https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pytlak-postrelil-chranenou-vydru-ricni-ta-pak-zeslabla-zahynula-pod-koly-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pytlák postřelil chráněnou vydru říční. Ta pak zesláblá zahynula pod koly aut

16.8.2016 09:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mrtvá vydra říční na pitevním stole. V těle měla 11 broků.
Mrtvá vydra říční na pitevním stole. V těle měla 11 broků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U obce Oleksovice na Znojemsku byla nalezena uhynulá vydra říční. Při následné pitvě bylo zjištěno, že zvíře zemřelo na následky postřelení v kombinaci se srážkou automobilem. Celkem bylo ve zvířeti nalezeno 11 broků. Zvíře bylo postřelené po dlouhou dobu a podle pracovníků organizace ALKA Wildlife velmi trpělo. Podle Kateřiny Poledníkové to není první případ zabité vydry v tomto roce. "Vydra je chráněným druhem a zabití vydry je trestným činem," říká Poledníková. Podle ní se většinou k likvidaci vydry uchýlí rybáři, kteří konflikt s vydrou odmítají řešit pomocí preventivních opatření.
 

Při pitvě vydry bylo zjištěno, že zvíře uhynulo na následky postřelení. „V těle vydry jsem nalezl celkem 11 broků – na hlavě, krku a pravém boku. Podle umístění broků a stavu okolní tkáně to vypadá, že žádný brok nezpůsobil okamžité smrtelné zranění. Pravděpodobně si ale zraněné zvíře nebylo schopné ulovit kořist a zmateně pobíhalo krajinou, až jeho trápení ukončil střet s vozidlem," popisuje okolnosti nálezu Václav Beran, zoolog ALKA Wildlife, který pitvu zvířete provedl. Zvíře bylo nalezeno vyhublé, bez tukových rezerv, na silnici poměrně daleko od nějakého toku.

Nález jednoho z broků pod kůží.
Nález jednoho z broků pod kůží.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Vydra říční je silně ohrožený druh, chráněný podle českých i evropských zákonů. Proto je také celoročně hájena a nesmí se lovit. Nález broků v těle vydry prokazuje, že se ji někdo pokusil odstřelit. „Pytláctví vydry je trestný čin, proto jsme ihned po zjištění příčiny smrti podali trestní oznámení na Policii ČR“, sděluje Kateřina Poledníková, ředitelka ALKA Wildlife, a dodává „Tento případ ukazuje, jak vydry v České republice nejčastěji hynou: vlivem autodopravy na silnicích a pytláctvím“. U obou faktorů jde o celorepublikový problém, který se prozatím nedaří vyřešit.

„V případě pytláctví jde především o rybáře či rybníkáře, pro které je motivací zlikvidovat konkurenta. Vydra říční je naše původní šelma, která přirozeně zaujímá místo na vrcholu potravního řetězce našich vodních ekosystémů. V potravě vydry vždy dominuje rybí složka. Vydra loví i chovné ryby a dostává se tak do konfliktu s rybáři, a to jak s rybníkáři, tak i se sportovními rybáři,“ pokračuje Kateřina Poledníková. „U celé řady rybníků a některých tocích je možné snížit lov ryb vydrou různými způsoby hospodaření či technickými opatřeními. Pro rybníkáře také existuje finanční výpomoc od státu za škody způsobené chráněným druhem. Je však potřeba, aby se rybáři více o problematiku zajímali a nehledali na první pohled nejjednodušší řešení – likvidaci vyder,“ říká Poledníková.

Dva broky na temeni hlavy vydry.
Dva broky na temeni hlavy vydry.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Václav Beran k tomu doplňuje, že k zabíjení vyder dochází neustále, dlouhodobě a na různých místech České republiky, což potvrzují každoroční nálezy vyder zastřelených, otrávených či chycených do želez. "Ani v letošním roce není tento případ první. V únoru pracovníci stanice Pavlov řešili případ vydry otrávené jedem karbofuranem u obce Měřína na Žďársku. U obce Jakubov u Moravských Budějovic jsme na hrázi rybníka nalezli na vydru nastražená železa, naštěstí dříve než se do nich nějaké zvíře chytilo. Pokud se nezmění přístup rybářů k hospodaření ve volné krajině, nebude případ pytláctví u Oleksovic ani poslední,“ říká Beran

„Jediné, co se proti tomu dá dělat, je důsledně vyšetřovat každý případ. Významnou roli také hraje široká veřejnost. Velmi pomůže, když lidé nahlásí nálezy uhynulých zvířat. A také tím, že pytláctví nebude tolerováno nejen z hlediska zákonů, ale také morálně,“ uzavírá Kateřina Poledníková.

Přečtěte si článek Olověné broky škodí přírodě ještě dlouho poté, co byly vystřeleny


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist