https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reditelstvi-silnic-a-dalnic-a-ekologove-se-dohodli-ohledne-ochrany-ptaku-u-opravovane-d1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ředitelství silnic a dálnic a ochránci přírody se dohodli ohledně ochrany ptáků u opravované D1

19.9.2018 00:13 | PRAHA (ČTK)
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a hnutí Děti Země se dohodly na opatřeních k důslednější ochraně ptáků při opravě dálnice D1 mezi Mirošovicemi u Prahy a Hvězdonicemi na Benešovsku. / Ilustrační foto
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a hnutí Děti Země se dohodly na opatřeních k důslednější ochraně ptáků při opravě dálnice D1 mezi Mirošovicemi u Prahy a Hvězdonicemi na Benešovsku. / Ilustrační foto
Foto | Jiří Šafránek / Česká společnost ornitologická
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a hnutí Děti Země se dohodly na opatřeních k důslednější ochraně ptáků při opravě dálnice D1 mezi Mirošovicemi u Prahy a Hvězdonicemi na Benešovsku. ŘSD vyhoví požadavku ekologů a upraví průhledné protihlukové stěny tak, aby do nich nenaráželi ptáci. Ochránci přírody naopak nepodají proti ministerstvu dopravy správní žalobu s cílem prosadit tuto ochranu ptáků soudně. Obě strany se k tomu zavázaly v dohodě, kterou podepsaly minulý týden. Včera to sdělily ve společné tiskové zprávě.
 

ŘSD podle ředitele Jana Kroupy přistoupilo k dohodě s ohledem na to, aby modernizace D1 byla dokončena v co nejkratším termínu a nezdržel ji případný soudní spor. Předseda Dětí Země Miroslav Patrik uvedl, že zatímco ŘSD bude mít jistotu, že stavbu nebude provázet soudní spor o zákonnosti stavebního povolení, hnutí bude mít jistotu, že průhledné protihlukové stěny se díky povrchové úpravě nestanou pastí pro ptáky. V dohodě jsou podle něj navržené tři varianty úprav stěn podle doporučení odborné literatury a ornitologů.

Obdobnou dohodu podepsaly ŘSD a Děti Země v srpnu a týkala se dálnice z Hradce Králové do Předměřic nad Labem. Na základě ní ekologové stáhli svůj rozklad proti vydání stavebního povolení a ŘSD má do vydání kolaudačního souhlasu splnit jeho devět návrhů na přísnější ochranu přírody a veřejného zdraví při výstavbě této dálnice.

Práce na opravě D1 mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi mají začít v říjnu a hotovy mají být v roce 2020. Zhruba 7,6 kilometru dlouhý úsek opraví společnost Eurovia a stát za to zaplatí zaplatí 1,07 miliardy korun.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

19.9.2018 21:25
Tak, jestli má být ta úprava ta, co vidíme na fotce, tak toho zavčas nechte. Ušetříte přemrštěnou miliardu. A dejte tam něco neprůhledného a nedrážejícího okolní krajinu. A zaplatit by to měl ten, co takový nesmysl se skleněnými stěnami odsouhlasil, ne vydrancovaný daňový poplatník.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.9.2018 13:05
Jen by mne zajímalo, koho HD ve skutečnosti zastupuje, respektive pro koho "kope"?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist