https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/realisticke-postoje-k-ochrane-klimatu-ma-predstavit-konference-v-senatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Realistické postoje k ochraně klimatu má představit konference v Senátu

29.6.2021 10:15 | PRAHA (ČTK)
Budova Senátu na Valdštejnském náměstí
Budova Senátu na Valdštejnském náměstí
Foto | Hynek Moravec / Wikimedia Commons
Realistické možnosti ochrany životního prostředí bez vyhraněných postojů by měla nabídnout dnešní konference o tom, zda musí být ekologie alarmistická. Naplánovali ji senátní výbor pro životní prostředí a místopředseda horní komory Jiří Oberfalzer (ODS).
 

"Debata o ochraně životního prostředí se ve virtuálním prostoru ráda vyhraňuje do extrémních poloh typu: jsme na prahu klimatické apokalypsy, nebo naopak zelené totality," uvedl Oberfalzer. Konference má proto podle něj dát prostor pro věcnou a klidnou debatu o současných ekologických výzvách a realistických řešeních.

Organizátoři na konferenci pozvali geologa a klimatologa Václava Cílka a biologa Petra Pokorného z Akademie věd, jehož tématem jsou změny klimatu v historické perspektivě. Tématem dalšího biologa Davida Štorcha je biodiverzita. Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička si vzal za téma opatření proti suchu a povodním v české krajině.

Evropské zelené dohodě, tedy plánu Evropské komise (EK) na přeměnu Evropy v klimaticky neutrální kontinent do roku 2050, se budou věnovat europoslanec Alexandr Vondra a zmocněnec ministerstva zahraničí pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Klimatická neboli uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje například výsadbou stromů tolik emisí, kolik vyprodukuje. Plán počítá s přechodem na obnovitelné zdroje energie, zavedení uhlíkové přeshraniční daně na dovozy zboží znečišťujícího ovzduší nebo zpřísnění závazků snížení emisí skleníkových plynů k roku 2030 na 55 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 20:33
"Kde je vůle, tam je i cesta". Willo Welzenbach, ve své době asi nejlepší světový horolezec.

A u nás ta vůle není.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist