https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rafaj-vyzval-vladu-k-jednani-o-vysi-poplatku-za-obnovitelne-zdroje-pro-prumysl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezident Svazu průmyslu a dopravy vyzval vládu k jednání o výši poplatků za obnovitelné zdroje pro průmysl

10.10.2023 22:41 | BRNO (ČTK)
Foto | geralt / Pixabay
Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj vyzval vládu Petra Fialy (ODS) k jednáním o zvýšení poplatků za obnovitelné zdroje pro energeticky náročné průmyslové podniky. Jejich zvýšení označil za znamení neznalosti problematiky i evropského kontextu. Uvedl to dnes v projevu na sněmu svazu na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV).
 

"Návrat k poplatkům za obnovitelné zdroje jsme očekávali, ale umožnění nárůstu nákladů na mnohonásobek ve srovnání s minulostí pro energeticky náročné podniky je podle nás neznalostí problematiky a neznalostí kontextu. Když se poplatky zvýší domácnostem, představuje to pro ně ročně 2000 korun navíc, pro energeticky náročné podniky jsou to ale stovky milionů korun, proto chceme požádat o další jednání s cílem najít řešení," uvedl Rafaj.

Vládu Petra Fialy ocenil za reakci na začátek energetické krize před rokem, za pohotové nastavení podmínek pro zaměstnávání uprchlíků z Ukrajiny i za novelu stavebního zákona. Problémů k řešení ale podle Rafaje zůstává stále dost. "Zaspali jsme budování infrastruktury pro napojování zelených zdrojů energie, jsme zcela nepřipraveni na zelenou transformaci, máme nedostatečnou digitální infrastrukturu, naše školství se neřadí mezi špičku a nereaguje na trh práce," vyjmenoval Rafaj.

Sněm Svazu průmyslu a dopravy se tradičně koná v první den Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

11.10.2023 06:24
Výzva je málo, je potřeba jednat a to tak, že budou předčasné volby !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist