https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditelem-np-sumava-zustava-pavel-hubeny-podle-ministra-brabce-splnil-ocekavani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitelem NP Šumava zůstává Pavel Hubený. Podle ministra Brabce splnil očekávání

30.6.2015 10:24 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Hubený podle Brabce naplnil očekávání a požadavky, které si pro funkci ředitele parku stanovil. Podle ministr dokázal Hubený stabilizovat místní situaci komunikací se všemi zájmovými skupinami
Hubený podle Brabce naplnil očekávání a požadavky, které si pro funkci ředitele parku stanovil. Podle ministr dokázal Hubený stabilizovat místní situaci komunikací se všemi zájmovými skupinami
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Rosenkranz / Správa NP Šumava
Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes jmenoval s účinností od 1. července ředitelem Správy Národního parku Pavla Hubeného. Podle ministra se Hubený zdárně vyrovnal s většinou kauz po bývalém vedení a park směřuje správným směrem. K otevření Šumavy směrem k šetrnému turismu a zároveň k zachování cenné šumavské přírody. Pavel Hubený vede jako pověřený ředitel správu parku od loňského května. Předtím působil 20 let v čele CHKO Šumava. Jmenování Hubeného vítají ekologičtí aktivisté, naopak jej kritizují zástupci šumavských obcí.
 

„Rozhodl jsem se Pavla Hubeného dnes jmenovat plnoprávným ředitelem parku. V průběhu uplynulého roku naplnil moje očekávání a požadavky, které jsem si pro funkci ředitele parku stanovil. Přesvědčil mě o svých manažerských i odborných kvalitách, které považuji za základní předpoklad pro vedení instituce, jejímž cílem je ochrana toho nejcennějšího, co v naší přírodě máme," zdůvodnil jmenování ministr Brabec.

Podle něj dokázal Hubený stabilizovat místní situaci komunikací se všemi zájmovými skupinami. „Intenzivně a individuálně komunikuje se všemi šumavskými starosty o možnostech dalšího šetrného rozvoje jejich obcí. Do diskuze zapojuje i místní podnikatele, neziskové organizace a vědce. Zvládl se postarat o následky větrné kalamity Niklas. Dokázal obnovit spolupráci s bavorskými sousedy, se kterými se během jediného roku podařilo realizovat opravdu konkrétní projekty v podobě společné modernizace expozic na informačních střediscích v příhraničí, společných výzkumných a vzdělávacích projektů," vyjmenoval ministr při příležitosti jmenování Hubeného zásluhy.

"Pan ministr je mistr polopravd, který většinu šumavských obcí pouze podvádí," řekl ČTK předseda Svazu obcí národního parku Šumava a starosta Modravy Antonín Schubert. Už loňské jmenování Hubeného pověřeným ředitelem parku vedení většiny obcí kritizovala. V podobném duchu hovoří i nyní. "Čekal jsem, že k tomu dojde. Z mého pohledu dělá ředitel pro pana ministra špinavou práci a ta ještě není dokončena. Neprošel samostatný zákon o Šumavě, teď se připravuje zákon, který je podle mě o nás a bez nás. Pan ministr zkrátka potřebuje ve funkci člověka, který bude v jeho očích v pořádku a vše dokončí," uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský. Podle něj by bylo objektivnější, kdyby Brabec vypsal na obsazení místa ředitele výběrové řízení.

Hubeného potvrzení ve funkci naopak vítají ekologičtí aktivisté. "Tématu se věnuje dlouho, pracuje v ochraně přírody dlouho a dlouho byl také šéfem Správy CHKO, kde musel vycházet s občany, regionem a krajem. Nebyly žádné negativní reakce," řekl ČTK poradce pro ekologickou politiku Daniel Vondrouš z asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Také hnutí Duha podle svého mluvčího Jana Piňose jmenování Hubeného vnímá pozitivně. "Především proto, že to je člověk, který se za ta léta na Šumavě osvědčil, že má skutečně hluboký vztah a hluboké znalosti Šumavy. To bych snad vypíchl ještě dřív, než bych mluvil o tom, že je schopný šéf," řekl Piňos. Také aktivisté oceňují, že Hubený rozpohyboval "úplně zamrzlou" komunikaci s Bavorským národním parkem.

Úkoly jsou podle Hubeného jasné - připravit plán péče, který je důležitým dokumentem pro čerpání z Evropských fondů, mimo jiné i pro obce v národních parcích a nalézt možnosti maximálního zpřístupnění centrální Šumavy
Úkoly jsou podle Hubeného jasné - připravit plán péče, který je důležitým dokumentem pro čerpání z Evropských fondů, mimo jiné i pro obce v národních parcích a nalézt možnosti maximálního zpřístupnění centrální Šumavy
Foto | Kubaj / Flickr.com

Pavel Hubený, absolvent ekonomické a regionální geografie na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy loni v květnu nahradil ve funkci Jiřího Mánka. Ministr se domnívá, že pokračování pověřeného ředitele je přínosné i z hlediska kontinuity. "Ať by teď nastoupil kdokoliv jiný, začínal by v bodě nula. A všechny věci, které má Pavel Hubený za sebou, by se začaly odehrávat znova," řekl Brabec.

Pavel Hubený by podle svých slov rád navázal na své předchůdce v naplňování myšlenky mezinárodně uznávaného národního parku a dal garanci obyvatelům Šumavy i jejím návštěvníkům že krajina Šumavy bude i nadále jejich domovem i prostorem pro relaxaci, poznávání, turistiku.

„Prvním krokem k tomu je nový plán péče, který garantuje kontinuitu ochrany přírody a přitom umožňuje lidem Šumavu opravdu prožít. Připravujeme jej i s vidinou novely zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby byl s myšlenkami novely maximálně v souladu. Rád bych nabídl regionu ochranu přírody bez nějakých filosofických zvratů, překvapení nebo dokonce zklamání z nenaplněných slibů," řekl Hubený.

Úkoly jsou podle Hubeného jasné: připravit plán péče, který je důležitým dokumentem pro čerpání z Evropských fondů, mimo jiné i pro obce v národních parcích a nalézt možnosti maximálního zpřístupnění centrální Šumavy. Jmenování mu umožňuje dotáhnout řadu záměrů. Například předložil 34 projektů, které čekají na posouzení vlivu na životní prostředí.

„Prioritou číslo jedna je plán péče. My ho máme připravený, 14. července jej budeme prezentovat. Pro nás by bylo ideální, pokud by byl schválený ještě v průběhu letošního roku," uvedl Hubený.

Pro turisty budou už letos, ve druhé polovině sezóny, otevřena dvě návštěvnická centra na Kvildě a Srní. Lidé se také mohou stále hlásit na výlety s průvodci do divočiny, na splouvání Teplé Vltavy nebo se nechat provézt šumavskou přírodou kočárem taženým koňmi. Šumavský park také pracuje na úpravě turisticky atraktivní hájenky na vrcholu Březníku.


reklama

 
Další informace |
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist