https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reklamy-na-auta-budou-muset-ve-francii-od-brezna-doplnovat-slogany-vybizejici-k-chuzi-nebo-vyuziti-mhd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reklamy na auta budou muset ve Francii od března doplňovat slogany vybízející k chůzi nebo využití MHD

29.12.2021 11:24 (ČTK)
Od stejného data ve Francii výrobcům aut vzniká také nová povinnost uvádět třídu emisí oxidu uhličitého u propagovaných vozidel.
Od stejného data ve Francii výrobcům aut vzniká také nová povinnost uvádět třídu emisí oxidu uhličitého u propagovaných vozidel.
Foto | Breno Assis / Unsplash
Reklamy na auta budou muset ve Francii od 1. března příštího roku povinně provázet rovněž slogany vybízející k chůzi nebo využití hromadné, případně sdílené dopravy. Uvedla to dnes agentura AFP. Francie už podobný přístup v roce 2007 zavedla u příliš slaných, sladkých a mastných potravin, kdy se snažila propagovat zdravý životní styl. U reklam na auta jde o omezení silniční dopravy a snížení dopadu na životní prostředí.
 

Reklama na motorová vozidla bude nově muset obsahovat jedno z následujících sdělení: "Na krátké cesty dejte přednost chůzi nebo jízdě na kole", "Myslete na spolujízdu" nebo "Ve všední dny jezděte veřejnou dopravou". Ve vyhlášce to dnes oznámilo ministerstvo pro ekologickou transformaci.

Pokud zadavatel reklamy pravidlo poruší, úřady ho na to nejprve jen upozorní. Pokud nedojde k nápravě, hrozí mu pokuta až 50.000 eur (1,2 milionu Kč) za každé uveřejnění reklamy bez patřičného sloganu.

Od stejného data ve Francii výrobcům aut vzniká také nová povinnost uvádět třídu emisí oxidu uhličitého u propagovaných vozidel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

29.12.2021 11:33
Takže to budou reklamy v duchu:",Kupte si naše auto abyste mohli chodit pěšky".
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.12.2021 20:37
A reklama na bicykl bude muset obsahovat sdělení "na delší jízdy použijte auto".
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.12.2021 06:42 Reaguje na Richard Vacek
nedělejte si iluze, že někdo nepřežije bez auta...95% jízd je stejně do 50 km a leckdy je do nejbližšího obchodu...ve velkých městech a aglomeracích je auto ztráta nervů a trávení času v zácpách a to nemluvím o těch pořizovacích cenách
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.12.2021 10:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Malá vesnice, kde je do města těch Vašich 50 km a autobus tam jede 2 -3 krát za den. Fakt si myslíte, že obyvatel takové vesnice se bez auta obejde? A že si zajedou nakoupit do města? Proč by ne, když v té vesnici je sice obchod, ale pouze se základními potravinami a třeba oblečení se tam nakoupit nedá.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 15:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Prosím GPS té vesnice, která je 50 km od města.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 15:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A kvůli nákupu oblečení je potřeba kupovat auto????? Skoro bych řekl, že lzete. Lzete v tom, že v době, kdy auta nebyla, chodili ti lidé nazí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.12.2021 11:22
"Myslete na spolujízdu"

... to snad každej, ne? Pěkná spolujezdkyně ... nebo samozřejmě spolujezdec, každému jak je libo ... je vždy plus.

A zadaní a dětní:-) na to ani nemusí myslet, ti to mají rovnou nařízeno:-))).

To je fakt banda idiotů tohle:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist