https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pytlaci-v-keni-zabili-dve-vzacne-bile-zirafy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pytláci v Keni zabili dvě vzácné bílé žirafy

11.3.2020 00:25 (ČTK)
Pytláci v severovýchodní Keni zabili dvě velmi vzácné bílé žirafy. / Ilustrační foto
Pytláci v severovýchodní Keni zabili dvě velmi vzácné bílé žirafy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pytláci v severovýchodní Keni zabili dvě velmi vzácné bílé žirafy. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Žirafy měly takzvaný leucismus, který způsobuje ztrátu všech typů kožních pigmentů. Na rozdíl od albínů ale takto postižená zvířata nadále produkují pigment v jiných tkáních, což vysvětluje například i hnědé zbarvení jejich očí.
 

Ochránci přírody našli tělo bílé žirafy a jejího mláděte ve vesnici v severovýchodním okrese Garissa. Naživu je patrně stále třetí bílá žirafa, podle ochránců přírody ale může být jediná na světě. Bílé žirafy byly poprvé spatřeny v Keni v březnu 2016, krátce předtím v Tanzanii.

Zpráva o bílých žirafách obletěla svět v roce 2017, když jejich fotografie zveřejnila keňská rezervace. Dvě zabité žirafy byly podle správce velké neoplocené rezervace na severovýchodě země Mohammeda Ahmednoora spatřeny před více než třemi měsíci. Smrt zvířat označil za velmi smutnou zprávu pro celou Keňu a velkou ránu pro rezervaci, která se je snažila chránit. Jaký měli pytláci motiv, není jasné. Identita pachatelů dosud oznámena nebyla, úřady však případ vyšetřují.

V uplynulých 30 letech se světová populace žiraf zmenšila o zhruba 40 procent. Pytláci majestátní zvířata nadále loví pro kůži a maso. Zatímco světová populace žiraf v roce 1985 podle Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) čítala 155.000 kusů, v roce 2015 už jich bylo jen 97.000.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist