https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pyrotechnici-nasli-v-borim-lese-zatim-pres-800-kusu-munice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pyrotechnici našli v Bořím lese zatím přes 800 kusů munice

17.8.2017 11:38 | BŘECLAV (ČTK)
Nacisté měli za druhé světové války v Bořím lese továrnu Muna. Při osvobozování se sovětská armáda rozhodla továrnu zlikvidovat a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal tisíce kusů střeliva na 750 hektarech. V letech 1992 až 2003 se vyčistilo přibližně 250 hektarů lesa. Tehdy se našlo asi 23.000 kusů munice. / ilustrační foto
Nacisté měli za druhé světové války v Bořím lese továrnu Muna. Při osvobozování se sovětská armáda rozhodla továrnu zlikvidovat a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal tisíce kusů střeliva na 750 hektarech. V letech 1992 až 2003 se vyčistilo přibližně 250 hektarů lesa. Tehdy se našlo asi 23.000 kusů munice. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Pyrotechnici našli v Bořím lese mezi Břeclaví a Valticemi už přes 800 kusů munice z továrny Muna vybuchlé po druhé světové válce. Novinářům to dnes řekl ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Michal Dlouhý. Policisté ve spolupráci se soukromou firmou pracují v místě od listopadu 2015, nyní dokončují druhou etapu. V plánu je deset etap do deseti let, při kterých se má vyčistit 500 hektarů lesa. Státní podnik Lesy České republiky to bude stát 50 milionů korun. V lese jsou tisíce kusů munice. Pro lidi je proto nebezpečný.
 

Podle Dlouhého se ve druhé etapě našlo zhruba 300 kusů munice. Pyrotechnici ale postupují z okrajových částí směrem k epicentru vybuchlé továrny Muna, takže lze předpokládat, že v dalších etapách budou nalézat podstatně více kusů. "Od počátku jsme tady byli na 53 sběrech. Zhruba ve 36 případech jsme museli část nalezené munice zničit ve vybudované nedaleké jámě. Týkalo se to vždy zhruba poloviny z celého nálezu. Zatím jsme ale nemuseli nic ničit přímo na místě," řekl Dlouhý.

Téměř ve třech desítkách případů ohlásili nález munice v lese lidé. "Munice je plně aktivní a každý na to musí brát zřetel. Nevíme přesně, co všechno tady je, protože tady byla muniční továrna a svážela sem věci z celé Evropy. Je tady munice rumunská, maďarská, belgická, britská, ta škála je obrovská," doplnil Dlouhý.

Na sběr se dnes přijel podívat premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Chovanec uvedl, že sběr munice postupuje tak, že by se mohl prostor vyčistit dříve, celkem za sedm let. Nyní jsou pyrotechnici na místě téměř dva roky.

Sobotka řekl, že se Boří les nachází v turisticky navštěvované lokalitě Lednicko-valtického areálu, a proto chození návštěvníků do lesa může ohrožovat jejich zdraví. V minulosti už zde zahynulo několik lidí, mezi nimi i dítě.

Nacisté měli za druhé světové války v Bořím lese továrnu Muna. Při osvobozování se sovětská armáda rozhodla továrnu zlikvidovat a vyhodila ji do povětří. Výbuch rozmetal tisíce kusů střeliva na 750 hektarech. V letech 1992 až 2003 se vyčistilo přibližně 250 hektarů lesa. Tehdy se našlo asi 23.000 kusů munice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lenka Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mh

miroslav helešic

17.8.2017 22:52
jako děcka jsme chodily do Bořího lesa na střelný prach bylo to v šedesátých letech a nikdo nevybuchnul byly to destičky prachu nebo jsme našli pistole se zatavenými hlavněmi a hráli si na vojáky nikdo to tam tenkrát nečistil.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist