https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-vodikova-cerpaci-stanice-vznikne-v-cr-do-pololeti-2020
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První vodíková čerpací stanice vznikne v ČR do pololetí 2020

14.10.2019 00:10 (ČTK)
První veřejná čerpací stanice na vodík vznikne v Česku do pololetí příštího roku. / Ilustrační foto
První veřejná čerpací stanice na vodík vznikne v Česku do pololetí příštího roku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
První veřejná čerpací stanice na vodík vznikne v Česku do pololetí příštího roku. Vybuduje jí společnost Unipetrol v rámci své sítě Benzina. V rámci pilotního projektu by měly následovat další dvě čerpací stanice. V pátek to řekl mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Další veřejná stanice na vodík vznikne v ÚJV Řež u Prahy.
 

V České republice by podle předpokladu ministerstva průmyslu a obchodu mohlo v roce 2030 jezdit 60.000 až 90.000 aut na vodíkové články. V současnosti tu kvůli absenci čerpacích stanic nejezdí žádné. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nedávno uvedl, že chce rozvoj vodíkového pohonu v dopravě podporovat. Ministerstvo dopravy loni uvedlo, že by do roku 2023 mohlo v Česku vzniknout šest až osm čerpacích stanic na vodík.

Sériové vozy na vodík nabízí například Toyota, Hyundai nebo Honda. V Česku se ale neprodávají. Toyota v pátek oznámila uvedení druhé generace svého vodíkového vozu Mirai, v Česku ho firma ale nabízet nebude. "Jakmile vznikne infrastruktura, jsme připraveni Mirai uvést na český trh," řekla mluvčí Toyoty Jitka Jechová.

Nová generace Mirai se dostane na první trhy v Japonsku, Severní Americe a Evropě na začátku příštího roku. Proti dojezdu předchozího modelu kolem 500 km se u nástupce dojezdová vzdálenost prodloužila o 30 procent. První generaci Mirai si koupilo přes 10.000 zákazníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PD

Petr Dvořák

14.10.2019 08:22
Není lepší jezdit rovnou na ten zemní plyn? 5x jednodušší auto, 100x jednodušší transport paliva..
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist