https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radnice-prahy-6-vyhlasila-stav-klimatickeho-ohrozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radnice Prahy 6 vyhlásila stav klimatického ohrožení

14.6.2019 00:35 | PRAHA (ČTK)
Praha 6 vyhlásila stav klimatického ohrožení. / Ilustrační foto
Praha 6 vyhlásila stav klimatického ohrožení. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Praha 6 vyhlásila stav klimatického ohrožení. Radnice hodlá zakázat jednorázové plasty na akcích, které pořádá, plánuje instalaci nabíjecích stanic pro elektromobily nebo rozmístění vodních prvků i na dětská hřiště. Návrh starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) podpořili ve čtvrtek večer zastupitelé městské části napříč politickým spektrem. Zavedení těchto opatření dostali za úkol příslušní radní.
 

"Nechceme, aby šlo o módní hurákampaň, proto se zaměříme na prakticky proveditelná opatření, která ihned zlepší život občanů i dlouhodobě sníží negativní vlivy činnosti samosprávy na životní prostředí," uvedl předseda výboru pro participaci Oldřich Kužílek (STAN).

V Praze 6 by se tak v budoucnu měla objevit nová pítka a mlhoviště. Z farmářských trhů, ale třeba také Festivalu ambasád by měly zmizet plastové kelímky, nádobí i příbory. Radnice zároveň bude poskytování účelových dotací podmiňovat nepoužíváním jednorázových plastů. Městská část se chce zaměřit také na rozvoj elektromobility a omezení energetické spotřeby.

Praha 6 usnesením navazuje na opatření, která zavádí druhým rokem. Loni od místních obyvatel sbírala data do tzv. pocitové mapy. Na jejím základě identifikovala místa s nedostatkem zeleně, největšího horka nebo špatného vsakování vody. Lidé zaslali přes 700 návrhů na konkrétní řešení. Mezi klíčové oblasti k realizaci adaptačních opatření byly zařazeny Petřiny, Vítězné náměstí, Nádraží Veleslavín, Patočkova ulice, okolí ulic Hradčanská a Dejvická, Podbaba a Vypich.

Mezi opatření, která radnice Prahy 6 uskutečnila, patří zelené střechy, vyšší tráva nebo lepší hospodaření s dešťovou vodou.

Do usnesení o vyhlášení stavu klimatického ohrožení neprošel bod o podpoře studentů upozorňujících na hrozící nebezpečí.

V květnu vyhlásila stav klimatické nouze Praha 7. Magistrátní radní Petr Hlubuček (STAN) plánuje návrh na vyhlášení klimatické nouze v Praze předložit na červnovém zastupitelstvu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

14.6.2019 12:57
Tak nějak mi stále připadá, že to, jak se podobné "vyhlašování" šíří napříč světem, je zase jen populismus.
Proč se to děje až teď? Já osobně si myslím, že je to reakce na to, co chtějí voliči, co je právě módní, nikoliv však pro samu podstatu věci.
Neměli by však politici myslet trochu dopředu? Vždyť mají přístup k celému spektru různých poradců a institucí, dostávají různé zprávy a hlášení, účastní se odborných konferencí... Oni první měli od vědců vědět, co se děje se světem, oni první měli lidi informovat. "Stav klimatické nouze" měli vyhlašovat dávno před tím, než to ti "hlupáci" voliči pochopili taky.
Jestli to půjde podobně i dál, no tak nás tedy všechny potěš Bůh. Pokud budou politici reagovat až po tom, co začne na problém široce reagovat společnost, tak je to fakt v háji. :D Protože společnost, ve své hlouposti, většinově chápe a reaguje až za pět minut dvanáct nebo právě až po dvanácté.
Politici jsou fakt k ničemu. Hlavně že máme Vrchního Splavitele Zemana a Kapitána Babiše, který se chlubí svou filozofií "prachy nade vše, hlavně nad pravdu, lásku a přírodu".
Seřezat jejich voliče za jejich blbost je málo.
Odpovědět
MM

Milan Milan

14.6.2019 19:12
No mně se zdá, že klimatické ohrožení vzniká především neodborným působením některých politiků, vytvářením hloupých předpisů, zákonů nebo regulací a veřejným šířením ekopoplašných zpráv jako kdyby zítra měl být konec světa......a psychicky labilnější nebo duchem prostší jedinci málem páchají sebevraždu. A lobisté si mastí kapsy, penízky lítají světem a na konci je většinou bez skutečného ekoefektu pouze jalová hora popsaných papírů, nesmyslných regulací a pokut
Odpovědět
Anyr

Anyr

14.6.2019 20:26 Reaguje na Milan Milan
Však právě o tom to je. Politici nemyslí na nic jiného než na prachy, nebo jak získat hlasy (takže taky prachy. :D).
Oni totiž úplně kašlou na odborníky a vládnou jen dle ekonomie, a to především hrabáním pro sebe.

Já pořád říkám, že vládnout by neměli politici, ale odborníci. Politici jsou k ničemu. Odpad společnosti. Spousta keců, výmluvy na opozici (myšleno výmluvy typu "za to může ten druhý, ne já"), a tak podobně.

No, království, carství, císařství, knížectví, městské státy, republiky a podobná uspořádání - to máme za sebou. Konečně by to chtělo vymyslet něco funkčního. Co nepřivede celý svět do prdele. :)
Odpovědět
ig

14.6.2019 19:51
A ted jeste vyhlasili nejakou dopravni nouzi. Ze pry neni obchvat a lidi tudiz jezdi pres Prahu 6. Uplne stejne pokrytectvi - obchvat neni m.j. proto, ze Suchdol (Praha 6) blokuje jeho dostavbu...
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.6.2019 09:17
Namastit si kapsy na nesmyslech a zrušit farmářské trhy, které jsou trnem v oku majitelům kamenných obchodů. O nic jiného se nejedná, vztah ke klimatu čistá nula.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist