https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/referendum-v-brnisti-dalo-obnoveni-tezby-na-tlustci-zelenou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Referendum v Brništi dalo obnovení těžby na Tlustci zelenou

21.6.2020 07:53 | BRNIŠTĚ (ČTK)
Okolní obce jako Jablonné v Podještědí nebo Velký Valtinov jsou proti obnovení těžby, obávají se hluku, prachu, ztráty vody i zvýšené dopravy. Zastupitelé Brniště ale dali těžbě zelenou a už v únoru schválili i přes četné námitky veřejnosti podmínky kompenzační dohody s firmou.
Okolní obce jako Jablonné v Podještědí nebo Velký Valtinov jsou proti obnovení těžby, obávají se hluku, prachu, ztráty vody i zvýšené dopravy. Zastupitelé Brniště ale dali těžbě zelenou a už v únoru schválili i přes četné námitky veřejnosti podmínky kompenzační dohody s firmou.
Licence | Volné dílo (public domain)
Referendum v Brništi na Českolipsku dalo zelenou obnovení těžby čediče na kopci Tlustec. Hlasovat přišla téměř polovina voličů, výsledky jsou tak platné a v případě první otázky pro zastupitelstvo závazné. Vyplývá to z informací, které obec zveřejnila na úřední desce. Vedení Brniště tak může pokračovat v jednáních s těžařem a nemusí měnit své souhlasné stanovisko. O těžbě ale Brniště rozhodovat nebude, to je v kompetenci báňského úřadu.
 

Do pátečního hlasování se v Brništi zapojilo 49,58 procenta z 1061 oprávněných osob. Lidé odpovídali na dvě otázky: "Souhlasíte, aby obec Brniště jakkoliv souhlasila nebo podporovala povolení a provádění těžby v dobývacím prostoru Luhov?" a "Souhlasíte, aby zastupitelstvo obce Brniště přijalo negativní stanovisko vůči těžbě v dobývacím prostoru Luhov?". U první otázky zvolilo téměř 58 procent hlasujících ano, a rozhodnutí je tak závazné. V případě druhé otázky převážila odpověď ne, výsledek ale není závazný, protože ho zvolila méně než čtvrtina oprávněných osob.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče proto v roce 1998 zastavilo ministerstvo životního prostředí. Krátce obnovena byla v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží.

Firma Kamenolom Brniště, nový vlastník lomu, usiluje o obnovení těžby od roku 2012. "Z výsledků referenda máme radost. Jsme rádi, že občané rozhodli na základě faktů a že se rozhodli pro budoucí spolupráci, kterou si zřejmě vyhodnotili jako přínosnou. My jako společnost pokračujeme v plnění našich zákonných povinností a podmínek uložených nám v souvislosti s obnovou těžby na Tlustci tak, jak jsme ji prezentovali občanům na společných setkáních. Chceme být dobrý soused a dobrý zaměstnavatel," řekl ČTK v reakci na výsledky referenda spolumajitel kamenolomu Jiří Čech.

Okolní obce jako Jablonné v Podještědí nebo Velký Valtinov jsou proti obnovení těžby, obávají se hluku, prachu, ztráty vody i zvýšené dopravy. Zastupitelé Brniště ale dali těžbě zelenou a už v únoru schválili i přes četné námitky veřejnosti podmínky kompenzační dohody s firmou. Pokud se na kopci začne kámen znovu těžit, obec by měla dostat od firmy 125 milionů korun během 25 let. Podle starosty Michala Vinše (NEZ) se podařilo také vyjednat, že kamenolom dá 25 milionů na vybudování obchvatu vesnice Luhov, jež patří pod Brniště. Vlastník lomu počítá s těžbou až 840.000 tun kameniva ročně, k dopravě chce využít hlavně železnici.


reklama

 
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

22.6.2020 01:14
Viz wiki:
Ochlokracie (řecky οχλοκρατία, latinsky ochlocratia) je vláda lůzy, také označovaná jako lůzovláda. Ochlokracie (lůzovláda) je demokracie (lidovláda), kde převažuje demagogie, tyranie většiny a vláda vášně nad rozumem.

Jinak by tu nevládl odpad ve formě Babiše a Zemana za tleskání komunistických vrahů. Holt důchodci jsou vycepovaní chodit k volbám a k hlasování obecně mnohem více než mladší ročníky.
Výsledek toho referenda republikovému stavu "demokracie" prostě odpovídá.
Tj v pytli omg. :// Co bych dal za důchodce ze Západu, s hlavou, srdcem i duší, narozdíl od těch českých proruských reliktů, kteří ducha popírají.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.6.2020 06:04 Reaguje na Anyr
Prostě lidé nerozhodli podle škodlivých zelených dogmat, a tak jsou jen "lůza".
Odpovědět
Pa

PavelA

22.6.2020 08:05 Reaguje na Anyr
Ty jseš taky diagnóza...
Odpovědět
ig

22.6.2020 11:02 Reaguje na Anyr
Nelíbí-li se nám výsledek voleb, je nutné vyměnit voliče :D Případně upravit vlastní názor. V tomto případě se smířit s tím, že většina lidí v dané obci nechodí s hlavou v oblacích, ale také přemýšlí, kde a jak vydělat peníze na to aby se jim dobře žilo.
Odpovědět
LB

Lukas B.

22.6.2020 12:58 Reaguje na
ostatně soudím, že Brniště mnohem víc trpí drůbežárnou, čili krůťárnou, ale možnost koupit na vrátnici lacino krůtu na grilovačku jim to vynahrazuje. nabídka lomařů na podporu obecního rozpočtu je pak poměrně velkorysá a s grilovanou krůtou si nezadá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.6.2020 10:36
Pokud místní občané hlasovali "PRO" je to jejich volba a takto nevratně převzali osobní odpovědnost za další rozvoj obce i kvalitu ŽP.
Je to jejich právo a nelze ho zpochybňovat.
Odpovědět
LB

Lukas B.

22.6.2020 11:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
mimochodem, byl jste na místě? viděl jste nikdy nepoužité kolejiště v žst Brniště? ukažte mi jednu jedinou lokalitu, která je lépe připravena - s výjimkou mariánské skály ovšem, ale lom v centru krajského města je opravdu extrém.
Odpovědět

Václav Židek

29.6.2020 11:35 Reaguje na Lukas B.
Nádraží je jistě připravené dost, ovšem jednokolejná trať již je kapacitně na hraně, pokud chceme více a kvalitních spojů osobní dopravy pro konkurenci individuální, tak fakt nevím kam se vlezou všechny vlaky na jedné koleji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist