https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pytlaci-v-jihoafricke-republice-zabili-za-lonsky-rok-skoro-500-nosorozcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pytláci v Jihoafrické republice zabili za loňský rok skoro 500 nosorožců

28.2.2024 00:57 (ČTK)
Pytláci v Jihoafrické republice v roce 2023 zabili 499 nosorožců. Navzdory snahám o ochranu vzácných býložravců je to o 51 kusů více než předloni. Čísla představila jihoafrická vláda, informuje agentura Reuters.
 

Jihoafrická republika je domovem skoro poloviny populace kriticky ohroženého nosorožce dvourohého (někdy nazývaného nosorožec černý) na africkém kontinentu. Na území Jihoafrické republiky se také vyskytuje největší populace téměř ohroženého nosorožce bílého (někdy také nosorožce tuponosého) na světě.

Nosorožci jsou zabíjeni pro své rohy, které jsou ve východoasijských zemích používány na výrobu šperků a tradičních léčivých přípravků.

V loňském roce bylo 406 nosorožců zabito na státních pozemcích a 93 v soukromých parcích, rezervacích nebo farmách, uvedlo jihoafrické ministerstvo životního prostředí. Největšímu náporu pytláků čelí park Hluhluwe-Imfolozi v provincii KwaZulu-Natal, uvedla ministryně životního prostředí Barbara Creecyová. "V této provincii jsme zatkli 49 pytláků a zabavili 13 střelných zbraní. Speciální týmy se nadále pokouší nárůst pytláctví zpomalit," řekla ministryně.

Nejstarší přírodní rezervace v Jihoafrické republice Krugerův národní park zaznamenal 37procentní pokles případů pytláctví od roku 2022, v roce 2023 bylo zabito 78 nosorožců. V žádných jiných národních parcích pytláci nosorožce nezabili.

Na pytláctví nosorožců se často podílejí mezinárodní zločinecké skupiny, které spoléhají na pomoc místních pytláků a tajně spolupracují se strážci parků. Jihoafrické ministerstvo životního prostředí už loni uvedlo, že zlepšuje zdravotní péči a poskytuje školení a poradenské služby pro správce národních parků, aby je tak odradilo od napomáhání pytlákům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

28.2.2024 08:22
I v Africe je MEGAFAUNA předurčena k vybití.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

28.2.2024 10:52
Staráme se o celá svět, ale vlastní stát si zavážíme nebezpečným odpadem za kontroly státních institucí.
Češi jsou prostě kádři.
Jak jde o prachy, i vlastní krajinu si zničí
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist