https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/publikace-meze-rustu-varovala-pred-vycerpanim-prirodnich-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Publikace Meze růstu vyšla poprvé před 50 lety, varovala před vyčerpáním přírodních zdrojů

2.3.2022 01:00 | WASHINGTON (ČTK)
Planeta Země
Planeta Země
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Publikace Římského klubu s názvem Meze růstu, která vyšla 2. března 1972 a upozorňovala, že svět stojí před vyčerpáním přírodních zdrojů, především ropy, si získala celosvětovou pozornost. Studie prezentovala výsledky počítačové simulace exponenciálního ekonomického a populačního růstu s limitovanými zdroji. Publikace týmu výzkumníků v čele s Donellou Meadowsovou a Dennisem Meadowsem byla později přeložena do zhruba 30 jazyků, v Československu byl překlad, na kterém spolupracovali Bedřich Moldan a Josef Vavroušek, šířen samizdatově.
 

Studie analyzovala vývoj světového hospodářství od roku 1900. Podle jejích závěrů má hospodářský růst exponenciální charakter a s ním roste například i znečištění prostředí a čerpání přírodních zdrojů. Studie vznikla pro konferenci OSN o životním prostředí ve Stockholmu v červnu 1972 a je považována za zásadní událost ve snahách o globální ochranu životního prostředí.

Římský klub vznikl v roce 1968 jako globální think tank "organizací i jednotlivců, kteří sdílejí společný zájem o budoucnost lidstva a usilují o změnu". Členy jsou respektované osobnosti řady oborů, jako je ekonomika, životní prostředí a sociální rozvoj. Jsou mezi nimi vědci, podnikatelé, politici i bývalé hlavy států, z ČR byl členem Václav Havel. V roce 2013 klub znovu varoval před hrozbou vyčerpání přírodních zdrojů, a to ve zprávě s názvem Vydrancovaná planeta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

2.3.2022 05:10
Obdobné neřešitelné problémy existovaly i dříve. Před vynálezem automobilu odborníci odhadovali, že města nemohou růst nad určitou velikost, protože nebude možné odvážet kupící se trus a mršiny koňů:
https://www.idnes.cz/xman/styl/kone-drozka-londyn-new-york-hnuj-doprava.A181119_142030_xman-styl_fro
I našim lesům hrozilo vypálení, kdyby se nepřešlo na uhlí.
Havel, Zeman, Drahoš, Komárek - ti všichni k Řimskému klubu patří, nebo patřili.
Odpovědět
PP

Petr Pavlata

2.3.2022 06:51
Meze růstu jsou voláním po globální totalitě. Opravdu o to někdo stojí?
Odpovědět

Jaroslav Černý

2.3.2022 09:07 Reaguje na Petr Pavlata
A stojí někdo o globální zhroucení? Exponenciální růst je skutečně nemožný.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.3.2022 11:36 Reaguje na Petr Pavlata
to asi ne nic jako globální totalita neexistuje je pouze globalizovaná hloupost a popravdě pokud se lidi budou chovat jako egomaniaci, kteří jsou i vědci, kteří si myslí, že mají právo na lidských krysách osvědčit kdejaký vědecký průjem, který je napadne bez etiky a morálních zásad, nic se nezmění. Lidi zapomněli žít s přírodou v souladu a to je onen exponenciální růst ekonomických falusů v podobě ekonomického blaha a privatizace bohatství...ale tohle nemůže řešit kapitalismus, nemá na to noty a když se vyčerpá, tak se bude dít i něco jiného
Odpovědět
va

vaber

2.3.2022 09:28
znám místo kde ,trochu pomatený chovatel zvířat ,má svoje zvířata,
na malém prostoru žije moc zvířat a tak zlikvidovala veškerou vegetaci a brodí se v blátě a výkalech,
to samé platí i pro člověka i tato planeta má svoje limity a když je člověk nebude brát v úvahu ,doplatí na to
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

2.3.2022 10:08 Reaguje na vaber
Když budou mít ta zvířata dost sena a vody a plochu vybetonujete a denně uklidíte, tak jich tam může být i 3x tolik a v bahně a výkalech se brodit nebudou. Pokud bude těch zvířat moc řást prodáte. Damozřejmě, nic není nevyčerpatélné a všechno, tedy kromě vesmíru má nějaké hranice. Jak to ale chcete brát u člověka?
Odpovědět
va

vaber

2.3.2022 17:01 Reaguje na Jarek Schindler
nic nechápete, to seno a čistou vodu musíte sebrat z nějakého jiného území , Země má průměr 12000km a není nafukovací, je jen otázka, kdy nebude seno kde brát a kdy ty výkaly budou až do pasu, pro všechny,
rozumím,vám se to zdá příliš daleko, nebo nemožné
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.3.2022 11:07 Reaguje na vaber
Spíš to nechápete Vy. Ty zvířata beru jako příměr který jde jednoduše vyřešit snížením jejich stavů.
Otázka na Vás snad zní i pro Vás dostatečnš jasně. Jak to ale chcete brát a přidám slovo "řešit" u člověka?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.3.2022 14:27 Reaguje na Jarek Schindler
Helejte nechte toho. Někdo vám napíše "snížením stavů" a bude rád, když se stačí sbalit:-). A vám tu pak změní nick na Bretschneider:-))).

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist