https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaci-chripka-zabila-ve-vietnamskych-zoo-47-tygru-tri-lvy-a-levharta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptačí chřipka zabila ve vietnamských zoo 47 tygrů, tři lvy a levharta

3.10.2024 19:19 | HANOJ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Nejméně 47 tygrů, tři lvi a jeden levhart uhynuli na ptačí chřipku H5N1 během srpna a září ve dvou zoologických zahradách na jihu Vietnamu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vietnamská média.
 
Podle jejich informací šelmy uhynuly v soukromém safari parku My Quynh a v zoo Vuon Xoai poblíž Ho Či Minova Města. Analýza Národního střediska pro diagnostiku zdraví zvířat zjistila, že tygři, lvi a levhart uhynuli na virus H5N1 typ A.

Oficiální vietnamská tisková agentura VNA napsala, že žádný ze zaměstnanců zoo, kteří byli v úzkém kontaktu s nakaženými zvířaty, neměl symptomy respiračních chorob.

Vietnamská nevládní organizace EFNV, která se zaměřuje na ochranu volně žijících zvířat, uvedla, že na konci roku 2023 žilo ve Vietnamu v zajetí celkem 385 tygrů. Přibližně 310 z nich je chováno na 16 soukromých farmách a v zoologických zahradách, zbytek ve státních zařízeních.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že od roku 2022 přibývá zpráv o výskytu smrtelných ohnisek mezi savci způsobených chřipkovými viry, včetně viru H5N1. U lidí mohou mít podle WHO infekce virem H5N1 mírný až závažný průběh a v některých případech mohou být i smrtelné. V březnu letošního roku Vietnam informoval o úmrtí člověka na tento virus.

V roce 2004 zemřely na ptačí chřipku nebo byly utraceny desítky tygrů na největší světové chovné farmě v Thajsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.10.2024 19:36
Uhynulo cca 15% z chovaných, což není žádná trága, stavy se během pár let doplní. Je otázka, jestli (všude) vakcinují (asi ne) a jaká je kvalita (pestrého) krmení, z čehož si především zvířata budují imunitu. Z monodiety moc velká nebude. Dobré je, že těch chovů je až nečekaně hodně, přičemž úroveń péče asi bude různá. Podle ní i citlivost na běžné patogeny.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist