https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/re.volt-v-brne-nasadi-az-350-elektro-kolobezek-prida-se-i-bolt
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Re.volt v Brně nasadí až 350 elektro koloběžek, přidá se i Bolt

26.3.2021 01:03 | BRNO (ČTK)
V souvislosti s půjčováním koloběžek jiných značek se již dříve v Brně objevil problém s jejich nevhodným odkládáním například uprostřed chodníků. Ilustrační foto
V souvislosti s půjčováním koloběžek jiných značek se již dříve v Brně objevil problém s jejich nevhodným odkládáním například uprostřed chodníků. Ilustrační foto
Foto | Let's Kick / Unsplash
Od tohoto týdne si lidé v Brně půjčí koloběžky a skútry značky re.volt. Ostravský carsharingový startup je spolu s estonským Boltem, který se připojí ve středu, čtvrtou společností, jež tyto sdílené dopravní prostředky v Brně nabízí. Re.volt do ulic postupně nasadí až 350 elektrických koloběžek a 80 skútrů, uvedla firma. V souvislosti s půjčováním koloběžek jiných značek se již dříve v Brně objevil problém s jejich nevhodným odkládáním například uprostřed chodníků. Má to vyřešit dohoda mezi městem a poskytovateli sdílených koloběžek.
 

"Od dubna nabývá platnosti dohoda, která obecně definuje snahu všech, kteří ji podepsali, o eliminaci nevhodně odložených koloběžek. Konkrétní řešení, jak toho dosáhnout, si pak každá ze společností nastavuje sama," řekla ČTK Anna Dudková z brněnského magistrátu.

Kromě černozelených koloběžek značky Lime a modrých Yoyoway mohou lidé nově využít žluté společnosti re.volt. Její zástupci se s vedením města dohodli na tom, jak zamezit chaotickému odkládání koloběžek ve veřejném prostoru. K parkování poslouží stojany pro jízdní kola nebo prostranství, kde nebudou omezováni chodci či auta.

"Systém re.voltu povolí jízdu na koloběžce pouze na základě dokladu totožnosti. Zaznamenává také každé parkování. Nebude-li vozidlo odstaveno na místě k tomu určeném, uživateli se automaticky přičte pokuta 250 korun. Při opakování prohřešků ho ze systému natrvalo vyřadíme," uvedl ředitel společnosti Pavel Kuchta.

K výpůjčce poslouží mobilní aplikace spárovaná s telefonním číslem. Koloběžku si vypůjčí každý nad 18 let, skútr lidé s platným řidičským průkazem skupiny B. Před jízdou bude potřeba vložit do systému alespoň jeden doklad totožnosti, ověřit platnost platební karty a dobít z ní kredit ve výši 60 korun. Omezen bude noční provoz, standardní cena minuty jízdy na koloběžce bude tři koruny a na skútru čtyři koruny.

Postih při nesprávném parkování nemine ani uživatele kol a koloběžek značky Bolt, která službu v Brně spustí ve středu. "Dle domluvy s brněnským magistrátem je bude možné parkovat jen na vyznačených místech. Většinou to jsou stojany na kola nebo na zemi jasně označená místa. Veškeré informace bude mít uživatel v aplikaci, která mu zároveň nedovolí zaparkovat mimo tato určená místa. V případě, že by kolo nebo koloběžku nechal jen tak stát na ulici, bude mu účtována pokuta ve výši 750 korun," uvedl Martin Zajíc, manažer pro elektrická kola a koloběžky Bolt pro Českou republiku.

Bolt má v plánu po městě rozmístit na 600 elektrokol a elektrických koloběžek. Za prvních pět minut jízdy na elektrokole zaplatí zákazník pět korun za minutu, poté se minutová sazba sníží na čtyři koruny. Sazba za využití koloběžky se počítá stejně, jen činí o korunu méně, tedy čtyři respektive tři koruny. Bolt zároveň v Brně spouští rozvážku jídla pod značkou Bolt Food.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

26.3.2021 11:28
Takže, brněňští senioři nechoďte do města, bude to pro vás nebezpečné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist