https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaci-cvrlikani-a-trylky-se-dostaly-do-prvni-petky-australske-hitparady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptačí cvrlikání a trylky se dostaly do první pětky australské hitparády

26.12.2021 01:12 | SYDNEY (ČTK)
Album vytvořila nevládní skupina ochránců ptactva BirdLife Australia a sestavila ho ze zpěvu 53 nejohroženějších australských ptačích druhů.
Album vytvořila nevládní skupina ochránců ptactva BirdLife Australia a sestavila ho ze zpěvu 53 nejohroženějších australských ptačích druhů.
Hudební album, které vzniklo výhradně z trylků, pískání a cvrlikání ohrožených australských ptáků, se dostalo do první pětky místní hudební hitparády Aria. Nahrávka nazvaná Song of Disappearance (Písně zmizení) překonala mimo jiné i skupinu ABBA či takové vánoční favority, jako je Michael Bublé či Mariah Careyová, napsal zpravodajský server BBC News.

 

Album vytvořila nevládní skupina ochránců ptactva BirdLife Australia a sestavila ho ze zpěvu 53 nejohroženějších australských ptačích druhů. Na albu byly využity především nahrávky Davida Stewarta, který se nahráváním zvuků australských volně žijících zvířat zabývá už více než 30 let. V některých případech musel čekat dlouhé hodiny v buši, aby se mu podařilo nahrát jediný krátký trylek.

Když se album 3. prosince objevilo na trhu, spustila se na sociálních sítích kampaň s cílem dostat ptačí songy do hitparády - a podařilo se. Nahrávka se stala první svého druhu, která se probojovala do první pětky. Výtěžek z prodeje půjde na ochranářské projekty BirdLife Australia.

V Austrálii nyní žije 1299 ptačích druhů, z nichž je každý šestý ohrožený, jak vyplývá ze studie Univerzity Charlese Darwina. Jednou z hlavních příčin jsou podle odborníků klimatické změny.

Mohutné lesní požáry z let 2019 a 2020 zničily přirozené prostředí mnoha ptačích druhů a podle odhadů organizace BirdLife Australia se po nich počet ohrožených druhů zvýšil až o čtvrtinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist