taky zbraň, jak nám dokázal minule.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2024 19:59
Tudy vede cesta, celá elektrárna nepotřebuje vůbec žádnou plochu navíc a vyrábí dost elektřiny, která se spotřebuje na místě. A komunikace se sítí? Komické názory jsou, že to nejde. Prakticky všechy evropské státy to umí a my budeme fakt nejblbší? Proč?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist