https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/referendum-o-vystavbe-apartmanoveho-komplexu-bratrstvi-v-jachymove-neni-platne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Referendum o výstavbě apartmánového komplexu Bratrství v Jáchymově není platné

25.2.2024 16:28 | JÁCHYMOV (ČTK)
Místní referendum o prodeji pozemků pro výstavbu apartmánového komplexu Bratrství v Jáchymově je neplatné. K plebiscitu přišlo málo lidí. Město tak bude dál jednat s investory, kteří chtějí komplex pro zhruba 1100 lidí postavit. Výsledky hlasování zveřejnilo město na svých webových stránkách.
 

V Jáchymově mohlo v sobotu hlasovat 1846 zapsaných voličů. K volbám přišlo 508 lidí. Aby byl výsledek referenda platný, je třeba účasti alespoň 35 procent zapsaných osob oprávněných hlasovat a zároveň pro jednu z variant musí být minimálně 25 procent zapsaných osob oprávněných hlasovat. Platných hlasů bylo 502, z čehož se 477 vyjádřilo proti prodeji pozemků. Voličů se ale účastnilo jen 27,52 procenta, hlasování tak není platné a ani závazné pro vedení města.

"Bude tak pokračovat jednání s investory. Já jsem pro prodej pozemků hlasoval a stále si myslím, že to bude další krok pro rozvoj města," řekl po vyhlášení výsledků ČTK místostarosta František Holý (Místní).

Město Jáchymov v roce 2018 podepsalo smlouvu o smlouvě budoucí na prodej pozemků v lokalitě výsypky bývalého dolu Bratrství za 500 korun za metr čtvereční pro rekreaci a 50 korun za metr čtvereční za pozemky pro parkoviště. Podle některých je ale cena podhodnocená. Podle posudku, který si před referendem nechalo zpracovat současné vedení města, by ale dnes byla cena pozemků zřejmě ještě nižší. Do sanace bývalé výsypky budou muset investoři investovat značné prostředky.

Spor o komplex apartmánů vyvolává spory hlavně v zastupitelstvu. Byly také jednou z příčin poslední výměny v čele radnice. Zatímco dřívější koalice v čele s Michalem Balážem (Jáchymov v obrazech) bylo proti výstavbě, po přechodu jedné zastupitelky k opozici se vedení města vyměnilo a nové vedení v čele se starostou Jiřím Kouckým z uskupení Volba pro Jáchymov chce s investory jednat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

26.2.2024 08:51
co je to rozvoj města?
víc a víc baráků ,víc a víc lidí, není to pomatené neudržitelné chování?
proč se dělá smlouva o smlouvě budoucí,
proč Jáchymov neprodá tyto pozemky tomu kdo dá víc a kdo přijde a přinese peníze , proč se zavazuje k něčemu ,čeho může později litovat
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.2.2024 09:17 Reaguje na vaber
Apartmány těží z duševní hlouposti a mentální zhýralosti obcí a měst.
Z apartmánů má příjem pouze jediný a to je investor, provozovatel, obci zůstanou exkrementy a díra v rozpočtu obce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist