https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/refinitiv-turecko-letos-vice-nez-zdvojnasobilo-dovoz-ruske-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Refinitiv: Turecko letos více než zdvojnásobilo dovoz ruské ropy

24.8.2022 11:41 | ANKARA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Turecko od začátku letošního roku více než zdvojnásobilo dovoz ruské ropy. S odkazem na své záznamy to uvedla společnost Refinitiv Eikon. Ankara zatím zvýšila dovoz nad 200 000 barelů ropy denně, zatímco loni ve stejném období činil 98 000 barelů denně. V kontextu sankcí, které Západ uvalil na Moskvu za její invazi na Ukrajinu, se Rusko s Tureckem chystají rozšířit hospodářskou spolupráci, zejména v energetice, uvedla agentura Reuters.
 

Obchod mezi Tureckem a Ruskem od jara zaznamenává rozmach. Turecké společnosti nemají zakázáno obchodovat s těmi ruskými a zaplňují prostor, který se uvolnil po odchodu západních firem z Ruska. Turecko na Moskvu sankce neuvalilo a mimo jiné uvádí, že je na dodávkách energií z Ruska závislé.

Největší turecká rafinerie Türkiye Petrol Rafinerileri (Tüpraş) i další rafinerie SOCAR Turkey Aegean Refinery (STAR) na tureckém území, která spadá pod ázerbájdžánskou státní energetickou společnost SOCAR, letos výrazně zvýšily odběr uralské a sibiřské ropy. Omezily naopak nákup severomořské, irácké a západoafrické ropy.

Rafinerie STAR podle údajů společnosti Refinitiv Eikon od letošního ledna do konce srpna z Ruska nakoupí asi 90 000 barelů ropy denně ve srovnání se 48 000 barelů ropy denně ve stejném období loňského roku. U rafinerie Tüpraş to letos činí 111 000 barelů ropy denně ve srovnání se 45 000 barely denně před rokem.

Evropská unie se dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba, přes který se dostává ropa i do České republiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.8.2022 11:55
Ještě rádi budeme od Turka dovážet energii, kterou jsme od Rusů hrdě odmítli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 12:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže Erdogan prolásil, že Krym je Ukrajinský. A co udělá Puťka, až se vyzuří?
"Erdogane ty vole, ihned to odvoláš, jinak máš s ropou utrum. A všimni si trúbo, že jediný funkční plynovod z Jamalu je TurkStream a potřebuje taky opravit turbínu!!"
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.8.2022 09:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč ne. Nord Streamem poteče "turecký plyn", Turci si za přeprodej naúčtují pársetprocentní přirážku ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 10:11 Reaguje na Viktor Šedivý
Muheheheh a kde se tam vezme?? Z Turecka na Jamal je pěkných pár tisíc kiláků!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 10:13 Reaguje na Viktor Šedivý
Totální pitomost, dnes plyn z Ruska stojí 260 eur, tak tu "přirážku" bych chtěl vidět.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.8.2022 15:31
Turecko by mělo stejně jako my usilovat o dovoz energetických surovin ze zemí, kde vládne zákon šaría. Vždyť jako muslimská země by k tomu mělo i blíže.
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.8.2022 22:58
Erdogan si sice neodpustí spousty velkých gest, chová se ale efektivně - je to turecký premiér, chová se jako turecký premiér. Snaží se pro Turecko získat nějaký prospěch.

To takový Fiala, ten kouká, jak zajistit prospěch Berlínu, Kyjevu, bruseli, ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 23:01 Reaguje na Viktor Šedivý
A výsledek toho tureckého hospodářství je asi 200% inflace a hospodářství odcházející do dupy.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.8.2022 09:22 Reaguje na Pavel Hanzl
O tom, kam jde jaké hospodářství, budeme vědět víc napřesrok.
Na tureckou inflaci máme sakra dobře zaděláno - jenže s mnohem horšími dlouhodobými výhledy, než Turci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 10:10 Reaguje na Viktor Šedivý
Nebude to tak žhavý. Jsme v energetické válce, v které Turci nejsou (TurkStream je jediný plynovod do Evropy, který Putler nezavřel) a zátěž naší energetiky a tím ekonomiky je x násobně vyšší. Především nablblá ČR, která byla dlouhodobě závislá na ruském plynu na 100% a dnes se to snaží shodit na Německo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist