https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pytlaci-zabili-v-botswane-v-kratke-dobe-temer-stovku-slonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pytláci zabili v Botswaně v krátké době téměř stovku slonů Video

4.9.2018 00:30 (ČTK)
Zvířata zbavená klů objevila organizace Sloni bez hranic (EWB) při leteckém průzkumu oblasti sousedící se sloní rezervací v jihoafrické Botswaně.
Zvířata zbavená klů objevila organizace Sloni bez hranic (EWB) při leteckém průzkumu oblasti sousedící se sloní rezervací v jihoafrické Botswaně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř devět desítek slonů zabitých v posledních několika měsících pytláky nalezli ochránci zvířat v Botswaně. Podle odborníků jde o možná nejhorší případ masového zabíjení slonů v Africe. Informoval o tom web stanice BBC.
 

Zvířata zbavená klů objevila organizace Sloni bez hranic (EWB) při leteckém průzkumu oblasti sousedící se sloní rezervací v jihoafrické Botswaně. Značná část z 87 nalezených chobotnatců byla podle EWB zabita během posledních několika týdnů.

Zabití sloni
Zabití sloni
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

"Jsem šokován, jsem absolutně ohromen. Toto měřítko pytlačení slonů je zdaleka největší, které jsem dosud v Africe viděl nebo o něm četl," řekl BBC Mike Chase ze zmíněné organizace. Množství slonů zabitých pytláky během krátké doby podle něj více než dvojnásobně překračuje dosud registrované případy.

Botswaně patří s odhadovaným počtem 130.000 slonů světové prvenství ve výskytu těchto zvířat. Místní úřady byly dlouhá léta známy svým nekompromisním přístupem k pytlákům zabíjejícím slony kvůli vysoké ceně slonoviny na černém trhu.

Doposud EWB registrovala ojedinělé případy zabíjení slonů v této zemi, k nimž docházelo spíše v hraničních oblastech, kam pronikali pytláci ze zahraničí. Současný masakr se však odehrál ve vnitrozemí poblíž turisty vyhledávané rezervace v deltě řeky Okavango. Podle Chaseho je jednou z možných příčin fakt, že úřady rozhodly o odzbrojení speciální vládní jednotky určené k potírání pytláků. Tento krok nařídil nový prezident Mokgweetsi Masisi měsíc po svém dubnovém uvedení do úřadu, aniž by jej veřejně zdůvodnil.

Podle kritiků by prezident měl chybu napravit a přestat nově vzniklý problém ignorovat. "Botswana byla vždy přední zemí v ochraně zvířat a k tomu je potřeba politická vůle," dodal Chase.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

7.9.2018 21:07
Tomu prostě nevěřím. Vždyť nás tu nedávno masírovali myšlenkou, že když se slonovina spálí, tak se celému světu dokáže její bezcennost a zjednodušeně - místní ihned přestanou pytlačit. A ty duté hlavy fakt už nechaly demonstrativně spálit jen v nedávné době metráky slonoviny a rohoviny za mediálně hlasitého potlesku dobře státem placených "myslitelů". A výsledek? Bída s nouzí ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist