https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaci-chripka-zabila-v-argentine-stovky-vzacnych-plamenaku-jamesovych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptačí chřipka zabila v Argentině stovky vzácných plameňáků Jamesových

29.11.2023 19:10 | BUENOS AIRES (ČTK)
Plameňák Jamesův (Phoenicoparrus jamesi) žije na slaných i sladkovodních jezerech ve vysoko položených oblastech Argentiny, Bolívie, Chile a Peru. Až do roku 1956 byl považován za vyhynulého.
Plameňák Jamesův (Phoenicoparrus jamesi) žije na slaných i sladkovodních jezerech ve vysoko položených oblastech Argentiny, Bolívie, Chile a Peru. Až do roku 1956 byl považován za vyhynulého.
Více než 200 plameňáků Jamesových uhynulo na severozápadě Argentiny na ptačí chřipku. Informoval o tom zpravodajský server BBC News s odvoláním na oficiální činitele.
 

V Jižní Americe se nyní šíří vysoce nakažlivý podtyp viru ptačí chřipky H5N1, který dokáže během několika dní nakazit celé hejno. Prostřednictvím trusu a slin se také může šířit na lidi a další savce.

V srpnu na atlantském pobřeží Argentiny uhynulo na ptačí chřipku více než 50 lachtanů a začátkem letošního roku byly tisíce dalších mrtvých lachtanů objeveny v Chile a Peru.

Plameňák Jamesův (Phoenicoparrus jamesi) žije na slaných i sladkovodních jezerech ve vysoko položených oblastech Argentiny, Bolívie, Chile a Peru.

Až do roku 1956 byl považován za vyhynulého; od roku 2008 je v Červeném seznamu IUCN zařazen do kategorie téměř ohrožených druhů, protože jeho populace klesá, především kvůli ztrátě přirozeného životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist