https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/putin-nabidl-evrope-vice-plynu-pres-nord-stream-berlin-to-odmitl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Putin nabídl Evropě více plynu přes Nord Stream, Berlín to odmítl

13.10.2022 00:47 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rusko je ochotno dodat do Evropy během podzimu a zimy dodatečné objemy zemního plynu, a to nepoškozenou větví plynovodu Nord Stream, anebo přes Turecko, uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Podle ruské agentury TASS dodal, že míč je nyní na straně Evropské unie. Agentura AP upozornila, že se návrh týká plynovodu Nord Stream 2, který vede po dně Baltského moře do Německa. Berlín nabídku šéfa Kremlu odmítl. Rusko podle něj zastavilo dodávky skrze Nord Stream 1 ve své politické hře. Německo také zpochybnilo, že by dodávky skrze Nord Stream 2 byly spolehlivější.
 

Podle Putina lze opravit nedávno poškozená potrubí plynovodů Nord Stream, přivádějící ruský plyn do Německa po dnu Baltu, ale smysl to bude mít jedině v případě, že budou poté využívána. Ze sabotáže na plynovodech mají podle Putina prospěch hlavně Spojené státy, Polsko a Ukrajina. USA dřívější podobná Putinova nařčení odmítly.

"Příjemce výhod... každopádně je to jasné a nemusíme jít do podrobností. Vždyť stoupá geopolitický význam ostatních plynovodů, které vedou přes území Polska a Ukrajiny," řekl Putin podle agentury Interfax. "A samozřejmě také Spojené státy, které nyní mohou dodávat energetické suroviny za vysoké ceny," dodal Putin při vystoupení na energetickém fóru v Moskvě.

Poškozeni plynovodů Nord Stream ruský prezident opět označil za akt mezinárodního terorismu a nejnebezpečnější precedent. Strůjci útoků podle něj "ničí infrastrukturu konkurentů, připravují spotřebitele o laciné zdroje energie a nutí je kupovat vše za daleko vyšší ceny". "Je zřejmé, kdo se snaží definitivně rozervat vztahy mezi Ruskem a EU, zničit politickou subjektivitu Evropy," prohlásil. Zdůraznil, že to vše mohl spáchat ten, kdo "je technicky schopen uskutečnit takové výbuchy a již takové diverze podnikl, byl chycen při činu, ale zůstal nepotrestán". "Je úplně jasné, kdo za tím stojí," řekl Putin, který již dříve obvinil z poškození plynovodů Spojené státy a jejich spojence.

Švédské a dánské úřady vyšetřují čtyři zářijové úniky plynu z plynovodů Nord Stream 1 a 2, které nastaly ve švédské a dánské výlučné ekonomické zóně v Baltském moři. Vlastní vyšetřování oznámila i německá generální prokuratura. Švédská tajná policie nedávno uvedla, že vyšetřování posílilo podezření ze sabotáže. Na místě zabavila materiál, který nyní analyzuje. Švédská premiérka Magdalena Anderssonová v pondělí prohlásila, že Stockholm nebude sdílet výsledky vyšetřování výbuchů s Ruskem.

Exploze podle AP vyřadily z provozu obě větve plynovodu Nord Stream 1 a jednu ze dvou větví plynovodu Nord Stream 2, který nikdy nebyl zprovozněn. Jeho spuštění zabránil německý kancléř Olaf Scholz krátce před tím, než Rusko 24. února vojensky napadlo Ukrajinu. V případě plynovodu Nord Stream 1 letos Rusko nejprve snížilo dodávky plynu a poté je zastavilo, argumentovalo technickými problémy. Německo krok Moskvy označilo za politické rozhodnutí, podle evropských představitelů jde o pokus Kremlu rozdělit kontinent kvůli jeho podpoře napadené Ukrajiny.

Několik evropských vlád uvedlo, že za poškození plynovodů Nord Stream patrně může sabotáž, nejmenovaly však konkrétního viníka.

Mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová sdělila, že Putin se podobným způsobem už vyjádřil dříve. "Nezávisle na možné sabotáži obou plynovodů vidíme, že Rusko už není spolehlivým dodavatelem energie. A že ani před poškozením Nord Streamu 1 v něm žádný plyn neproudil," sdělila Hoffmannová novinářům podle AP. "Takže nemáme důvod věřit, že by se to změnilo," dodala, přičemž vyloučila možné využití Nord Streamu 2. "Dobrý pokus," okomentovala Putinova vyjádření.

Putin rovněž prohlásil, že Rusko nebude dodávat energetické suroviny zemím, které na ně zavedou cenový strop. "Rusko nepůjde proti zdravému rozumu a nebude ze svého platit cizí blahobyt," řekl. "Chtěl bych upozornit ty, kdo se místo obchodního partnerství a tržních mechanismů snaží používat podvody a tupé vydírání, že neuděláme nic ke své vlastní škodě," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

13.10.2022 07:20
Prostě Německo o ruský plyn nemá zájem ani v případě, že Rusko poškozený plynovod opraví.
Odpovědět
Pe

Pepa

13.10.2022 07:30 Reaguje na Richard Vacek
Vacku vacku, chytremu napovez hloupého trkni, u tebe by to musel být poradny trkanec..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 17:22 Reaguje na Richard Vacek
Ruský plyn je pro nás už i zadarmo drahý.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.10.2022 07:45
On vyhrožuje tuhou zimou, že Evropa zmrzne a Rusák vyhraje. Tak co tak najednou? Puťko, zásobníky jsou z 90% plné, postupně se otevírají další LNG terminály a země jako Norsko nebo Azerbajdžán slibují zvýšení dodávek. Cena plynu pro Evropský trh stále klesá zima nezima (kde bude na jaře?)
Zoufalec zoufalej, hlavně teď necuknout.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2022 12:05 Reaguje na Slovan
No, vyhrožuje ... realita je taková, že pokud bude fakt tuhá zima, tak to bude velká taškařice ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-zima-jak-na-sibiri-zbran-ktera-muze-rozklizit-evropu-216708#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-plyn-za-cenu-pred-valkou-pristi-rok-bude-problemovy-casem-se-ale-dockame-40410809

https://echo24.cz/a/Sapkr/rozhovor-nemecko-plynova-krize-profesor-ragwitz-lng-plyn-bude-az-trikrat-drazsi-nez-zemni

Pevně doufám, že to dopadne samozřejmě co nejlíp, mám se rád:-), ale představa jak jsme pro tuhle zimu za vodou je hodně optimistická a jak od jara už bude všechno pohoda jazz ... to je spíš zbožné přání, než optimismus.

Jedniná skutečně nadějná situace by byla, kdyby Putina vzal čert, Rusko se z UA alespoň z velké části stáhlo, dospělo se k nějaké dohodě a obnovily se dodávky.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

13.10.2022 12:56 Reaguje na Svatá Prostoto
Putina možná čert vezme už do jara, ale není záruka, že jeho nástupce nebude horší.
Dále může nastat velký rozpad Ruska a v tomto případě je nejasné, jak to obnovení dodávek vůbec bude.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2022 14:23 Reaguje na Michal Uhrovič
Na rozpad moc nevěřím, ale samozřejmě se mohu plést, nicméně i pokud by tam nějaký podobný bordel nastal, tak spíš očekávám, že i v tom případě půjde o prachy až na prvním místě, tedy snaha dodávat a vydělávat bude.
Horší nástupce ... ne, že by tam pár takových exotů nebylo, ale je otázkou, zda by právě oni dostali šanci tomu velet, spíš si myslím, že ne.

Ale opět, může to být všelijak. Nicméně je obnovení dodávek z Ruska jednou šanci, jak být s plynem v horizontu nejbližších 2-3 let v klidu, jak pokud jde o objem dodávek, tak o cenu.
Vše ostatní bude kua drhnout.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

13.10.2022 15:04 Reaguje na Svatá Prostoto
Bohužel zpovykaná blahobytná společnost drhne i bez dodávek z Ruska. Vyrábíme věci k ničemu, jen aby vidělali peníze a zahrabali se na skládku. Atd atd atd.
Tento systém do 15 let padne a to bude teprve krize!
Odpovědět
ZK

Zan K.

14.10.2022 12:08 Reaguje na Michal Uhrovič
No - podle posledních zpráv aby ten rozpad opravdu nastal, ovšemn na jiném místě. Třeba v EU.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.10.2022 00:06 Reaguje na Slovan
Ty zásobníky ale na celou zimu rozhodně nevydrží - a jestli bude tuhá, tak ještě uvidíme, jak může být plyn drahý.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.10.2022 08:01
Putin je evidentně v zádeli. Před třemi dny škemral o to, aby jej přijal Biden, teď se zase vtírá s dodávkami plynu. Přitom ještě před dvěma měsíci zaujímal postoj, že ho nějaká EU nezajímá a se Spojenými státy si vytře rectum. Dokonce russká delegace pilně jezdí na zasedání OSN, které před tím dehonestovali. Prostě ten kremelský trpaslík vidí, že jejich ekonomika jde do ..... a on to může akorát pozorovat. Kromě toho se krátí zásoby vojenské techniky a není kde brát na její opravy a stavbu techniky nové. Jo, bude to mít ještě hodně zajímavý vývoj.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.10.2022 00:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bohužel ekonomiky evropských zemí sviští do pekel zrovnatak. A sešup akcelerují tlaky enviro ideologie.

Když Rusové nemají součástky do aut, vyrábějí jednodušší auta. Když nemá součástky VW, nevyrábí nic a lobbuje za další zpřísnění norem.

A až tahle taškařice skončí, budeme mít stejně holé zadky jako ti Rusové. Jenže navíc budeme mít závratné dluhy zatímco Rusové budou mít ropu a plyn.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

13.10.2022 09:39
NATO (s USA) a EU by mělo řešit společný postup k Rusku. Ohledně obrany i energií. To se ale nikdy nestane, každý hájí jiné zájmy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 17:12 Reaguje na Michal Uhrovič
Úplná blbost. Západ je zcela ojediněle jednotný, už jede asi sedm sankčních balíků, které krutě drtí ruskou ekonomiku, platí už embargo na ruské uhlí (to odskákali Pšonci), od konce roku má být i na ropu. Kde proboga vidíte jaké "jiné zájmy"??
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

13.10.2022 10:02
Divím se že ten rusonácek chce prodávat plyn tomu fuj Západu? Však botoxový car a jeho místní fans tvrdili, že fuj Západ nepotřebuje!
Odpovědět
ZK

Zan K.

14.10.2022 12:13 Reaguje na Petr Eliáš
Asi ví že potřebuje, a ten zájem - jde možná o ten fujzápad, ale překloněněnj od USA k onomu carovi. A zatím má stále čím lákat. I ona Eurasie se jaksi pomalu začíná formovat - viz Blízký vychod.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 17:13 Reaguje na Petr Eliáš
Nechce, nebojte. jen lže aby mohl vydírat. Prostě jak dycky.
Odpovědět
Hu

Hunter

13.10.2022 10:18
Ať si Putler ten jeho plyn strčí do zádele.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

13.10.2022 12:57
Putim se snaží nabídnoput nějaké vstřícné gesto EU. Ale po těch faulech s dodávkami to nemá vůbec cenu. Na to mu skončí jedině Maďároš
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2022 13:37
Evropu zasype extrémní množství sněhu, naznačuje chování polárního víru


V nejnovější studii o tom informuje odborný portál Severe Weather. "Zimní počasí na severní polokouli je kombinací různých faktorů. Ukazuje se, že jedním z nich je i obří říjnová sněhová pokrývka způsobená polárním vírem. Ta pravděpodobně přinese více sněhu a velmi nízké teploty do Evropy a Spojených států," uvedli experti.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

13.10.2022 13:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co tím chcete říct? Bude zima v zimě, takže dáme na Putina a něco od něj nakoupíme na zimu?
Odpovědět
ZK

Zan K.

14.10.2022 12:15 Reaguje na Michal Uhrovič
Chytrýmu napověz a hloupého trkni.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.10.2022 13:17 Reaguje na Michal Uhrovič
No, nevím, co chce říct pan Vinkler, já s ním zdaleka ne tak často souzním, ale když čtu tohle ...

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/meteorologove-evropa-vyhled-zima-plyn.A221014_093233_zahranicni_kha

... tak mi z toho vychází jedno.
Nezkoušet předvídat, neradovat se předem a doufat ... a modlit se.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 17:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy prostě přejete Evropě i nám vše nejhorší a strašíte pořád a úplně blbě. Některé významné předpovědi zase hlásí velmi mírnou zimu, jako asi loni.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.10.2022 19:00
Pro všechny optimisty chci dodat, že kapacita zásobníků je určena k tomu,
že vyplňují zvýšenou spotřebu STABILNÍCH dodávek z dosavadních plynovodů
v době větší zimní spotřeby.
Je mylná představa, že plyn ze zásobníků nahradí výpadek dodávky plynovody. Ten deficit nenahradí ani dodávky LNG, protože nejsou doposud stabilní, ale pouze nahodilé a za podstatně vyšší cenu. Komu vysoká cena nevadí budiž, ale pro ostatní je to zničující a ti na to mohou doplatit. Optimismus není na místě, protože realita je sakra kritická a vidíme to v reálu už všude!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 17:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě. jenže třeba k nám nejde plyn z Ruska už od jara, od začátklu září ani do Německa a okolí, jen něco málo na Jih. A děje se co? Plynu je dost z evropských ložisek a s novým terminálem cena šla o 100 eur dolů.
Přes zimu Norové a ostatní těží stejně, jenom do konce roku mají jet další dva gigaterminály právě tam, kde začíná OPAL.
Bankéři odhadují zimní cenu plynu pod 100 eur.
Takže zase střašíte jak dycky úplně zbytečně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist