https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rakousko-vysetruje-ekologicke-aktivisty-podle-paragrafu-o-zlocinecke-skupine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rakousko vyšetřuje ekologické aktivisty podle paragrafu o zločinecké skupině

5.12.2023 01:15 | VÍDEŇ (ČTK)
Státní zastupitelství ve Vídni vyšetřuje klimatické aktivisty ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) v souvislosti s jejich nedávnými protesty na základě paragrafu o zločinecké skupině. Informovala o tom agentura APA. Za založení zločinecké skupiny nebo za členství v ní podle rakouských zákonů hrozí až tři roky vězení.
 

Mluvčí prokuratury Judith Zisková řekla, že vyšetřování se týká protestů konaných 20. listopadu a v následujících dnech, kdy se aktivisté "přibetonovali" k vozovce na dálnici A2 nebo na okruhu kolem vídeňského centra za použití směsi vteřinového lepidla a písku. "Protesty dosáhly nové úrovně," podotkla mluvčí. K odstranění aktivistů ze silnic bylo potřeba nasadit těžkou techniku a vozovky byly poškozené. Šlo přitom o úseky považované za součást rakouské kritické infrastruktury.

Zástupci Letzte Generation agentuře APA řekli, že prokuratura na základě paragrafu o zločinecké skupině vyšetřuje 23 členů skupiny.

Právní zástupce aktivistů Ralf Niederhammer připomněl, že paragraf o zločinecké skupině je v rakouském trestním zákoníku kvůli boji s organizovaným zločinem. "Nyní se používá proti občanskému hnutí považovanému za otravné," řekl.

Skupina Letzte Generation vyšetřování označila za kriminalizaci pokojných protestů a vzkázala, že akce budou pokračovat do doby, než politici zavedou účinná opatření k ochraně klimatu.

APA uvádí, že letos v květnu se na základě podobného paragrafu konaly razie proti klimatickým aktivistům v Bavorsku. Teprve nedávno soud v Mnichově rozhodl, že se tyto domovní prohlídky odehrály v souladu se zákonem a uvedl, že Letzte Generation splňuje kritéria zločinecké skupiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LM

Ladislav Metelka

5.12.2023 08:02
Konečně...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.12.2023 08:29 Reaguje na Ladislav Metelka
Doufejme že to je první vlaštovka, která nezůstane sama.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.12.2023 08:28
Přibetonované aktivisty bych vyřešil jednoduše. Motorovou pilou bych je nahrubo odřízl od vozovky, načež by nastoupila specializovaná firma, která by provedla následné dočištění vozovky od zbytků aktivistů, případně ředidla a textilu. Náklady na vyčištění by šly na vrub odříznutých aktivistů.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

5.12.2023 08:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já bych je prostě zachraňoval. Být na silnici je velmi nebezpečné, může je něco přejet. Takže rychle odstranit ze silnice a přemístit mimo vozovku. Ta kůže na rukou doroste, ale záchrana jejich života je přednější.
Děkovat nemusejí...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.12.2023 09:05 Reaguje na Ladislav Metelka
Dovolím si oponovat. Ty náklady bych jim naúčtoval. O bezplatnou záchranu by se jednalo leda v případě, že by byli přilepeni nedopatřením. Jenže to by jim neuvěřila ani pavlačová referentka Blažková.
Odpovědět
Hu

Hunter

5.12.2023 20:22
Bylo načase.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.12.2023 14:11
Přišla zima, přišel mráz a skončilo přilepování k silnicím a lezení po chladících věžích a velkostrojích hnědouhelných šachet. Asi aktivisté
odletěli do Karibiku nabrat sil po "náročné" práci za záchranu klimatu.
Lezli dolů i před bouřkou a deštěm a tak poradím kropit ledovou vodou.
Tak se totiž kdysi léčilo v blázinci a prý to zabíralo. Mimochodem proč
se nepřilepují k asfaltu v zimě? Já osobně bych se na ně jel kouknout,
jak hrdinně vzdorují mrazu kvůli tomu oteplování!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist